وضعیت جنین در رحم و بریج بودن جنین چیست؟ به چه نکاتی در این مورد باید دقت کرد؟
درست قبل از تولد، اکثر نوزادان در موقعیت “اول سر” در رحم مادر قرار دارند. اما گاهی اوقات، نوزاد در موقعیت “اول پایین” یا “اول پا” در رحم قرار میگیرد. این نوع زایمان را “زایمان بریج” یا “تولد نوزاد بریج” مینامند. جنینها ممکن است در اوایل بارداری به صورت بریج قرار داشته باشند، اما اکثر آنها خود به خود تا زمان تولد به سر میبرند و آماده زایمان در موقعیت “اول سر” میشوند.
با نزدیک شدن به موعد زایمان، پزشک میتواند تشخیص دهد که آیا نوزاد شما بریج است یا خیر. متخصصین این کار را میتوانند با استفاده از معاینه فیزیکی، سونوگرافی یا ترکیب هر دو روش بررسی کنند. در صورتی که جنین بریج باشد، پزشک ممکن است تصمیمهای مناسبی در خصوص روش زایمان بگیرد.
احتمال بریج بودن
- زایمان زودرس: زایمان زودرس به زمانی اشاره دارد که نوزاد قبل از 37 هفته بارداری به دنیا میآید. این نوع زایمان ممکن است به علت مشکلات مادری، مشکلات جنینی یا عوامل دیگر اتفاق بیفتد. زایمان زودرس ممکن است نیاز به مراقبت و درمان ویژه داشته باشد.
- تولد چند قلو: تولد چند قلو به زمانی اشاره دارد که بیش از یک نوزاد در یک بارداری به دنیا میآیند. این میتواند دوقلوها، سه قلوها، چهار قلوها و غیره باشد. تولد چند قلو معمولاً نیازمند مراقبت و پیگیری دقیق پزشکی است.
- سطح غیر طبیعی مایع آمنیوتیک: مایع آمنیوتیک، مایعی است که درون حفره رحم و در اطراف جنین واقع شده است و نقش حمایتی و محافظتی برای جنین دارد. سطح غیر طبیعی مایع آمنیوتیک به وجود آمدن نوعی عدم تعادل در مقدار مایع آمنیوتیک اشاره دارد. این ممکن است به معنای کمبود مایع آمنیوتیک (اولیگوهیدروآمنیوس) یا افزایش غیرطبیعی مایع آمنیوتیک (پلیهیدروآمنیوس) باشد. در صورت تشخیص سطح غیر طبیعی مایع آمنیوتیک، نیاز به بررسی و مراقبت دقیق توسط پزشک وجود دارد.
- استفاده از رحم غیر طبیعی: اگر رحم مادر شما دارای شرایط غیر طبیعی باشد، ممکن است پزشک تصمیم بگیرد از روشهای کمکی برای زایمان استفاده کند. رحم غیر طبیعی میتواند شامل رحم با اشکال ساختاری، رحم قابل انبساط نبودن یا سایر شرایط خاص دیگر باشد.
مشکل بریج را چگونه حل کنیم؟
برای حل مشکل بریج بودن جنین مهمه که در طول دوران بارداری به طور منظم به پزشکتون مراجعه کنید. پزشک شما میتونه تشخیص بده که آیا کودک داخل رحمتون بریچ هست یا نه و به شما کمک کنه که این مشکل رو حل کنید. راههای مختلفی برای تلاش جهت حل مشکل و چرخوندن نوزاد وجود داره. پزشک ممکنه روشهایی رو برای کمک به چرخش طبیعی نوزاد پیشنهاد بده. البته اگه هنوز زوده و هیچ مشکل یا نگرانی سلامتی وجود نداره، ممکنه نیازی به حل تخصصی مشکل و ارائه راه حل نباشه. چرا که کودک ممکنه خودش به صورت خود به خود تا موعد زایمان تو رحم مادر بچرخه. اما اگه لازمه که راهکاری برای این مشکل ارائه بشه، پزشک شما ممکنه انجام عملی به نام نسخه خارجی سفالیک (ECV) رو پیشنهاد بکنه. همچنین ممکنه پزشک شما بخواد که برای تولد نوزاد روی زایمان سزارین، برنامهریزی کنه.
سفالیک خارجی
روش ECV یکی از راههای حل مشکل بریج بودن جنین یا چرخاندن نوزاد از حالت بریج به حالت سر پایین است. در این روش، پزشک با فشار به معده شما، کودک را در داخل رحم به حرکت درمیآورد. گاهی اوقات از سونوگرافی هم به صورت همزمان استفاده میشود. با این حال، اگر موارد زیر در شما وجود داشته باشد، نباید اقدام به ECV کنید:
- خونریزی واژن
- جفتی که نزدیک یا پوشاننده دهانه رحم است
- سطح کم مایع در کیسهای که کودک را احاطه کرده و از آن محافظت میکند
- ضربان قلب غیرطبیعی جنین
- پارگی زودرس غشاها
- بارداری دوقلو یا چندقلو
در این موارد، پزشک شما احتمالاً ECV را توصیه نخواهد کرد و سایر روشهای مناسب را برای حل مشکل بریج بودن جنین مورد بررسی قرار خواهد داد.
راه حل های طبیعی
بعضی از افراد به دنبال راههای طبیعی برای حل مشکل بریج بودن جنین و چرخاندن نوزاد خود هستند. این روشها شامل انجام حرکات مختلف ورزشی، استفاده از محرکهای خاص و طب جایگزین میشوند. اگرچه این روشها ممکن است به حل مشکل کمک کنند، اما هیچ مدرک علمی قطعی درباره کارکرد آنها وجود ندارد.
یکی از روشهای طبیعی برای حل مشکل بریج بودن جنین شیب بریچ یا شیب لگن است. در این روش، شما باید روی زمین دراز بکشید و زانوهای خود را خم کنید و سپس پاهای خود را صاف روی زمین قرار دهید. باسن و لگن خود را در موقعیت پل قرار دهید و حدود 10 تا 20 دقیقه در این حالت بمانید. میتوانید این تمرین را سه بار در روز انجام دهید. انجام این تمرین وقتی که کودک شما به طور فعال در رحم حرکت میکند، ممکن است برای حل مشکل اثرگذارتر باشد.
روش دیگری که مورد استفاده قرار میگیرد، وارونگی برای حل مشکل بریج بودن جنین است. در این روش، چند حرکت وجود دارد که میتوانید انجام دهید تا با استفاده از گرانش کودک را بچرخانید. این حرکتها به شل شدن عضلات لگن و رحم کمک میکنند. یک گزینه این است که 10 تا 15 دقیقه در حالت استراحت بچینید. گزینه دیگر این است که به آرامی روی دستها و زانوهای خود به جلو و عقب تکان بخورید. همچنین میتوانید در حین انجام این تکانها با لگن خود دایرههایی ایجاد کنید تا فعالیت کودک در داخل رحم را افزایش دهید.
استفاده از موسیقی نیز میتواند مفید باشد. برخی صداها ممکن است برای کودک شما جذاب باشند. میتوانید هدفون یا بلندگو را در نزدیکی رحم خود قرار داده و جنین را تشویق کنید تا حرکت کند.
دما نیز میتواند تأثیری داشته باشد. کودک شما ممکن است به دما واکنش نشان دهد. سعی کنید یک چیز سرد را در بالای شکم خود در نزدیکیسر جایی که سر کودک قرار دارد، قرار دهید و سپس یک چیز گرم (نه داغ) را در قسمت پایین شکم خود قرار دهید.
طب سوزنی نیز یک روش درمانی است که در آن سوزنها در نقاط فشار قرار داده میشوند تا انرژی بدن شما متعادل شود. در مورد حل مشکل بریج بودن جنین، طب سوزنی ممکن است به آرامش رحم شما و تحریک حرکت کودک کمک کند.
اگر قصد دارید از هر یک از این روشها استفاده کنید، بهتر است با پزشک یا متخصص مراجعه کنید تا راهنمایی لازم را دریافت کنید و اطمینان حاصل کنید که این روشها برای شما ایمن و مناسب هستند.
نظرات کاربران