پدر مادر های جوان که تجربه ای در مورد نگهداری از نوزاد تازه متولد شده را ندارند دچار نگرانی و چالش های این دوره می شوند اگر به تازگی صاحب نوزاد شده اید و یا قصد دارید بچه دار شوید و تجربه در مورد نگهداری نوزاد ندارید بهتر است در این مقاله که به روش های مراقبت از نوزاد تازه متولد شده می پردازد همراه باشید تا تمام سؤالات و چالش هایی مثل تغذیه، مراقبت از ناف، آروغ گیری و…را پاسخ دهد، اگر شرایط نگهداری از نوزاد را ندارید می توانید از یک پرستار نوزاد از شرکت معتبر کمک بگیرید تا در روند رشد فرزند دلبندتان به شما کمک کند پرستار تهران بهترین شرکت پرستاری است که به ارائه خدمات پرستاری مشغول است.
نکات مهم در مراقبت از نوزاد
خواب نوزاد یکی از مهم ترین دغدغه های والدین است و برای یک نوزاد یک مسئله حیاتی است، نوزادان در طول روز به طور متوسط 18 الی 19 ساعت می خوابند اما خواب نوزادان تا سه ماهگی به صورت پیوسته نیست و هر 3 تا 4 ساعت از خواب بیدار می شوند و نیاز به شر خوردن دارند در نظر داشته باشید نوزاد بیشتر از این تایم نباید بخوابد و باید نوزاد را بیدار کنید و به او شیر دهید، در ساعت 10 تا 3 صبح نوزاد را بخوابانید زیرا به ترشح هورمون رشد کمک می کند، اگر شرایط مساعد را برای نوزاد فراهم کنید خواباندن نوزاد کار سختی نیست در ادامه این شرایط را ذکر می کنیم:
- دمای مناسب و متعادل اتاق
- محیط آرام و بی سرو صدا
- مادر کنار نوزاد بخوابد و او را در آغوش بگیرد
- سرویس خواب کودک متناسب با فصل باشد
- نور اتاق نوزاد متناسب با روز و شب باشد تا نوزاد کم کم تفاوت روز و شب را متوجه شود
- نوزاد سیر باشد و شیر را به طور کامل به او دهید
روشهای خواباندن نوزاد تازه متولد شده
نوزاد تازه متولد شده با حمام آب ولرم آرامش می گیرد و باعث می شود بعد از حمام خواب راحت و طولانی ای داشته باشد دقت کنید که نوزاد بیش تر از 5 ساعت یک سره خواب نداشته باشد زیرا او گرسنه می شود.
برای خواباندن نوزاد از گهواره کمک بگیرید زیرا عمل تاب دادن در گهواره مثل عمل هیپنوتیزم برای کودک عمل می کند و برای کودک آرامش بخش است و موجب خوابیدن راحت نوزاد می شود.
برای خوابیدن بهتر نوزاد بهترین راه آغوش مادراست اما برای این که او عادت نکند می توانید یک لباس مادر را کنار کودک قرار دهید تا احساس آرامش کند و بوی مادر را استشمام کند این باعث اطمینان خاطر کودک از حضور مادر می شود و خواب راحتی را خواهد داشت.
برای خواباندن نوزاد صداهای سفید مانند جارو برقی، سشوار و.. راهکار مناسبی است.
روش حمام کردن نوزاد تازه متولد شده
حمام کردن نوزاد یکی از ترس ها و چالش های یک تازه مادر است اما باید گفت که این کار دشوار نیست و فقط نیازمند دقت و کسب تجربه می باشد با دقت و توجه به نکاتی که درادامه ذکر می کنیم می توانید نوزاد خود را حمام کنید و دیگر دلهره و نگرانی نداشته باشید.
سعی کنید از یک حوله و پارچه روی پای خود برای نگه داشتن نوزاد استفاده کنید زیرا با خیس شدن نوزاد و کفی شدن لیز می شود پس او را محکم نگه دارید.
سعی کنی تمام بدن نوزاد را کفی نکنید و مرحله به مرحله شست و شو را انجام دهید.
سر و تن نوزاد را هم زمان خیس نکنید سعی کنید ابتدا سر نوزاد را بشویید و سپس تن او را شست و شو دهید.
سعی کنید از حجم کمی مواد شوینده و شامپو برای نوزاد استفاده کنید.
هنگام جست و شو تن نوزاد دقت داشته باشید نوزاد را به خوبی در آغوش گرفته باشید.
مراقب گوش نوزاد هنگام شست و شو باشید می توانید از کمی وازلین استفاده کنید تا از ورود آب به داخل گوش نوزاد جلوگیری شود.
هنگام شست و شو نوزاد را به صورت دمر نگه دارید.
مقدار کمی از آب را به یک باره بر سر نوزاد بریزید و بعد به نوزاد اجازه تنفس دهید.
از وان مخصوص شست و شو نوزاد استفاده کنید.
حمام را زیاد گرم و بخار آب نکنید زیرا تنفس را برای نوزاد سخت می کند.
قبل از حمام تمام وسایل نوزاد را آماده کنید.
حمام کردن نوزاد نباید بیشتر از 5 دقیقه طول بکشد سعی کنید زیر 10 دقیقه شست و شو نوزاد را تمام کنید.
بعد از حمام کردن نوزاد را به خوبی خشک کنید.
پوشک کردن نوزاد تازه متولد شده
پوشک نوزاد را زیر شش ساعت تعویض کنید و در صورت کثیف بودن پوشک فوراً به تعویض پوشک بپردازید بخصوص در نوزادان دختر باعث عفونت می شود پس دقت داشته باشید.
پوشک نوزاد را در جای تمیز و به دور از خاک و آلودگی نگه دارید.
برای تمیز کردن نوزاد در مواقع اضطراری از دستمال مرطوب استفاده کنید و در مواقع غیر ضروری حتماً نوزاد را با آب و صابون به خوبی شست و شو دهید و اگر از شوینده استفاده می کنید حتماً از لوسیون های نرم کننده استفاده کنید تا مانع از خشکی پوست نوزاد شود.
نوزادان دختر را برای شست و شو از جلو به عقب بشویید تا آلودگی وارد بدن نوزاد نشود و حتماً با آب با دقت لازم شست و شو دهید.
بعد از ختنه نوزادان پسر از پوشک با سایز بزرگتر استفاده کنید.
مراقبت از بند ناف نوزاد
تا زمانی که بند ناف نوزاد بیفتد مادران ترس و دلهره خواهند داشت باید بگوییم که بند ناف عصب ندارد و تنها هنگام پوشک کردن نوزاد و لباس پوشاندن از آن مراقبت کنید و نیاز نیست کار خاصی انجام دهید
، استفاده از ناف بند مخصوص نوزاد نیز بسیار کمک کننده است، اگر ترشح و چرک از ناف وجود داشت حتماً با پزشک در میان بگذارید.
مراقبت پوستی نوزاد
نوزادان در بدو تولد پوستی حساس دارند و باید از آن ها مراقبت کنید و در معرض نور خورشید قرار نگیرند و هم چنین هنگام سوختگی بر اثر ادرار و عوارض پوشک از پماد سوختگی مخصوص استفاده کنید، هم چنین شیر مادر اثر مستقیم روی پوست نوزاد دارد و باید مادران شیرده در خوراک خود دقت داشته باشند تا نوزاد دچار حساسیت نشود.
تغذیه نوزاد
نوزاد تازه متولد شده معده با حجم کوچکی دارد به همین خاطر باید میزان کم شیر در دفعات بیشتر مصرف کند، بهترین تغذیه برای نوزاد شیر مادر است اما اگر کافی نباشد می توانید از شیر کمکی و شیر خشک نیز با صلاحدید دکتر استفاده کنید و معمولاً از تعداد پوشک و وزن کودک این موضوع قابل تشخیص است که آیا کودک به شیر کمکی نیاز دارد یا خیر؟
برخی نشانه های کافی بودن شیر مادر برای نوزاد تازه متولد شده:
خیس کردن 6 تا 8 پوشک در روز
بی رنگ بودن ادرار
مدفوع کردن در طول روز
صدای شیر خوردن کودک
پر شدن دهان نوزاد از شیر
آرام شدن نوزاد بعد از خوردن شیر
آروغ گرفتن نوزاد
یکی از مسائل مهم آروغ گرفتن نوزاد است شاید این کار کمی حوصله سر بر باشد اما نیاز به دقت دارد زیرا در صورت خواباندن نوزاد باعث می شود نوزاد شیر را پس بزند، بنابراین بعد از خوردن شیر نوزاد را روی سر شانه و یا به صورت دمر رو دستان خود نگه دارید و به صورت آهسته بین دو کتف او ضربه بزنید تا نوزاد آروغ بزند و هوای معده او که هنگام شیر خوردن وارد معده او شده خارج شود.
کلام آخر:
نگهداری از کودک کار دشواری است که نیازمند دقت و صبر زیاد است و برای تازه مادر شده ها همراه با نگرانی خواهد بود پس وجود یک پرستار از این دغدغه و استرس کم خواهد کرد پرستار تهران روش های مراقبت از نوزاد تازه متولد شده را به خوبی به پرستاران خود آموخته است و پرستارانی با تجربه و سابقه را در اختیار شما عزیزان قرار می دهد و می توانید فرزند دلبند خود را به دستان پرستاری دلسوز بسپارید.
نظرات کاربران