تپش قلب در دوران بارداری به معنای احساس شدیدی است که قلب شما به طور سریع و قوی میتپد. در این حالت، ضربان قلب شما ممکن است تند شود، کند شود یا حتی یک ضربان را از دست بدهد. برخی از افراد احساس میکنند که تعداد ضربان قلب آنها افزایش مییابد.
تپش قلب در بارداری یک مشکل بسیار رایج است. در این دوران، حجم خون در بدن مادر به طور قابل توجهی افزایش مییابد. قلب شما برای پمپاژ خون اضافی به سراسر بدن شما و جنین، باید به طور سختتر کار کند. این حجم کار اضافی میتواند منجر به تپش قلب شما شود.
اگرچه تپش قلب در دوران بارداری ممکن است یک هشدار باشد، اما در اکثر موارد، خطرناک نیست و معمولاً پس از زایمان بهبود مییابد. به ندرت، تپش قلب میتواند نشانهای از مشکل جدی سلامتی مانند آریتمی (ریتم غیرطبیعی قلب) باشد. اما اگر تپش قلب همراه با درد قفسه سینه، مشکل تنفسی، سرگیجه یا گیجی باشد، باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
چه چیزی باعث ایچاد تپش قلب در بارداری می شود؟
در طول دوران بارداری، تغییرات قابل توجهی در کل بدن شما، از جمله سیستم قلب و عروق خونی، رخ میدهد. در این دوران، حجم خون در بدن شما تقریباً ۵۰ درصد افزایش مییابد. این بدان معنی است که قلب شما برای پمپاژ خون در سرتاسر بدن باید بیشتر تلاش کند. بخشی از این حجم خون نیز به جنین در حال رشد شما ارسال میشود، بنابراین ضربان قلب شما برای انجام این کار افزایش مییابد.
عوامل مختلفی میتوانند خطر تپش قلب در طول دوران بارداری را افزایش دهند. این عوامل عبارتند از:
- کم خونی (کمبود گلبولهای قرمز): این مشکل معمولاً به دلیل تغییرات خونی در طول بارداری در برخی از زنان باردار رخ میدهد. افزایش مایعات در خون ممکن است باعث کاهش تعداد گلبولهای قرمز و به عبارت دیگر کم خونی شود.
- اضطراب و افسردگی: استرس زیاد یا احساس اضطراب میتواند منجر به تپش قلب شود.
- مصرف کافئین: مصرف مواد حاوی کافئین مانند قهوه و شکلات میتواند باعث تپش قلب شود. همچنین، مصرف غذاها با مقدار زیادی کربوهیدرات، سدیم (نمک)، قند یا چربی نیز میتواند تپش قلب را تحریک کند.
- کم آبی و عدم تعادل الکترولیت: عدم تعادل الکترولیتها، که مواد معدنی هستند و نقش در کنترل ریتم قلب دارند، میتواند تپش قلب را تحریک کند.
- اضافه وزن و چاقی: افرادی که قبل از بارداری وزن اضافی داشتهاند، در معرض خطر تپش نامنظم قلب و سایر بیماریهای قلبی قرار دارند.
- تغییرات هورمونی: تغییراتی مانند تغییر در سطح هورمون استروژن در طول دوران بارداری میتواند تپش قلب را تحریک کند.
- هیپوگلیسمی (قند خون پایین): این مشکل بیشتر در سه ماهه اول بارداری رخ میدهد و میتواند باعث تپش قلب شود.
- فشار خون پایین: این یمشکل شایعی در طول دوران بارداری است و میتواند باعث تپش قلب شود.
در نتیجه، در طول دوران بارداری، تغییرات در سیستم قلب و عروق خونی رخ میدهد و تپش قلب شما ممکن است افزایش یابد. برخی عوامل مانند کم خونی، اضطراب، مصرف کافئین، کم آبی و عدم تعادل الکترولیت، اضافه وزن و چاقی، تغییرات هورمونی، هیپوگلیسمی و فشار خون پایین میتوانند خطر تپش قلب را افزایش دهند. در صورت تجربه هرگونه مشکلی مرتبط با تپش قلب در دوران بارداری، مهم است که با پزشک خود مشورت کنید.
تپش قلب نشان از بیماری
تپش قلب در طول بارداری به ندرت ناشی از بیماری یا اختلالاتی میباشد، از جمله:
- مشکلات ریتم قلب (آریتمی): مانند فیبریلاسیون دهلیزی، که میتواند باعث ایجاد یا بدتر شدن تپش قلب در طول بارداری شود. این مشکلات در بارداری به صورت نادر رخ میدهند.
- حمله قلبی، نارسایی قلبی و کاردیومیوپاتی: در موارد نادر، این بیماریها میتوانند منجر به مشکلات قلبی در طول بارداری شوند.
- میوکاردیت: این التهاب عضله قلب ناشی از عفونت ویروسی است و ممکن است در بارداری رخ دهد و باعث مشکلات قلبی شود.
- مشکلات تیروئید: پرکاری تیروئید یا مشکلات دیگر مرتبط با تیروئید نیز میتوانند باعث تپش قلب نامنظم یا مشکلات قلبی در طول بارداری شوند.
- مشکلات ساختاری قلب: بیماریهای دریچه قلب و سایر مشکلات ساختاری قلب نیز میتوانند در بارداری منجر به مشکلات قلبی شوند. اما اینگونه موارد نادر هستند.
با این حال، مهم است بدانید که اکثر زنان باردار تپش قلب ناشی از عوامل طبیعی و فیزیولوژیکی بارداری مانند تغییرات در گردش خون، حجم خون افزایش یافته و تغییرات هورمونی تجربه میکنند که منجر به تپش قلب میشوند. در هر صورت، در صورت تجربه هرگونه علائم نگرانکننده یا نامتعارف، مهم است که با پزشک خود مشورت کنید.
درمان تپش قلب در دوران بارداری
در اکثر موارد، درمان تپش قلب در طول بارداری ضروری نیست. اگر تپش قلب فقط بهطور گاهوباز اتفاق میافتد و ناشی از بیماری قلبی یا سایر مشکلات سلامتی نیست، پزشک شما ممکن است تغییراتی در رژیم غذایی و سبک زندگی شما توصیه کند. این توصیهها شامل موارد زیر میتواند باشد:
- نوشیدن آب زیاد: در دوران بارداری، حفظ وعدهای آبی بدن بسیار مهم است. بدن شما به مایعات اضافی نیاز دارد تا به شما و جنینتان کمک کند تا سالم بمانید. در این دوره، از مصرف الکل و نیکوتین خودداری کنید، زیرا سیگار کشیدن و مصرف الکل میتواند به جنین آسیب برساند و خطر تپش قلب را افزایش دهد.
- محدود کردن مصرف کافئین، قند و چربی: قهوه و شکلات ممکن است تپش قلب را بدتر کنند. در صورت لزوم، مصرف یک فنجان قهوه در روز را محدود کنید و مصرف شکلات و سایر مواد غذایی شیرین و دارای کافئین را به میزان معقولی تنظیم کنید. همچنین، منابع چربی و سدیم (نمک) بالا را در رژیم غذایی خود محدود کنید.
- استفاده از تکنیکهای ریلکسیشن: در صورت تجربه تپش قلب، نفسهای طولانی و عمیق را از طریق بینی بکشید و از دهان خروج دهید. همچنین، میتوانید از تکنیکهای تنفس و مدیتیشن با لب استفاده نمایید.
در صورتی که شما دچار بیماری قلبی یا سایر مشکلات سلامتی هستید که منجر به تپش قلب میشود، پزشک شما یک برنامه درمانی بیخطر برای شما و جنینتان تدوین خواهد کرد. این درمان بسته به علت ایجاد مشکل ممکن است متفاوت باشد.
نظرات کاربران