اگرچه این اتفاق معمول نیست، اما ممکن است رخ دهد. اغلب والدین حدس میزنند که کودکشان نسبت به برخی غذاهای خاص آلرژی دارند، اما در واقع تنها حدود 6 درصد از کودکان کم سن و 3 تا 4 درصد از افراد بالغ مبتلا به آلرژی غذایی هستند.
با درک عملکرد آلرژیها، شما میتوانید علامتهای اولیه آن را به درستی شناسایی کنید. همچنین، اگر کودک شما واکنش آلرژیک داشته است، مهم است بدانید که باید چه کار کنید.
اگر کودک من نسبت به یک غذا آلرژی داشته باشد، چه اتفاقی میافتد؟
اگر کودک شما به یک غذا آلرژی داشته باشد، بدن او به این غذا به عنوان یک ماده مهاجم واکنش نشان میدهد و آنتیبادیهایی به نام IgE تولید میشود. وقتی که این غذا مجدداً مصرف میشود، آنتیبادیها به سیستم ایمنی بدن دستور میدهند که مادهای به نام هیستامین را آزاد کند تا به این ماده غذایی حمله کند و با آن مقابله کند.
علائم آلرژی معمولاً بین چند دقیقه تا دو ساعت پس از مصرف یک غذا ظاهر میشوند، اگرچه در برخی موارد خاص از آلرژی غذایی، علائم آلرژی به صورت مزمن و دائمی نیز ممکن است بروز کنند. هر یک از این واکنشها میتواند به شدت متغیری داشته باشد، از خفیف تا شدید.
در بسیاری از کودکان، واکنش آلرژیک نسبت به یک غذا باعث بروز اگزما (ترکها) به صورت حاد میشود. این ترکهای خشک و خشن معمولاً روی صورت، زانو و آرنجها ظاهر میشوند.
علائم دیگری که ممکن است به وجود آید، شامل قرمزی یا تورم پوست، چشمان آبدار یا اشکآلود، بینی آبی یا آبریزش، و مشکل در تنفس میباشد. در برخی موارد، این علائم ممکن است مربوط به سیستم گوارش باشد و کودک ممکن است تهوع یا اسهال داشته باشد. در صورتی که کودک شما با یک واکنش حاد آلرژیک مواجه شود، این مسئله میتواند خطرناک و حتی تهدید کننده جان باشد.
باید به خاطر داشت که حتی اگر کودک قبلاً بدون هیچگونه مشکلی یک غذا را مصرف کرده باشد، ممکن است واکنش نشان دهد. بنابراین، اگر کودک ارثی آلرژی به تخم مرغ دارد، ممکن است در اولین بارهایی که آنها را مصرف میکند هیچ واکنشی نشان ندهد، اما در نهایت علائم آلرژی را اظهار خواهد کرد. همچنین، باید به خاطر داشت که در مواردی که در ابتدا به این مواد آلرژیزا قرار میگیرد (مانند بادام زمینی آسیاب شده در کلوچه یا شیرینی)، علائم مشخصی نمایان نخواهد شد.
کودک من ممکن است نسبت به چه غذاهایی آلرژی داشته باشد؟
چندین نوع ماده و غذا وجود دارند که میتواند باعث آلرژی شود، اما برخی از غذاها حدود 90 درصد از آلرژیهای غذایی را تشکیل میدهند. این غذاها عبارتند از:
- تخم پرندگان
- شیر
- آرد گندم
- سبوس
- برخی از میوهها مانند مرکبات و توتفرنگی
- بادام زمینی و تولیدات مشتق شده از آن
- سایر آجیلها به استثنای بادام زمینی، مانند گردو
- ماهی مانند تن ماهی و قزلآلا و نرمتنان صدفدار، از جمله خرچنگ دریایی، میگو و خرچنگ.
این غذاها به عنوان عوامل اصلی آلرژی غذایی شناخته شدهاند.
اگر فکر میکنم که کودکم نسبت به یک غذا واکنش آلرژیک نشان میدهد چه کار باید بکنم؟
در صورتی که به نظر میرسد کودک شما مشکلی در تنفس دارد، ورمی روی صورت یا لبها دارد یا پس از مصرف غذا به استفراغ یا اسهال شدید مبتلا شده است، باید بلافاصله با خدمات اورژانس تماس بگیرید.
واکنشهای حاد آلرژیک را نباید به سادگی نادیده بگیرید. ممکن است مجرای تنفسی کودک شما در عرض چند دقیقه بسته شود، بنابراین سعی نکنید با پزشک مشورت کنید یا خودتان کودک را به بیمارستان ببرید. تیم پزشکی باید در کوتاهترین زمان ممکن به محل واقعه برسد.
اگر کودک شما همیشه تا دو ساعت پس از مصرف یک غذای خاص علائم را نشان میدهد، با پزشک خود مشورت کنید. ممکن است پزشک شما شما را به یک تخصصی در زمینه آلرژی کودکان ارجاع دهد تا بررسیهای لازم را انجام دهید. تخصصی در این زمینه میتواند به شما بگوید که کدام غذا یا غذاها منجر به بروز مشکل میشوند و آیا این علائم جزء واکنش سیستم ایمنی بدن (یعنی آلرژی) است یا نشانهای از ناتوانی در هضم غذا (یعنی حساسیت غذایی) میباشد.
بعد از اینکه کودک شما واکنش آلرژیک به یک غذا نشان داد، باید برای زمانی که این اتفاق مجدداً رخ میدهد، آماده باشید. حتی اگر واکنش در باره اول خفیف بوده است، در باره بعدی ممکن است شدید باشد. پزشک کودک میتواند راهنماییهای مربوط به اقدامات مناسب را در اختیار شما قرار دهد، که شامل دستورالعملهایی درباره نحوه مدیریت و کنترل واکنش آلرژیک است.
پزشک ممکن است به شما توصیه کند یک دستگاه تزریق اتوماتیک حاوی اپینفرین همراه داشته باشید که میتواند نسخه آن را برای شما تهیه کند و نحوه استفاده از آن (زمانی که واکنش آلرژیک ظاهر میشود) را به شما آموزش دهد. این دستگاهها مشابه خودکارهای اسباببازی عمل میکنند و بهطور اتوماتیک مقدار لازم اپینفرین برای متوقف کردن واکنش آلرژیک را شناسایی و تنظیم میکنند.
آیا آلرژیها ارثی هستند؟
استعداد ابتلا به آلرژی ممکن است به ارث برده شود، اما این به معنای ارث بردن یک آلرژی خاص نیست. به عبارت دیگر، کودک شما ممکن است احتمال داشته باشد که به آلرژیها حساسیت نشان دهد، اما آلرژی خاصی را به طور مستقیم از شما به ارث نمیبرد. به عنوان مثال، اگر شما تب بهاره، آلرژی حیوانات یا آلرژی غذایی داشته باشید، احتمال حدود ۵۰٪ وجود دارد که کودک نیز آلرژی داشته باشد، اگرچه ممکن است آلرژی آنها با آلرژی شما متفاوت باشد. در صورتی که هر دوی والدین آلرژی داشته باشند، احتمال اینکه کودک نیز آلرژی داشته باشد به حدود ۷۵٪ میرسد.
آیا وقتی کودک بزرگتر شود، آلرژی غذاییاش خوب میشود؟
احتمال وجود این امکان وجود دارد. به واقع، ممکن است او در حال حاضر بهبود یافته باشد. تقریباً ۸۵٪ از کودکان هنگام رشد و ورود به سن مدرسه، آلرژی خود را نسبت به شیر، تخم پرندگان، سبوس و آرد از دست میدهند. اما آلرژی نسبت به بادام زمینی، آجیلها، ماهی و نرمتنان صدفدار، با احتمال زیاد تا پایان عمر باقی خواهد ماند. با این حال، تقریباً ۲۰٪ از کودکانی که در سن کمتر از ۲ سالگی آلرژی بادام زمینی دارند، هنگام ورود به سن مدرسه از آلرژی خود رهایی مییابند.
نظرات کاربران