به طور متوسط از هر ۱۰ کودک، ۱ کودک در طول شب خروپف میکند. خروپف زمانی رخ میدهد که تنفس در هنگام خواب تا حدودی مسدود شود. هنگامی که هوا در مسیر خود حرکت میکند، باعث میشود بافتهای نرم دهان، بینی و گلو به هم برخورد کرده و به لرزش درآیند. با افزایش سن، این غرش شبانه رایجتر و بلندتر میشود. کاهش تون عضلانی نقش مهمی در این امر دارد، زیرا میتواند منجر به انقباض بیشتر راههای هوایی شود.
دلایل خروپف
در ادامه دلایل خروپف کودک را آورده ایم:
لوزه های بزرگ:
شایعترین علت خروپف در کودکان وجود بافت اضافی یا انسدادی در گلو است. لوزههای بزرگ و آدنوئیدها معمولاً منبع این بافتهای حجیم هستند که باعث خروپف میشوند. اگر این بافتها به شدت بر خواب کودک تأثیر بگذارند، میتوان لوزهها و آدنوئیدها را از طریق جراحی برداشت. این جراحیها به ترتیب به عنوان برداشتن لوزه (تونسيلکتومی) و آدنوئیدکتومی شناخته میشوند.
حساسیت و آلرژی:
التهاب و احتقان بینی ناشی از آلرژی میتواند باعث انسداد تنفسی و خروپف شود. کنههای گرد و غبار، شوره حیوانات خانگی، گرده گل و سایر محرکهای موجود در هوا میتوانند علائم رینیت آلرژیک را ایجاد کنند. داروهای ضد آلرژی بدون نسخه میتوانند به کاهش علائم آلرژی کمک کنند. مشاوره با پزشک برای انتخاب بهترین دارو مؤثر است. همچنین، استفاده از ملافههای ضد حساسیت میتواند قرار گرفتن در معرض آلرژنهای خانگی را کاهش دهد.
آسم:
آسم میتواند مجاری تنفسی را منقبض و متورم کند و تولید مخاط را افزایش دهد که همه این عوامل میتوانند منجر به مشکلات تنفسی و خروپف شوند.
انحراف بینی:
تیغه بینی (سپتوم) که بینی را به دو قسمت چپ و راست تقسیم میکند، اگر ناهموار یا کج باشد، میتواند تنفس را دشوارتر کرده و باعث خروپف شود. انحراف سپتوم بسیار شایع است و حدود ۸۰ درصد افراد را تحت تأثیر قرار میدهد. این مشکل میتواند در بدو تولد وجود داشته باشد، در مراحل رشد ایجاد شود یا به دلیل آسیب رخ دهد. بیشتر افراد با انحراف سپتوم حداقل علائم یا مشکلات را تجربه میکنند و نیازی به درمان ندارند. اما اگر این مشکل باعث مشکلات تنفسی یا خواب شود، میتوان از طریق جراحی سپتوپلاستی آن را اصلاح کرد.
اضافه وزن:
اضافه وزن در کودکان با بسیاری از مشکلات سلامتی مرتبط است. بافت چربی در گردن میتواند هنگام خواب به گلو فشار وارد کند، که منجر به انقباض راه هوایی و خروپف میشود. حفظ وزن مناسب میتواند این فشار را کاهش داده و خروپف را کم کند. حتی تحقیقاتی نشان دادهاند که ورزش هوازی میتواند به کاهش خروپف کمک کند.
کی نگران خروپف کودک باشیم؟
خروپف کودکان معمولاً نگرانکننده نیست، اما در موارد زیر باید به پزشک مراجعه کنید:
- خروپف مداوم: اگر کودک شما هر شب خروپف میکند یا خروپف او به مدت طولانی ادامه دارد.
- وقفههای تنفسی: اگر متوجه میشوید که کودک شما در طول خواب برای مدت کوتاهی تنفس نمیکند (وقفه تنفسی).
- خواب ناآرام: اگر کودک شما به طور مکرر در طول شب بیدار میشود یا خواب ناآرام دارد.
- خوابآلودگی روزانه: اگر کودک شما در طول روز به طور غیرمعمول خوابآلود است یا مشکل تمرکز دارد.
- مشکلات رفتاری: اگر کودک شما تغییرات رفتاری مانند تحریکپذیری، بیشفعالی یا مشکلات تمرکز نشان میدهد.
- مشکلات رشد: اگر کودک شما مشکلات رشد یا افزایش وزن مناسب ندارد.
- علائم تنفسی: اگر کودک شما علائم تنفسی مانند تنفس سخت، سریع یا پر سر و صدا، باز شدن سوراخهای بینی یا مکیدن بین دندهها یا استخوان ترقوه برای تنفس را نشان میدهد.
در صورت مشاهده هر یک از این علائم، با پزشک اطفال مشورت کنید تا علت خروپف کودک شما بررسی و درمان مناسب ارائه شود.
نظرات کاربران