نقص مادرزادی قلب کودکان یکی از شایعترین بیماریهای دوران جنینی است. این نقص ناشی از عدم رشد کامل قلب در طول دوران بارداری میباشد.
کودکان مبتلا به این نقص مادرزادی با مشکلات متعددی روبرو خواهند بود:
- متورم شدن پاها
- تنفس سریع
- تنگی نفس
برخی از این مشکلات قلبی مادرزادی خطرناک بوده و نیاز به جراحی قلب باز پیدا میکنند تا بتوان آنها را درمان کرد.
در دوران بارداری، پزشکان باید به دقت رشد و تکامل قلب جنین را بررسی کنند تا در صورت وجود هرگونه نقص، بتوان به موقع آن را تشخیص داده و برنامهریزی لازم برای درمان انجام شود.
منظور از نقص مادرزادی قلب کودکان چیست
نقص مادرزادی قلب در کودکان به علت عدم رشد طبیعی قلب یا رگهای خونی اطراف آن ایجاد میشود. این بیماری که به اختصار CHD نامیده میشود، در زمان تولد سبب خارج شدن جریان خون قلب از حالت طبیعی میگردد. در برخی موارد، این جریان حتی مسدود خواهد شد که منجر به اختلال در عملکرد قلب میگردد.
میزان شیوع این بیماری در کودکان متفاوت است. در برخی موارد، نقص قلبی بسیار جزئی است و نیازی به درمان ندارد. در موارد دیگر، نقص قلبی پیچیده بوده و نیاز به اقدام فوری دارد. در برخی موارد نیز طی چند سال، چندین عمل قلب برای اصلاح نقصهای موجود انجام میشود.
علت ایجاد این بیماری در اکثر موارد مشخص نیست، اما برخی عوامل مانند عفونت ویروسی در دوره بارداری، مصرف مواد مخدر یا الکل توسط مادر و عوامل ژنتیکی میتوانند نقش داشته باشند. نزدیک به 1% از نوزادان با این نقص مادرزادی قلبی متولد میشوند.
تشخیص نقص مادرزادی قلب در نوزادان و کودکان:
در بیشتر موارد، علائم نقص مادرزادی قلب در نوزادان بلافاصله بعد از تولد یا چند ماه بعد از تولد قابل مشاهده هستند. سیانوز (تغییر رنگ زبان، لبها و ناخنهای دست به آبی ملایم یا خاکستری) یکی از مهمترین علائم این بیماری محسوب میشود. همچنین، تورم در برخی از اندامهای نوزادان مانند اطراف چشمها، پاها و اطراف شکم میتواند نشانهای از وجود این بیماری باشد. تنفس سطحی و سریع نیز از دیگر علائم نقص مادرزادی قلب در نوزادان است. نوزادان مبتلا به این بیماری ممکن است هنگام شیر خوردن با تنگی نفس مواجه شوند، که این مشکل باعث کاهش وزن در آنها میشود.
در برخی موارد، نقص مادرزادی قلب کودکان جدیت کمتری دارد و تشخیص آن تا اواخر دوران کودکی امکانپذیر نیست. در این موارد، علائم این بیماری در نوزادان و کودکان متفاوت است. کودکان مبتلا به بیماری قلبی به صورت مادرزادی در زمان ورزش کردن یا فعالیتهای سبک دچار تنگی نفس میشوند و تنفس آنها سریع میشود. همچنین، ممکن است این کودکان در صورت ورزش کردن یا فعالیتهای سنگین از حال بروند و به عبارتی غش کنند. متورم شدن دستها یا پاها نیز از دیگر علائم این بیماری در کودکان محسوب میشود.
نظرات کاربران