تخصصی که مشکلات مختلفی را که افراد مختلف، به ویژه مادران باردار، در زمان بلع دارند، تحت عنوان دیسفاژی به آن میشناسند. بروز اختلال بلع در بارداری میتواند نشانهای برای وجود مشکل در گلو و مری باشد. احتمالاً برای برخی از مادران باردار، سوالی مطرح میشود که آیا مری در واقع کدام قسمت از بدن است؟ در واقع، مری لولهای عضلانی است که عمل انتقال غذا و مایعات را از پشت دهان به معده انجام میدهد.
اختلال در عمل بلع یعنی چه؟
همانطور که شما هم میدانید، دیسفاژی ممکن است برای هر فردی رخ دهد. اما در افراد مسن، نوزادان و افرادی که مشکلات مغزی یا سیستم عصبی دارند، احتمال بروز اختلال در بلع از سایر افراد بیشتر است. در واقع، علائم مختلفی میتواند عملکرد صحیح گلو و مری را در انسانها و به ویژه مادران باردار تحت تأثیر قرار دهد. برخی از علل بروز اختلال در بلع اهمیت زیادی ندارند، اما بعضی اوقات این مشکل ممکن است نشانه بروز یک مشکل جدی در بدن فرد بیمار باشد. به خاطر داشته باشید که اگر در شرایط عادی و به طور مکرر هنگام بلع غذا و مایعات با مشکل مواجه میشوید، حتماً اولویت ملاقات با یک پزشک را در برنامههای خود قرار دهید.
چه چیزی باعث بروز این مشکل در بدن بیماران و مادران باردار میشه؟
در حالت عادی، ماهیچههای گلو و مری هنگام بلعیدن غذا به صورت طبیعی انقباض و منبسط میشوند. این انقباض ماهیچههای گلو و مری باعث میشود که غذا و مایعات بدون مشکل از دهان به معده منتقل شوند. با این حال، گاهی اوقات، به ویژه در دوران بارداری، انتقال غذا و مایعات به معده به راحتی و بدون مشکل انجام نمیشود. در حالت عادی، دو نوع مشکل اصلی میتواند باعث بروز اختلال در بلع در بارداری شود. نوع اول این مشکل ممکن است به دلیل عدم عملکرد صحیح ماهیچهها و اعصابی که به حرکت غذا از طریق گلو و مری به معده کمک میکنند، رخ دهد. این مشکل معمولاً در شرایطی اتفاق میافتد که فرد دچار سکته مغزی یا آسیب مغزی و نخاعی شده باشد. علاوه بر این، دیسفاژی ممکن است در صورت وجود مشکل خاصی در سیستم عصبی فرد نیز رخ دهد.
بیماریهایی مانند سندرم پس از فلج اطفال، مولتیپل اسکلروزیس (MS)، دیستروفی عضلانی (یک نوع اختلال در رشد عضلات) و بیماری پارکینسون میتوانند علت بروز مشکل دیسفاژی در بیماران باشند. بروز مشکل در سیستم ایمنی که باعث تورم (التهاب) و ضعف ماهیچههای گلو میشود نیز میتواند از علل بروز مشکل در بلع باشد. اسپاسم مری نیز از دیگر علل بروز مشکل در زمان بلع غذاست. اسپاسم مری به این معنی است که ماهیچههای مری به طور ناگهانی انقباض میکنند. گاهی اوقات بروز اسپاسم میتواند منجر به مسدود شدن مسیر انتقال غذا به معده شود. اسکلرودرمی نیز از دیگر عللی است که برای مشکل دیسفاژی مطرح شده است. در این حالت، بافتهای مری سفت و باریک میشوند.
بررسی برخی دیگه از دلایل بروز مشکل بلع در بارداری
اسکلرودرمی میتواند منجر به ضعیف شدن عضلات تحتانی مری شود. این اتفاق باعث میشود غذا و اسید معده به گلو و دهان مادر باردار برگردد. گیر کردن چیزی در مسیر گلو و مری نیز میتواند عاملی برای اختلال در بلع در بارداری باشد. اگر شما به بیماری رفلاکس معده (GERD) مبتلا باشید، همچنین ممکن است دچار مشکلات بلع شوید. در واقع، هنگامی که اسید معده به طور مداوم به مری شما برگردد، ممکن است زخمهایی در مری مادر باردار ایجاد شود. در نهایت، این زخمها میتوانند منجر به باریک شدن مسیر مری شوند.
در نهایت، این زخمها میتوانند منجر به باریک شدن مسیر مری شوند. ازوفاژیت یا التهاب مری، ممکن است ناشی از مشکلات مختلفی مانند رفلاکس معده یا GERD و یا بروز عفونت در مری باشد. همچنین، میتواند ناشی از بروز واکنش آلرژیک به غذایی خاص یا عوامل موجود در هوا نیز اتفاق بیفتد. بروز دیورتیکول یا کیسههای کوچک در دیواره مری یا گلو نیز میتواند عاملی برای بروز مشکل دیسفاژی در مادر باردار باشد.
به علل دیگری که میتوانند باعث بروز این مشکل شوند، میتوان به تومورهای مری و یا تودههایی که خارج از مری قرار دارند، اشاره کرد. همچنین، خشکی دهان میتواند مشکل دیسفاژی را در مادران باردار تشدید کند. در واقع، کمبود بزاق کافی در دهان میتواند فرآیند بلع غذا را در مادران سخت کند و این ممکن است منجر به مشکل در انتقال غذا از گلو به معده شود. در حال حاضر، شما به عنوان مادر عزیز باید توجه داشته باشید که خشکی دهان ممکن است به دلیل مصرف برخی از داروها یا به علت مشکلات سلامتی شما رخ دهد.
نظرات کاربران