یکی از روشهای بلندمدت برای جلوگیری از بارداری، یکی از وسایل تأیید شده توسط سازمان بهداشت جهانی است و در برخی از کشورهای در حال رشد، یکی از رایجترین و پرمصرفترین روشهای پیشگیری از بارداری محسوب میشود.
دو نوع IUD (وسیله جلوگیری از بارداری درون رحم) وجود دارد؛ در یک نوع، مقدار کمی فلز مس و در نوع دیگر، پروژستین یا فرم ساختگی هورمون پروژسترون تعبیه شده است. محل اصلی قرارگیری آن در داخل رحم است. این وسایل تنها پس از معاینه پزشکی و در صورت نیاز مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین، نیازی به تصمیمگیری روزانه در مورد استفاده از آنها وجود ندارد و مصرفکننده در نحوه استفاده از آنها تقریباً دخالتی ندارد.
چگونه از بارداری جلوگیری می کنند؟
حضور IUD در رحم با تغییرات محیط داخلی رحم، از بارداری جلوگیری میکند. این وسیله میتواند بهطور موقت باعث التهاب کوتاه مدت در رحم شود که باعث آسیبرسانی یا تخریب اسپرمها و تخمکها میشود. اگر همزمان با وقوع لقاح، جایگزینی مناسب برای تخملقاح شده در دیواره داخلی رحم اتفاق بیفتد، این فرآیند را مانع میشود.
آِیا در دوران شیردهی می توان از این وسیله (IUD) استفاده کرد؟
بله، پس از گذشت 6 هفته از زایمان و با بازگشت رحم به وضعیت قبل از بارداری، میتوان انواع IUD را در رحم قرار داد، بدون اینکه تأثیری بر مقدار یا کیفیت شیر مادر داشته باشد.
چقدر در پیشگیری از حاملگی موثر است؟
IUD یکی از روشهای بسیار مطمئن برای جلوگیری از بارداری است. در طول یک سال استفاده از این وسیله، تقریباً 1 تا 6 نفر (بسته به نوع IUD) از هر 1000 نفر استفادهکننده باردار میشوند. این نرخ بارداری به اندازه روشهای دائمی بستن لولههای رحم است، با این تفاوت که IUD قابل برداشت میباشد و هر زمانی که شخص بخواهد، میتواند آن را بردارد. البته، روشهایی مانند استفاده از قرص نیز ممکن است به همین اندازه یا بیشتر موثر باشند، اما در صورت استفاده صحیح. در استفاده از IUD، پزشک یا ماما آن را قرار میدهد و کافیست فرد خودش را ماهی یک بار بررسی کند.
آیا بعد از برداشتن، بر میزان باروری من تاثیر می گذارد؟
بله، میتوان IUD را در هر زمانی از سیکل قاعدگی برداشت کرده و همزمان با برداشت آن، اقدام به باروری نمود. قابلیت باروری شما، همانند قبل از استفاده از IUD، حفظ خواهد شد.
چگونه باید آنرا تهیه کنم؟
با توجه به اینکه IUD باید توسط پزشک یا ماما قرار داده شود، شما باید به آنها مراجعه کنید یا با مراجعه به مرکز بهداشت و درمان محله خود، درخواست استفاده از این روش برای پیشگیری از بارداری را اعلام کنید.
بهترین زمان برای قرار دادن IUD در روزهای پایان دوره قاعدگی است، زیرا در این زمان آن را قرار دادن آسانتر است و احتمال بارداری نیز وجود ندارد. با این حال، این موضوع محدود به این زمان نیست و هر زمانی که خانم مطمئن است باردار نیست، میتواند IUD را قرار دهد. در غیر از زمان خونریزی پریود، پزشک یا ماما برای تأیید بدون بارداری بودن شما یک آزمایش حاملگی درخواست میکند و برای اطمینان از عدم وجود عفونت و التهاب در لگن، شما را معاینه میکند. معمولاً در مراجعه بعدی، وقتی جواب آزمایش شما آماده شود، IUD را برای شما قرار میدهد.
چگونه جای گذاری می شود؟
پزشک یا ماما هنگام قرار دادن IUD از شما درخواست میکند تا روی تخت معاینه دراز کشیده و واژن را باز کنید. سپس محل را استریل میکند و برای باز نگه داشتن دهانه رحم از یک وسیله استفاده میکند که ممکن است باعث درد کوتاهی برای شما شود. پس از اندازهگیری عمق رحم، با استفاده از یک اپلیکاتور، IUD را درون رحم قرار میدهد. در این مرحله ممکن است احساس انقباض داشته باشید.
با خروج اپلیکاتور، شاخههای T شکل IUD باز میشود و دو رشته نخ نازک متصل به آن از دهانه رحم خارج میشوند و تا واژن امتداد پیدا میکنند. این تمام مراحل بیش از چند دقیقه طول نمیکشد. ممکن است درد انقباضی مانند درد قاعدگی داشته باشید، که برای کاهش آن میتوانید یک ساعت قبل از آن مسکنی مانند ایبوپروفن استفاده کنید.
شما باید در دوره قاعدگی بعدی برای معاینه به پزشک یا ماما خود مراجعه کنید. آنها هنگام معاینه مطمئن میشوند که آیا IUD در محل خود قرار دارد و آیا قرار دادن آن منجر به عفونت نشده است. همچنین، این معاینه باید هر سال تکرار شود.
آیا لازم است در آغاز مصرف از یک روش دیگر نیز برای جلوگیری از بارداری استفاده کنم؟
بله، به منظور اطمینان بیشتر، در ماه اول پس از قرار دادن IUD، باید از یک روش دیگر برای پیشگیری از بارداری استفاده کنید.
چطور مطمئن باشم که IUD در محل خود قرار دارد؟
شما باید به صورت منظم IUD خود را بررسی کنید و حضور آن در محل را کنترل نمایید.
روش کنترل IUD در محل خود
ممکن است پزشک یا مامای شما روش کار را برای شما توضیح دهند. در ابتدا، دستهایتان را بشویید. سپس میتوانید یکی از روشهای زیر را انتخاب کنید: میتوانید بر روی زمین چمباتمه بنشینید (مثلاً مانند نشستن روی توالت)، روی توالت فرنگی بنشینید یا فقط یک پا را روی صندلی بگذارید. سپس انگشت خود را به داخل واژن ببرید تا جایی که دهانه رحم را لمس کنید. در این حالت، باید انتهای دو نخ را لمس کنید. کافیست آنها را با نوک انگشت خود لمس کنید و نیازی به دستکاری زیاد نیست.
در صورت عدم توانایی در تعیین موقعیت نخها یا در صورت لمس خود IUD، باید به پزشک یا مامای خود مراجعه کنید. در این مدت، باید از یک روش مطمئن دیگر برای جلوگیری از بارداری استفاده کنید. زیرا وقتی IUD در محل مناسب خود در رحم قرار ندارد، اثربخشی آن در پیشگیری از بارداری کاهش مییابد.
در صورت عدم توانایی شما در لمس نخها و عدم توانایی پزشک یا ماما در تشخیص آنها، باید از سونوگرافی استفاده کنید تا مشخص شود آیا IUD در محل خود قرار دارد یا بیرون آمده است. در 2 تا 8 درصد از خانمها، IUD در طول سال اول خروج میکند. این احتمال در خانمهایی که سن آنها کمتر از بیست سال است، هرگز باردار نشدهاند، خونریزی قاعدگی شدید یا پریودهای دردناک همراه با کرامپ شکمی دارند، بیشتر است.
در صورت خروج IUD شما، میتوانید مجدداً اقدام به قرار دادن IUD کنید. با این حال، احتمال خروج مجدد آن نیز 30 درصد است.
نظرات کاربران