در زبان روزمره، دیسفاژی به معنای دشواری در بلع کودکان است. این وضعیت بوجود میآید که کودک نتواند به راحتی غذا و مایعات را از طریق دهان به مسیر بلع انتقال دهد. در این شرایط، عبور غذا از گلو به سمت مری و معده با مشکل مواجه میشود. مادر عزیز، با مطالعه این مقاله کوتاه، میتوانید با دلایل اصلی بروز مشکل بلع در کودکان و روشهای درمانی آن آشنا شوید.
دلیل مشکل در بلعیدن کودکان چیست؟
در ابتدا باید اطلاع داشته باشید که بلع در چهار مرحله اصلی رخ میدهد. در صورتی که در یک یا چند مرحله از این فرآیند اختلالی رخ دهد، میتوانیم بگوییم که کودک ما با مشکل بلع غذا مواجه است. این اختلال میتواند یک مشکل طولانی مدت و مزمن باشد یا به طور ناگهانی در کودکان رخ دهد. در صورتی که کودک شما به طور ناگهانی با مشکل بلع مواجه شده باشد، میتوانید در ابتدا به احتمال برخورد کردن با مانعی در مسیر بلع، به ویژه در مری، فکر کنید. اما اگر مشکل بلع همراه با تب باشد، احتمالاً کودک شما در ناحیه گلو دچار عفونت است. در نهایت، باید توجه داشت که مشکل بلع در کودکان عموماً نشانهای از وجود یک مشکل دیگر در سلامتی کودک شماست.
کدام کودکان بیشتر در معرض مشکل بلعیدن هستند؟
حتما به خاطر داشته باشید که در بعضی موارد، بیماریها میتوانند عاملی برای بروز بلع ضعیف در کودکان باشند. در ادامه، به عنوان مادر عزیز، به بررسی برخی از علل بروز مشکل بلع در کودکان پرداخته خواهیم کرد. به دنیا آمدن کودکان نارس یکی از دلایل اصلی بلع ضعیف در کودکان است. مشکلات مادرزادی مانند شکاف لب و کام نیز میتوانند به ایجاد این مشکل در کودکان منجر شوند. فشار قرارگرفتن مری توسط اعضای دیگر بدن، مشکلات دندانی مانند اوربایت (تلاقی دندانهای بالا و پایین)، تاخیر در رشد، بیماریهایی که بر فعالیت عصبها و عضلات تأثیر میگذارند، از دیگر عللی هستند که میتوانند باعث بروز این مشکل شوند. بیماری ریفلاکس معده (بازگشت غذا از معده به مری)، گیر کردن اجسام خارجی در مسیر مری، انجام عمل تراکئوستومی (سوراخگیری در گلو برای تنفس)، بزرگی زبان و لوزهها و همچنین ناهنجاری در استخوانهای جمجمه و ساختارهای دهان و گلو نیز میتوانند باعث اختلال در عمل بلع در کودکان شوند.
علائم مشکل در بلعیدن چیست؟
مشکل بلع ممکن است در هر کودکی علائم متفاوتی ایجاد کند. با این حال، برخی از علائم مشترک وجود دارند که بیشتر در کودکان رخ میدهند. در ادامه، به عنوان مادر عزیز، برخی از این علائم را مرور خواهیم کرد. گاهی مادران شاهد تغییرات در ساختار بدن کودک خود، مانند قوس شدن یا سفت شدن بدن، میباشند. هنگام مواجهه با این نشانه، باید احتمال وجود مشکل در بلع را در نظر بگیرید. همچنین، کودک ممکن است پس از خوردن و نوشیدن از درد در قفسه سینه شکایت کند.
احساس خفگی و سرفه شدید پس از خوردن و نوشیدن نیز از نشانههای متداول مشکل بلع در کودکان است. برخی از کودکان نیز از مشکلاتی مانند چسبیدن غذا یا مایعات در گلو و یا وجود یک توده در مسیر بلع شکایت میکنند که نشانهای از اختلال در بلع کودک میباشد. نق زدن در زمان تغذیه و آهسته خوردن غذا نیز باید به جدیت گرفته شود. ابتلا به بیشتر بیماریهای عفونتی تنفسی، مشکل در مکیدن و بلعیدن غذا یا قورت دادن مکرر یک لقمه غذا نیز میتوانند نشانههای دیگری برای مشکلات بلع غذا در کودک باشند. با این حال، شاید علامتی که مادران را بیشتر نگران میکند، کاهش وزن کودک و نداشتن هوشیاری او در هنگام تغذیه باشد. در نهایت، اگر کودک با هر یک از این علائم در زمان تغذیه مواجه شود، توصیه میشود به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا مراحل مراقبت و تشخیص را انجام دهد.
چگونه تشخیص دهیم؟
زمانی که به متخصص مراجعه میکنیم تا علت مشکل بلع غذا در کودک را بررسی کنیم، در ابتدا متخصص برای بررسی وضعیت سلامت کودک اقدام میکند. گاهی اوقات، برای اطمینان از عدم وجود عفونت خاصی در بدن کودک، متخصص آزمایش خون برای کودک شما تجویز میکند. برای بررسیهای دقیقتر، گاهی نیاز است تا به تصویربرداری و آزمایشات تکمیلی مراجعه کنیم. در نتیجه، در این شرایط حتماً با پزشک متخصص خود همکاری کنید تا بهترین درمان و مراقبت را برای کودک خود ارائه دهید.
درمان اختلال بلع
روش درمان دیسفاژی در کودک به عوامل مختلفی وابسته است. برای بهتر درک کردن این مشکل، باید توجه داشت که شدت بروز این بیماری به سن، وضعیت عمومی سلامت بدن کودک و علائم بیماری بستگی دارد. در واقع، شدت بروز مشکل میتواند در تشخیص و انتخاب روش درمان به متخصص کمک کند. در مراحل شدیدتر این بیماری، کودک نیاز به کاردرمانی دارد. در این شرایط، انجام عمل بلع برای کودک راحتتر میشود. همچنین، گاهی به والدین توصیه میشود که به جای ارائه غذاهای سفت یا خیلی رقیق، از مواد غلیظتری مانند پورهها برای تغذیه کودک استفاده کنند.
نظرات کاربران