0

چگونه از ملاج نوزاد مراقبت کنیم وفونتانل یا ملاج نوزاد چیست؟

فونتانل یا ملاج نوزاد چیست؟
بازدید 306

نوزادان با نواحی نرمی به نام فونتانل یا نقاط نرم، در بخش بالای سر خود متولد می‌شوند. این ممکن است عجیب به نظر برسد که جمجمه نوزاد از ابتدا کاملاً شکل نگرفته است، اما فونتانل‌ها نقش‌های مهمی در رشد و نمو کودک کوچک شما دارند. مهم است که بدانیم چرا نقاط نرم اهمیت دارند، چگونه مراقبت از ملاج نوزاد را انجام دهیم، زمانی که ملاج نوزاد بسته می‌شود و اگر نگران هستید باید به چه مسائلی توجه کنید.

فونتانل یا ملاج نوزاد چیست؟

فونتانل یا شکافی در جمجمه نوزاد، منطقه‌ای است که استخوان‌ها هنوز رشد نکرده و بسته نشده‌اند. این ناحیه اگرچه به نظر می‌رسد که در سر کودک شما رشد نکرده است، اما در واقع فونتانل یک بخش مهم از رشد طبیعی نوزاد است و نقش‌های کلیدی در رشد و توسعه فرزند شما دارد.

1- در زمان تولد، فونتانل‌ها با ایجاد فضا برای حرکت استخوان‌های جمجمه، به نوزاد اجازه می‌دهند که سرش از طریق کانال باریک زایمان عبور کند، بدون اینکه به مغز آسیب برساند.

2- در دوره رشد نوزاد در دو سال اول زندگی، سر کودک به طور فزاینده‌ای رشد می‌کند. فضاهای موجود بین استخوان‌های جمجمه در این دوره از رشد سریع، فضای لازم برای گسترش مغز را فراهم می‌کنند.

انواع ملاج نوزاد

اکثر افراد با نقطه نرم بزرگ بالای سر نوزاد آشنا هستند، اما این تنها یک جزء از موارد است. یک نوزاد تازه متولد دارای دو فونتانل است:

فونتانل قدامی: این فونتانل در بالای سر نوزاد قرار دارد و شکل آن مانند یک الماس است که بسیاری این را به عنوان “لکه نرم” شناخته‌اند. در زمان تولد، ابعاد آن حدوداً 2.5 تا 6 سانتیمتر است، اما می‌تواند در اندازه‌های بزرگتر یا کوچکتری نیز وجود داشته باشد.

فونتانل خلفی (عقبی): این فونتانل کوچکتر در قسمت پشتی جمجمه نوزاد و به شکل یک مثلث است. اندازه آن معمولاً در زمان تولد کمتر از 1.5 سانتیمتر است.

تا چه زمانی ملاج نوزاد سفت میشود؟

در دوران کودکی، استخوان‌های جمجمه به طور کامل بسته نمی‌شوند، زیرا مغز هنوز برای رشد به فضا نیاز دارد. با این حال، زمانی که استخوان‌ها به حدی رشد می‌کنند که فضای خالی را پر کنند، بسته شده تلقی می‌شوند.

فونتانل‌ها به ترتیب زیر بسته می‌شوند:

  • فونتانل خلفی: این فونتانل در بازه زمانی 1 تا 2 ماه پس از تولد بسته می‌شود.
  • فونتانل قدامی: این فونتانل در بازه زمانی 9 تا 18 ماه پس از تولد بسته می‌شود.

چگونه از ملاج نوزاد مراقبت کنیم؟

اگرچه مراقبت از ملاج نوزاد شما پیچیدگی‌های خاصی ندارد، اما درک مفاهیم طبیعی و آگاهی از نکاتی که باید در آن مراقبت کنید، ضروری است. در زیر تعدادی مورد که باید به آنها توجه داشته باشید، آورده شده است.

  • ملاج‌های نوزاد شما باید در جلوی سر او صاف و بدون تورم و برجستگی یا فرو رفتگی در جمجمه نوزاد شما باشند.
  • وقتی با انگشتان خود به آرامی بالای سر نوزاد خود فشار می‌دهید، لکه نرم باید نرم و صاف بوده و با یک انحنای خفیف به سمت پایین قرار داشته باشد.

آیا برجسته بودن ملاج نوزاد طبیعی است؟

وقتی کودک شما گریه می‌کند، استفراغ می‌کند یا دراز کشیده است، ممکن است فونتانل قدامی برجسته به نظر برسد یا مانند برآمدگی باشد. اما اگر وضعیت فونتانل قدامی در هنگامی که کودک به حالت ایستاده و آرام قرار می‌گیرد، به حالت عادی باز می‌گردد، نیازی به نگرانی وجود ندارد.

علت نبض زدن ملاج نوزاد چیست؟

ممکن است متوجه شوید که فونتانل با ضربان قلب کودک شما همراه با ریتم ضربان است. این وضعیت نیز کاملاً طبیعی است و نشان‌دهنده عبور خون در عروق سر نوزاد می‌باشد.

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *