ممکن است کودک شما کمبود چربی در بدنش داشته باشد. چربی برای تولید گرمای بدن در نوزادان بسیار اهمیت دارد. چربی قهوهای که زیر پوست قرار دارد، به ویژه در مناطقی مانند پشت، شانهها، گردن، زیر بغل و کلیهها یافت میشود.
همچنین، بخشی از سیستم عصبی کودک شما ممکن است به درستی رشد نکرده باشد.
ریههای کودک شما ممکن است به طور کامل رشد نکرده باشند، به همین دلیل او ممکن است مشکلات تنفسی داشته باشد.
اگر کودک شما قبل از هفته بیست و ششم به دنیا آمده باشد، ممکن است چشمهایش بسته باشد.
همچنین، ممکن است کودک شما به دلیل کمبود چربی بدن، زیاد حرکت نکند. نوزادانی که در حدود هفته 29 تا 32 به دنیا میآیند، ممکن است حرکات ناگهانی یا تندی داشته باشند. با این حال، نوزادانی که قبل از هفته 29 به دنیا میآیند، ممکن است هیچ حرکت قابل توجهی نشان ندهند.
نوزادان نارس از سیستم ایمنی ضعیفی برخوردار هستند و این باعث میشود که آنها به عفونتها حساس باشند.
همچنین، نوزاد نارس شما ممکن است مشکلات تغذیه داشته باشد و به همین دلیل به درستی تغذیه نکند.
چرا نوزاد نارس به مراقبت ویژه نیاز دارد؟
نوزادان نارس به شدت نیاز به مراقبت و نظارت ویژه دارند و با نوزادان دیگر تفاوت دارند. بدن آنها به طور کامل توسعه نیافته یا مجهز نشده است تا بتواند بدون مراقبتهای ویژه از آن پشتیبانی کند. اما با پیشرفتهای چشمگیر در فناوری پزشکی، اکنون میتوان نوزادان نارس را به مدت روزها یا ماهها و تا زمانی که بدن آنها به اندازه کافی قوی نشده است، خارج از رحم مادرشان نگهداری و مراقبت کرد. این پیشرفتها در فناوری پزشکی به ما امکان میدهد تا نوزادان نارس را بهطور کامل پشتیبانی کرده و به آنها مراقبت بیشتری ارائه دهیم.
مراقبت از نوزاد نارس در خانه
شیر دادن به نوزاد
در برخی مواقع، در حالت ایدهآل باید نوزاد خود را از طریق شیر مادر تغذیه کنید، اما گاهی ممکن است کودک شما مشکلی در قفل کردن سینه داشته باشد یا اصلاً نتواند به درستی از سینه مادر تغذیه کند. در چنین مواردی، می توانید از شیر دوش استفاده کنید و با استفاده از شیشه تغذیه، شیر مادر را به کودک خود بدهید. در برخی موارد، پزشک ممکن است توصیه کند که از شیر خشک ویژه نوزادان نارس استفاده کنید. این نوع شیر خشک شامل ترکیبات مخصوصی است که برای تأمین نیازهای تغذیهای نوزادان نارس طراحی شده است.
برنامه تغذیه
نوزاد نارس باید در روز 8 تا 10 بار شیر بخورد. بنابراین، حتماً مطمئن شوید که کودک خود را در فواصل زمانی منظم تغذیه میکنید. توصیه میشود که در هر زمان مشخص، بیش از 4 ساعت فاصله ندهید، زیرا این امر میتواند باعث کم آبی شدید در کودک شما شود که ممکن است خطرناک باشد.
روند رشد نوزاد
رشد نوزادان نارس با نوزادان دیگر تفاوت دارد و پزشک شما ممکن است یک نمودار رشد متفاوت را برای نظارت و بررسی دقیقتر رشد کودک به شما ارائه کند. این نمودار رشد ویژه برای نوزادان نارس طراحی شده است تا معیارهای خاصی مانند وزن، قد و محیط سر را در نظر بگیرد. با استفاده از این نمودار، پزشک میتواند رشد و توسعه کودک را به صورت دقیقتری مشاهده کند و هر تغییر یا ناهنجاری ممکن را تشخیص دهد.
چشم و بینایی نوزاد
نوزادان نارس بیشتر از نوزادان دیگر ممکن است دچار چشمهای ضربدری شوند. این مشکل معمولاً به طور خودبخودی برطرف میشود، زیرا کودک در حال رشد است. با این حال، پزشک ممکن است از شما بخواهد که در صورت وجود این مشکل، کودک خود را به چشم پزشک معاینه کنید. بعضی از نوزادان نارس ممکن است به بیماری چشمی رتینوپاتی نارس مبتلا باشند، که در آن رگهای خونی کوچک در چشم به طور غیرطبیعی رشد میکنند.
شنوایی نوزاد
همچنین، احتمال بروز مشکلات شنوایی در نوزادان نارس نسبت به نوزادان دیگر بیشتر است. اگر متوجه شدید که کودک شما به صدای شما واکنش نشان نمیدهد، بهتر است این موضوع را به پزشک اطلاع دهید. شما میتوانید شنوایی کودک خود را با ایجاد صدا در پشت یا کنار او بررسی کنید. اگر کودک شما سرش را نمیچرخاند یا به صدای بلند واکنش نشان نمیدهد، بهتر است بلافاصله به پزشک اطلاع دهید.
مشورت با پزشک خود
بعد از ترخیص از بیمارستان، باید به طور منظم با پزشک کودک خود در ارتباط باشید و نکات مربوط به مراقبت و مراحل مراقبت از کودک خود را رعایت کنید. همچنین، در صورت نیاز، میتوانید به پزشک خود مراجعه کنید تا مشکلات یا سوالات خود را مطرح کنید و از نصایح و راهنماییهای او بهرهبرده شوید. توجه به راهنمایی و توصیههای پزشک بسیار مهم است تا بهترین مراقبت را برای نوزاد خود فراهم کنید.
خواب نوزاد
نوزاد نارس شما به خواب زیادی نیاز دارد و ممکن است بیشتر وقت خود را در خواب بگذراند. حتماً مطمئن شوید که او روی یک تشک سفت و بدون بالشت دراز کشیده است. هرگز کودک خود را روی شکم قرار ندهید و همیشه او را به پشت بخوابانید.
تغذیه با غذاهای جامد
ممکن است لازم باشد کمی بیشتر صبر کنید تا به کودک خود غذاهای جامد بدهید، زیرا نوزادان نارس ممکن است به سختی غذا بخورند. پزشک شما ممکن است به شما توصیه کند که حدود 4 تا 6 ماه پس از تولد، شروع به معرفی غذاهای جامد کنید.
بیرون بردن نوزاد به فضای باز
به غیر از مراجعه به پزشک، ممکن است برای چند هفته از بیرون بردن نوزاد خودداری کنید. این به این دلیل است که کودک شما بیشتر مستعد ابتلا به عفونتهاست که میتواند برای او خطرناک باشد.
محدود کردن بازدیدها از نوزاد
ایمنی کودک شما در مقابل عفونتها بسیار ضعیف است، بنابراین محدود کردن تعداد بازدیدکنندگان در خانه ایدهآل خواهد بود. قبل از دست زدن به کودک شما، اطمینان حاصل کنید که هر کسی دستهای خود را به خوبی شسته است.
مدیریت استرس والدین
میتوانید از پزشک کودک خود بخواهید که در مراقبت و سلامتی کودک شما همکاری کند. اگر سوالات یا نگرانیهای خاصی دارید، بهتر است این مسائل را با پزشک کودک مطرح کنید تا راهنمایی لازم را دریافت کنید.
به علاوه، اگر کودک خود را در آغوش میگیرید، ممکن است زمان بیشتری را با نوزاد خود در بخش نوزادان بگذرانید. درباره این موضوع، از پزشک خود سوال کنید تا راهنمایی دقیقتری دریافت کنید.
پزشک کودک شما ممکن است به شما توصیه کند که با توجه به وضعیت کودکتان، شروع به تغذیه او کنید. در هر صورت، نظر پزشک شما در این زمینه بسیار مهم است و بهتر است راهنماییها و توصیههای او را در نظر بگیرید.
اگرچه ممکن است بخواهید کودک خود را به خانه ببرید، اما بهتر است به توصیههای پزشک توجه کنید و از نصایح او پیروی کنید. پزشک شما بهترین منابع را برای اطلاعات و راهنماییهای مربوط به مراقبت از کودکتان دارد و میتواند شما را در این باره راهنمایی کند.
احتمال نارس شدن فرزند دوم
اگر نوزاد شما بین هفته 37 تا 42 به دنیا آمده باشد، احتمال اینکه دفعه بعد نیز یک نوزاد کامل به دنیا آورید بیشتر است. این به این معنی است که اگر بارداری بعدی را تجربه کنید، احتمالاً نوزادتان در بازه زمانی عادی و تکامل یافته به دنیا خواهد آمد.
با این حال، اگر نوزاد خود را در هفته 20 تا 31 به دنیا آورده باشید، احتمال بیشتری وجود دارد که نوزاد نارس به دنیا بیاورید. در این صورت، برای بارداریهای بعدی، نیاز به مراقبت و پیگیری بیشتری در همکاری با پزشک خود خواهید داشت تا به تحویل نوزادی سالم و کامل برسید. همچنین، پزشک مربوطه میتواند راهنماییهای لازم را درباره مراقبتهای خاصی که باید در طول بارداری بعدی انجام دهید، به شما بدهد.
آیا نارس بودن خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را افزایش میدهد؟
نوزاد نارس شما ممکن است عوارض سلامتی زیادی داشته باشد زیرا زمان کافی برای رشد نداشته است. مشاهده میشود که هر چه نوزاد زودتر به دنیا بیاید، احتمال ابتلا به عوارض مختلف سلامتی مانند مشکلات تنفسی، ضعف عضلات، کاهش شنوایی، مشکلات قلبی و غیره بیشتر میشود. اما مهم است بدانید که نارس بودن خود به تنهایی ابتلا به بیماریهای مزمن را افزایش نمیدهد. عوامل دیگری نیز میتوانند در ابتلا به بیماریهای مزمن تأثیرگذار باشند، مانند عوامل ژنتیکی، محیط زیست، عادات سلامت و مراقبتهای پزشکی.
اگرچه نوزادان نارس نیاز به مراقبت بیشتری دارند، اما با گذشت زمان و دریافت مراقبتهای مناسب، آنها میتوانند به تمام نقاط عطف رشد دست یابند. برای رشد بهتر کودک خود، به توصیههای پزشک خود توجه کنید و مراقبتهای لازم را انجام دهید. پزشک شما میتواند شما را درباره مراقبتهای خاصی که باید در ارتباط با نوزاد نارس انجام دهید، راهنمایی کند و به شما کمک کند تا نیازهای سلامتی و توسعه کودک خود را به درستی برآورده کنید.
نظرات کاربران