آنفلوآنزا یکی از بیماریهای حاد دستگاه تنفسی است که تمامی افراد در معرض خطر ابتلا به آن قرار دارند. ابتلا به آنفلوآنزا بعضاً عوارض جدی را به همراه دارد که ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان را افزایش دهد و در بعضی موارد ممکن است منجر به مرگ شود. احتمال وقوع این عوارض ناخوشایند در افرادی با سیستم ایمنی ضعیف، مانند کودکان، بیشتر است، به همین دلیل لازم است در خصوص حفاظت از عزیزان خود متوجه باشیم. از جمله راهکارهایی که در این مقاله به آن پرداخته شده است، واکسیناسیون آنفلوآنزا برای کودکان است.
آنفولانزا چه علائمی دارد؟
آنفلوآنزا یک بیماری ویروسی است که علائم آن به طور ناگهانی ظاهر میشوند و میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- شروع ناگهانی تب بالا
- سردرد
- گلو درد
- احساس ضعف و خستگی
- درد عضلانی و درد مفاصل
- سرفه (معمولاً خشک)
- لرزش
- گرفتگی و آبریزش بینی
علائم آنفلوآنزا در کودکان و نوجوانان در سن مدرسه مشابه بزرگسالان است، با این تفاوت که ممکن است نشانههای گوارشی مانند حالت تهوع، استفراغ یا اسهال نیز رخ دهند. با این حال، در مورد کودکان پیشدبستانی و نوزادان، شرایط متفاوت هستند و به دلیل شباهت بسیار زیاد علائم آنفلوآنزا با عفونتهای ناشی از ویروسهای دیگر، تشخیص آن دشوار است.
ابتلا به آنفولانزا چه عوارضی می تواند داشته باشد؟
اغلب افرادی که به آنفلوآنزا مبتلا میشوند، در یک یا دو هفته بهبود مییابند. با این حال، برخی افراد دیگر، به ویژه کودکان و افراد مسن، ممکن است عوارض جدیتری را تجربه کنند و حتی بعد از عود به حالت عادی، برای مدت طولانی احساس ضعف کنند. برخی از عوارض مهم که ممکن است در افراد مبتلا به آنفلوآنزا رخ دهند، عبارتند از:
- برونشیت (التهاب لوله های تنفسی)،
- عفونت گوش
- عفونت سینوس ها
- پنومونی (ذات الریه)
- التهاب قلب (میوکاردیت)
- التهاب مغز (آنسفالیت)
- التهاب بافتهای عضلانی (میوزیت، رابدومیولیز)
آیا می توان از آنفولانزا پیشگیری کرد؟
اگرچه رعایت دستورالعملهای بهداشتی مانند شستن دستها به طور منظم، پوشاندن دهان و بینی هنگام عطسه و سرفه، افزایش مصرف میوهها و سبزیجات تازه، مصرف مایعات به میزان کافی و ورزش برای تقویت سیستم ایمنی بدن، به کنترل انتشار بیماری و جلوگیری از ابتلا به آنفلوآنزا کمک میکنند، اما باید بدانید که بهترین راه برای پیشگیری از آنفلوآنزا، تزریق واکسن آنفلوآنزا در هر سال و به ویژه در اوایل شروع فصل سرما است. این واکسن در هر زمان، از جمله اواسط و انتهای فصل سرما و یا در زمان شیوع بیماری در جامعه، میتواند تزریق شود و میتوان گفت که در هر شرایطی، به تشخیص پزشک، تزریق آن بسیار بهتر از عدم دریافت واکسن است.
مهم است که بدانید واکسن آنفلوآنزا در واقع از ویروس ضعیف یا کشتهشده تهیه میشود و اگرچه به دو شکل اسپری بینی و تزریقی در دسترس است، اما در کشور ما، یعنی ایران، تنها نوع تزریقی این واکسن استفاده میشود. همچنین، واکسنهای آنفلوآنزا بر اساس توانایی ایجاد ایمنی در برابر چند نوع ویروس، به دو نوع سهظرفیتی (تریوالانت) و چهار ظرفیتی (تتراوالانت) تقسیم میشوند. در حال حاضر، نوع چهارظرفیتی واکسن آنفلوآنزا برای کودکان با سن کمتر از ۳ سال مناسب نیست.
چه کسانی باید واکسن آنفولانزا بزنند؟
طبق دستورالعمل مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC)، واکسن آنفلوآنزا باید به همه افراد تزریق شود و همچنین تزریق آنفلوآنزا برای کودکان با سن بیش از ۶ ماه نیز ضروری است. البته، تزریق واکسن برای افرادی که در گروههای پرخطر قرار دارند، بسیار مهم است، زیرا این اقدام میتواند عوارض غیرمطلوب بیماری را کاهش داده و احتمال نیاز به بستری در بیمارستان و یا مرگ را به حداقل برساند. افرادی که در این گروه قرار میگیرند عبارتند از:
- افراد مسن ۶۵ سال و بالاتر،
- تمامی مادران باردار،
- خانمهایی که در فصل آنفلوآنزا در حال اقدام به بارداری هستند، زایمان کردهاند و یا از سینه خود شیردهی میکنند،
- افراد با سیستم ایمنی ضعیف (ناشی از مصرف داروها یا ابتلا به بیماریهای سرکوبکننده سیستم ایمنی مانند اچ آی وی / ایدز)،
- افرادی که در مراکز مراقبتی مانند خانه سالمندان یا بهزیستی و غیره زندگی میکنند،
- افراد مبتلا به بیماریهای مزمن مانند آسم، دیابت، فشار خون بالا و غیره.
آیا واکسن آنفولانزا برای کودکان لازم است؟
بله، به طور قطع! بچهها به دلیل ضعف سیستم ایمنی خود بیشتر از بزرگسالان در معرض خطر هستند، به ویژه اگر:
- سن بین ۶ ماه تا ۴ سال داشته باشند،
- به مدرسه یا مهدکودک بروند،
- به دلیل بیماریهای نقص ایمنی یا مصرف دارو، سیستم ایمنی آنها ضعیف شده باشد،
- به بیماریهای مزمن و زمینهای مانند بیماریهای کلیوی، دیابت، بیماریهای ریوی و غیره مبتلا باشند،
- وزن آنها بیش از حد بالا باشد.
علاوهبراین، تزریق واکسن آنفلوآنزا برای کودکان و نوجوانانی که به طور منظم آسپرین مصرف میکنند نیز ضروری است. این بچهها در صورت ابتلا به آنفلوآنزا در معرض خطر ابتلا به سندرم ری قرار میگیرند. سندرم ری، نوعی بیماری نادر است که تمام بخشهای بدن و به ویژه کبد و مغز را درگیر میکند و در صورت عدم درمان به موقع، میتواند منجر به التهاب مغز، نارسایی کبد و حتی مرگ شود.
نظرات کاربران