حمام دادن به کودک نیازمند احتیاطات کامل است. تا سن 6 سالگی، مناسب است کودک را همراه با والد یا والد هم جنس به حمام ببرید. در این مورد، باید پوشش والدین، والد هم جنس، سن کودک و سایر عوامل مربوطه را در نظر بگیرید. تا زمانی که کودک به مسئله جنسیت آگاه نشده است، مشکلی ندارد اگر با والد غیر هم جنس خود به حمام برود. با این حال، در سن 6 سالگی، بهتر است به کودک خود آموزش دهید که به تنهایی به حمام برود.
نحوه مسئولیتپذیری در حمام بردن کودک بستگی به تمایلات، فرهنگ و دیدگاه والدین دارد. به طور کلی، در خانوادههای مذهبی، کودکان از ابتدا با والد هم جنس خود به حمام میروند. اما این موضوع بستگی به فرهنگ و آیین خانوادهها دارد و ممکن است متفاوت باشد.
بعد از حمام دادن به کودک، باید مراقب تغذیه، پوشاک و پوست بدن فرزندتان باشید. پوست کودکان بسیار حساس است، بنابراین پس از حمام میتوانید از کرمهای مناسب برای پوست استفاده کنید. همچنین، برای تغذیه متناسب و تنظیم دمای آب در دوش، بهتر است با یک پزشک مشورت کنید.
تا چه سنی میتوان کودک را به همراه خود به حمام برد؟
کودکانی که کمتر از سه سال سن دارند، به طبع نسبت به جنسیت خود آگاهی ندارند. به همین دلیل، میتوانید آنها را با خود به حمام ببرید و یا در حضورشان لباسهای خود را تعویض کنید.
با این حال، پس از سه سالگی تا حدود چهار سالگی، بهتر است از همراهی در حمام کودکان جلوگیری کنید. در این مرحله، کودک منطقی تر میشود و سوالاتی در ذهنش شکل میگیرد و تصویرسازیهایی را درک میکند. لازم است توجه داشته باشید که این سوالات و تصویرسازیها نباید به عنوان نشانهای از حس جنسی در کودک تلقی شوند، بلکه نشانهای از کنجکاوی طبیعی در این دوره از رشد کودکان هستند. به عبارت دیگر، احساساتی که در کودکان سه تا چهار ساله شکل میگیرد، بسیار متفاوت از احساسات دوران بلوغ است.
نحوه حمام دادن به کودک در سنین مختلف
حمام دادن به کودک در سنین مختلف، قوانین و ضوابط خاص خود را دارد که والدین باید به آنها توجه کنند. در ادامه به نحوه حمام دادن به کودک در سنین مختلف پرداختهایم.
1. از تولد تا سه سالگی:
در این دوره، والدین میتوانند فرزند خود را از تولد تا سن دو یا سه سالگی همراهی کنند. با این حال، حتی در این سنین نیز مناسب است لباس زیر خود را در نیاورند و قسمت تناسلی خود را پوشانند. همچنین، اگر دو فرزند دختر و پسر دارید، بهتر است آنها را جداگانه به حمام ببرید و هر کدام از آنها لباس پایین تنه خود را به تن داشته باشند و کاملاً لخت و برهنه نباشند.
2. از دو تا سه سالگی:
کودکان در این سن، به مرور زمان آگاهی جنسیتی خود را پیدا میکنند. در این مرحله، والدین باید به عنوان مربیان، آموزشهای لازم را به فرزندان خود بدهند و توضیح دهند که هیچ کس حق دیدن یا لمس کردن اعضای خصوصی آنها را ندارد. همچنین، والدین میتوانند تا سن پنج یا شش سالگی در کنار کودکانشان باشند تا به تعویض لباسهایشان کمک کنند، اما کودکان باید بدانند که همچنان در این سن حق دیدن اعضای خصوصی خود را به هیچ کسی نمیدهند.
نحوه حمام دادن به کودک در سنین مختلف
حمام دادن به کودک در سنین مختلف، نیازمند مراعات دقیقی است. با گذشت زمان و رشد کودک، وی در سنین سه تا شش سالگی قرار میگیرد و در این مرحله، بهتر است فرزندان با والدین همجنس خود به حمام بروند و بدن لخت والدین غیر همجنس خود را نبینند.
بنابراین در این سنین، مسئولیت دستشویی و حمام دادن به کودک بر عهده والدین همجنس آنها قرار میگیرد. در شرایطی که مادر مجبور است فرزند پسر خود را به حمام ببرد، مناسب است این عمل را با پوشش کامل انجام دهد. دیدن بدن عریان و برهنه مادر در سنین سه تا شش سالگی میتواند یکی از عوامل محرک جنسی در دوران بلوغ و نوجوانی باشد و این موضوع میتواند به انحرافات جنسی در آنان منجر شود.
در سن شش سالگی به بعد، مادر باید به هیچ عنوان با فرزند پسر خود به حمام نرود. از طرف دیگر، مناسب است در این سن، آموزشهای لازم را به فرزند خود بدهید تا او به صورت مستقل به دستشویی و حمام برود. در ابتدا میتوانید نظارتی بر او داشته باشید، اما با گذر زمان باید او را به تحمل مسئولیتهای شخصی خودش ترغیب کنید. بنابراین، حمام دادن به کودک در این سن باید به عهده خود کودک باشد.
بهترین روش برای حمام دادن کودک کدام است؟
همانطور که توضیح داده شد، در سنین پایین حمام دادن به کودک و تعویض لباس در حضور والدین اشکالی ندارد. در سنین بالاتر، نگرانیهایی درباره تمایل کودکان به کنجکاوی درباره اعضای خصوصی والد غیرهمجنس خود مطرح میشود.
احتمالاً در فرهنگهای مختلف، روشهای متفاوتی برای حمام دادن کودک وجود دارد. با این حال، بر اساس توصیههای مشاوران و روانشناسان خانواده، مناسب است که هر کودک با والد همجنس خود به حمام برود تا زمانی که مستقل شود و بتواند به تنهایی این کار را انجام دهد.
حمام رفتن کودک با خواهر یا برادرش
در صورتی که فرزند بزرگتر شما مسئولیت حمام دادن به کودک را بر عهده میگیرد، مناسب است برای جلوگیری از وقوع رفتارهای نامناسب جنسی در او، نظارت کاملی بر این موضوع داشته باشید. زیرا هرگونه رفتاری که در این سنین با کودک انجام میشود، منجر به پیدایش سوالهای مختلف در ذهن او میشود و ممکن است باعث شکلگیری اشتباهاتی در زمینه جنسی در آینده او شود.
از نگرانیها و مشکلاتی که برای والدین درباره حمام دادن کودکان در فصول سرد سال پیش میآید، صحبت میکنیم. این نگرانیها معمولاً به دلیل ترس از سرما خوردن فرزندانشان است. به همین دلیل، بسیاری از والدین تلاش میکنند تعداد حمامهای کودک را کاهش دهند. در ادامه، برخی از نکات مراقبتی در حمام دادن کودکان در سنین پایین را بررسی میکنیم.
– مراقبت از پوست پس از حمام
طبیعی است که والدین در فصول سرد سال تمایل دارند از آب گرم برای حمام کودکانشان استفاده کنند. اما آب گرم میتواند به پوست حساس کودک آسیب برساند و حتی ممکن است منجر به مشکلاتی مانند اگزما شود. بنابراین، بهتر است برای جلوگیری از مشکلات محتمل، پس از حمام بدن کودک را با استفاده از لوسیونهای مرطوب کننده نرم و مخصوص نگه دارید.
– توجه به تغییر دمای محیط
در فصلهای سرد سال، توصیه میشود حمام را خیلی گرم نکنید. دلیل این توصیه این است که اختلاف دما بین محیط حمام و محیط خانه ممکن است باعث سرما خوردن کودک شود. همچنین، هنگام خروج کودک از حمام، از حولههای مناسبی استفاده کنید تا بتواند گرمای بدن خود را حفظ کند و ناگهان به هوای سرد بیرون بیافتد.
– آمادهسازی وسایل قبل از حمام
قبل از حمام دادن به کودک، سعی کنید تمام وسایل مورد نیاز مانند حوله، پوشک، روغن بدن، لباسها و غیره را آماده کنید تا بتوانید بلافاصله پس از حمام، کودک را آماده کنید. این کار باعث سرعت بیشتری در حمام دادن و آمادهسازی کودک شده و مزاحمت کمتری را برای شما ایجاد میکند.
– حفظ گرمای محیط حمام
قبل از حمام دادن به کودک و خارج کردن لباسهای او، بهتر است محیط حمام را گرم کنید تا کودک ناگهان در محیط سرد قرار نگیرد.
– حمام دادن تدریجی به کودک
حمام دادن به کودک باید به صورت تدریجی انجام شود. از قرار دادن کودک به طور یکباره در وان یا لگن آب خودداری کنید. بهتر است ابتدا آب را بر روی پاهای کودک ریخته و سپس به بدن و ناحیه سر او برسید. این کار به کودک کمک میکند تا به تدریج به دمای آب عادت کند.
لازم به ذکر است که در همین حین، دمای آب را با بدن کودک تطبیق دهید. میزان گرما و سرمای آب برای ما با کودکان بسیار متفاوت است و بنابراین بهتر است با توجه به واکنش کودک، دمای آب را تنظیم کنید.
– خشک کردن صحیح کودک
بعد از حمام دادن به کودک، به یاد داشته باشید که حفظ گرمای پاها و سر او بسیار مهم است. بنابراین، ابتدا پاهای او را با جوراب بپوشانید و سپس سر او را خشک کنید.
اگر کودک شما موهای بلندی دارد، حتماً از باد ملایم سشوار یا حوله برای خشک کردن موها استفاده کنید. در نهایت، میتوانید سر او را با یک کلاه بپوشانید تا دمای بدنش متعادل شود و از سرما خوردگی جلوگیری شود.
– نوشیدنیهای گرم پس از حمام
به دلیل شیطنت کودکان در حمام، آنها انرژی زیادی را از دست میدهند و به همین دلیل معمولاً پس از حمام تمایل زیادی به خوردن غذا دارند. بنابراین، پس از حمام، به کودک نوشیدنیهای گرم ارائه دهید.
توصیه میشود که پس از حمام دادن به کودک، یک نوشیدنی گرم یا یک غذا مانند فرنی برای او آماده کنید، تا علاوه بر بازگشت انرژی از دست رفته، بدنش همچنان گرم بماند.
توصیههای پایانی برای حمام دادن کودک:
– در محیط حمام از اسباب بازی و وسایل مورد علاقه کودک استفاده کنید تا برای او جذابیت بیشتری داشته باشد.
– در داخل حمام، میتوانید فضای دوستانهای را برای کودک ایجاد کنید و برای او شعرهای کودکانه بخوانید.
– هرگز کودک را در حمام به تنهایی نگذارید و اگر مجبور به ترک حمام هستید، او را با حوله پوشانده و بیرون ببرید.
– حمام کودکان را به خصوص در دوران بچگی، سریعاً به پایان برسانید؛ 5 تا 10 دقیقه شستشو برای آنها کافی است.
– قبل از اینکه بند ناف فرزند بیفتد، از خیس کردن آن خودداری کنید.
کلام آخر:
حمام دادن به کودکان در سنین مختلف باید به شیوههای متفاوتی انجام شود و تصمیمگیری نهایی در این باره بر عهده والدین است. با این حال، به یاد داشته باشید که حمام دادن کودک همچنین نقش مهمی در تربیت او دارد. بنابراین، برای تربیت مناسب، بهتر است با روانشناسان و مشاوران متخصص مشورت کنید.
نظرات کاربران