به نظر میرسد که کودک دو ساله شما دستش را به بینی میبرد، احتمالاً به دلیل اینکه بینی او در آنجاست. این ممکن است نشانهای از کنجکاوی یا خستگی باشد. دست زدن به بینی، همانند سایر عادتها، میتواند استرس را کاهش دهد یا وقت را پر کند. اگرچه برخی افراد آن را به عنوان “عادت عصبی” توصیف میکنند که شامل مکیدن انگشت شست، جویدن ناخن، پیچیدن مو و دندانقروچه است، اما دست زدن به بینی کودک شما نشانهای از اضطراب شدید نیست.
اکثراً بچههایی که دستشان را به بینی میبرند، مخاط آلرژیک را دارند و این عادت برایشان سخت است، زیرا جریان مخاط زیاد و خشک شدن آن باعث ایجاد احساس «چیزی داخل بینی است» میشود. برخی شرایط محیطی خاص نیز میتواند احتمال دست زدن به بینی بچهها را بیشتر کند. به عنوان مثال، اگر سیستم گرمایشی یا تهویه مطبوع خانه باعث خشک شدن مجاری بینی کودک شما شده است، استفاده از یک دستگاه رطوبت ساز میتواند مفید باشد.
خوشبختانه، برخلاف جویدن ناخن، دست زدن به بینی یک عادت است که بزرگترین احتمال دارد کودک شما در دوران بزرگسالی ادامه ندهد. بیشتر بچهها در نهایت به طور خودبخود از این عادت دست برمیدارند، یا به دلیل از دست دادن علاقه به آن یا به دلیل مسخرهکردن توسط بچههای دیگری که او را به اندازهای مسخره میکنند که وادار به ترک آن میشود.
در مورد دست کردن توی بینی چه میتوان کرد؟
لطفا توجه داشته باشید که توصیههایی که در زیر آمده است، براساس گفتههای شخصی و تجربههای فردی نویسنده نیستند و صرفاً به عنوان یک راهنمای عمومی ارائه میشوند:
بهتر است واکنشی نشان ندهید: برای کاهش خجالت یا اذیت شدن از این عادت فرزندتان، بهتر است واکنش قوی نشان ندهید. غر زدن یا تنبیه کردن او هنگامی که دستش را به بینی میبرد، احتمالاً هیچ تأثیری نخواهد داشت زیرا او ممکن است حتی حواسی به این کار نداشته باشد. روشهایی مانند بستن چسب زخم بر روی انگشتان دست، به نظر یک کودک دو ساله ممکن است به عنوان یک مجازات ناعادلانه برای یک عادت بیضرر به نظر بیاید. با این حال، اگر فرزندتان در سن بالاتر تصمیم بگیرد که این عادت را ترک کند، استفاده از روش بستن چسب ممکن است به او کمک کند زیرا ممکن است باعث ایجاد ناراحتی در مچ دستش شود. همچنین، باید در نظر داشت که همانطور که در مورد بسیاری از کودکان دو ساله رخ میدهد، اعمال فشار برای ترک این عادت ممکن است منجر به شروع یک نبرد قدرت شود. هر چه بیشتر احساس کند که این رفتار شما را آزار میدهد، احتمالاً لذت بیشتری از آن خواهد برد.
دستهایش را مشغول نگه دارید: سعی کنید در زمان و مکانهایی که فرزندتان احتمالاً دستش را به بینی میبرد، به او جایگزینی مناسب ارائه دهید. برای مثال، میتوانید در هنگام تماشای تلویزیون یا در حال سفر با خودرو، ابزارها و اسباببازیهایی را در اختیار او قرار دهید که بتواند به جای دست زدن به بینی، از آنها استفاده کند. مثلاً، میتوانید از یک توپ لاستیکی یا یک ابری نرم برای فشار دادن استفاده کنید، یک دستهکلید با آویز عروسک نرم را برای نوازش کردن در اختیار او قرار دهید یا از عروسک انگشتی برای بازی استفاده کنید. با این کار، میتوانید او را مشغول نگه داشته و تمایلش را به دست زدن به بینی کاهش دهید.
یادگیری فین کردن را به او آموزش دهید: یک راه حل دیگر برای کمک به رفع این مشکل، آموزش فین کردن به کودک است. فین کردن و غرغره کردن آب در دهان فعالیتهایی هستند که علاوه بر اینکه برای بچهها سرگرمکننده هستند، بخشی از مهارتهای کودکان را شامل میشوند و هر کودک در یک مرحله خاص میتواند آن را به شکل دقیقی انجام دهد. بنابراین، به این جنبه نیز توجه کنید و به کودک خود یاد بدهید چگونه فین کند.
وضعیت را ارزیابی کنید: اگر عادت دست زدن فرزندتان به بینی به حدی شدید است که باعث خونریزی از بینی میشود یا به نظر میرسد که این عادت بخشی از یک مجموعه رفتارهای عصبی است، به عنوان مثال اگر به اندازه ای که خونریزی ناشی از آن رخ میدهد، انگشتش را به بینی میبرد و مشکلاتی مانند مشکل در خوابیدن نیز دارد، در این صورت میبایست با یک پزشک متخصص اطفال مشورت کنید.
صبر کنید و امیدوار باشید: وقتی کودک شما بزرگتر میشود و از دستهای خود برای انجام کارهای پیچیدهتری مانند ساختن قلعههای لگو یا مخلوط کردن خمیر بازی استفاده میکند، احتمالاً انگشتانش به خودی خود از بینی دور میمانند. اما اگر این اتفاق نیفتد و پزشک هم معتقد باشد که مشکلی وجود ندارد و کودکتان رفتار طبیعی دارد، ممکن است هنگام ورود به مراحل پیشدبستانی یا دبستان، یکی از کودکان دیگر بگوید: “اوه، دستش را توی بینی میگذارد!”، و این ممکن است به او انگیزه زیادی برای ترک این رفتار بدهد. در این مرحله، شما میتوانید با استفاده از یک سیستم یادآوری مخفی برای کم کردن این عادت کار کنید. تا آن زمان، فقط دستهای کودک را مشغول نگه داشته و امیدوار باشید.
نظرات کاربران