واکسنهایی که در طول بارداری دریافت میکنید، نقش مهمی در سلامت شما و نوزادتان دارند. این واکسنها به عنوان خط اول دفاعی برای فرزندتان در برابر برخی بیماریهای خطرناک عمل میکنند. بهترین تصمیم این است که قبل از بارداری واکسیناسیون را انجام دهید. اما اگر این امکان برای شما وجود ندارد، باید بدانید که برخی از واکسنها میتوانند در دوران بارداری نیز تزریق شوند. در این مطلب با واکسنهایی که در طول بارداری میتوانید استفاده کنید و آنها بیخطر یا خطرناک هستند، آشنا خواهید شد.
واکسنها به طور کلی به سه دسته تقسیم میشوند. این دستهبندی شامل واکسنهای حاوی ویروس زنده، واکسنهای حاوی ویروس کشتهشده و واکسنهای حاوی توکسوئیدها میشود. توکسوئیدها پروتئینهایی هستند که ساختار شیمیایی آنها تغییر کرده و بیخطر و از باکتریها استخراج میشوند.
در بارداری کدام واکسن ها را نباید بزنیم؟
میان این انواع واکسنها، زنان باردار نباید واکسنهای حاوی ویروس زنده مانند واکسن سرخک، اوریون، سرخجه و آبلهمرغان را تزریق کنند. این واکسنها میتوانند خطراتی برای جنین ایجاد کنند. اما تزریق واکسنهای حاوی ویروس کشتهشده مانند واکسن آنفلوانزا و واکسن توأم کزاز و دیفتری در دوران بارداری بیخطر است. با این حال، قبل از تزریق هر واکسنی حتماً با پزشک متخصص زنان یا ماما مشورت کنید.
واکسن های که در بارداری می توانید بزنید؟
واکسن آنفلوانزا
واکسن آنفلوانزا به تمام زنان بارداری که در فصل آنفلوانزا، یعنی از آبان تا اسفند ماه باردار خواهند بود، توصیه میشود. این واکسن از ویروس کشتهشده تهیه میشود، بنابراین برای شما و نوزادتان بیخطر است. بهترین زمان برای تزریق واکسن آنفلوانزا در ماههای مهر و آبان است، قبل از اینکه شیوع بیماری به اوج خود برسد. بدلیل اینکه انواع ویروس آنفلوانزا و واکسنهای مرتبط با آنها هر سال تغییر میکنند، نباید به این اعتقاد کنید که تزریق واکسن سال گذشته در فصل آنفلوانزای امسال همچنان شما را محافظت میکند.
واکسن توأم کزاز، دیفتری:
اگر از زمان آخرین تزریق واکسن یادآوری کزاز و دیفتری بیش از ۱۰ سال گذشته است و نیاز به تزریق مجدد آن وجود دارد، زنان باید طبق دستور پزشک واکسن توأم را تزریق کنند. واکسن توأم را میتوان در هر زمانی از دوران بارداری تزریق کرد، اما بهتر است اگر در دوران بارداری هستید، بین هفتههای ۲۷ تا ۳۶ اقدام به تزریق آن کنید. البته بهتر است تمام واکسیناسیونها را قبل از بارداری انجام دهید. این واکسن از توکسوئید تهیه میشود و تزریق آن در دوران بارداری بیخطر است.
تزریق واکسن هپاتیت B
تزریق واکسن هپاتیت B در دوران بارداری بیخطر است. پزشک معمولاً به افرادی که به دلیل شغل یا سبک زندگی در معرض این ویروس قرار دارند، تزریق این واکسن را توصیه میکند، زیرا ممکن است زنان باردار به این بیماری مبتلا باشند، اما از این موضوع آگاه نباشند. به همه زنان باردار توصیه میشود که آزمایش غربالگری هپاتیت B را انجام دهند.
نظرات کاربران