همواره یکی از دغدغههای اصلی والدین این است که چگونه زمینه رشد مهارتهای اجتماعی، اعتماد به نفس و شخصیت کودک را فراهم کنند. روانشناسان و متخصصان حوزه کودکان بر این باورند که فرهنگ کتابخوانی تاثیری همه جانبه بر شخصیت و روان کودکان خواهد گذاشت؛ بنابراین با بررسی کتابهای کودک میتوان تا حد زیادی چالشها و مسائل مربوط به رشد و تربیت کودکان را حل نمود. در ادامه بیشتر به نقش کتابهای کودک در آموزش مهارتهای اجتماعی به کودک و بهترین کتابهای کودک پرداختهایم.
تاثیر آموزش مهارتهای اجتماعی به کودکان با کتابخوانی
یکی از اولین تاثیرات کتابخوانی در کودکان، تقویت ذهن و رشد شخصیت اجتماعی است. کودکانی که از طریق مطالعه کتاب به اطلاعات جدیدی دسترسی پیدا میکنند، درک بهتری از سایر افراد و روابط اجتماعی داشته و به همین دلیل شخصیت اجتماعی تکامل یافتهتری پیدا میکنند.
کتابهای کودکان با محوریت داستان و روایت گونه میتوانند تاثیر مهارتهای اجتماعی را به کودکان بیاموزند و به رشد شخصیت آنها کمک کنند. از سویی دیگر کتابهای کودک باعث افزایش معلومات و اطلاعات کودک میشوند؛ به همین دلیل کودکان راحتتر میتوانند اطلاعات خود را با سایر افراد به اشتراک بگذارند و اصطلاحا حرفهای بیشتری برای گفتن دارند؛ این به افزایش اعتماد به نفس و رشد مهارتهای زبانی و تخیل کودک کمک میکند. میتوانید حتی به کودکتان پیشنهاد دهید که از وبسایت های بررسی کتاب داستان مانند وبسایت آوانگارد که جدیدترین کتاب های کودک و موضوع آنها را مورد پوشش قرار میدهید بخواهید که کتابهای بیشتر و متعددی را به صورت آنلاین مطالعه و ارزیابی کند.
مهارتهای اجتماعی کودکان شامل چه چیزهایی میشود؟
اکنون که بیشتر با نقش کتابهای کودک در آموزش مهارتهای اجتماعی آشنا شدیم، لازم است بدانیم که این مهارتهای اجتماعی شامل چه مواردی است. بسیاری از والدین تصور میکنند که روابط کودک با همسالان خود مثل بازی کردن، صحبت کردن، مشارکت در فعالیتها یا رعایت آداب کافی است؛ اگرچه این مهارتها همگی برای کودک ضروری هستند اما کافی نیست. کودکانی که فاقد مهارتهای اجتماعی ضروری باشند، بیشتر در معرض آسیبهای اجتماعی، مشکلات عاطفی و حتی اختلالات روانی قرار میگیرند.
اگرچه کتاب کودک نمیتواند تمام مهارتهای لازم را به فرزند شما آموزش دهد؛ اما بسیاری از مهارتهایی که آموزش آنها به واسطه صحبت کردن، مهد کودک، فیلم و… دشوار است، به راحتی توسط کتاب آموزش داده میشود. توجه داشته باشید که هیچگاه برای آموزش مهارتهای اجتماعی به کودک از طریق کتابخوانی دیر نیست؛ چرا که کتاب همواره تاثیر مثبت خود را بر جای خواهد گذاشت. مهمترین مهارتهای اجتماعی که میتوان با استفاده از کتابهای کودک آموزش داد عبارتند از:
- مهارت نه گفتن
- مهارت صحبت کردن در جمع و افزایش دامنه لغات
- خوب گوش دادن
- غذا خوردن
- برقراری ارتباط چشمی و خجالت نکشیدن
- مشارکت اجتماعی
- دوست پیدا کردن
- همکاری و کار تیمی
- رشد شخصی
- دنبال کردن دستورالعملها و قوانین
- احترام به حریم شخصی سایر افراد
- رعایت ادب
نقش کتاب در رشد مهارتهای اجتماعی کودکان
کتاب میتواند در رشد هر یک از مهارتهای اجتماعی کودکان نقش ایفا کند؛ اولین و سادهترین نقش کتابهای کودک در آموزش مهارتهای اجتماعی به کودک این است که نحوه انجام یک عمل مودبانه را به صورت نوشتاری در اختیار کودک قرار میدهد. در ادامه نقش کتابهای کودک در رشد هر یک از مهارتهای اجتماعی تاثیرگذار را بررسی کردهایم.
رعایت آداب و هنجارهای اجتماعی
هیچ کس نیست که اهمیت رعایت آداب اجتماعی مثل نحوه غذا خوردن، سلام کردن، صحبت کردن، رعایت بهداشت و… را نداند. کتاب یکی از موثرترین راهها برای آموزش این آداب است. کتاب با روایت داستانی، تاثیر این مهارتها در زندگی و دیدگاه مثبت سایر افراد را به کودک آموزش میدهد. از این رو میتوان گفت که کتابهای کودک بسیاری از این آداب را بدون اینکه پدر و مادر آنها را آموزش دهند، به کودک میآموزد.
مهارتهای زبانی
یکی از واضحترین مثالها برای نقش کتابهای کودک در آموزش مهارتهای اجتماعی به کودک، تقویت مهارتهای زبانی است. این کتابها کودک را در معرض طیف وسیعی از واژگان، جملات و عبارات قرار میدهد که در مکالمات روزمره به آنها دسترسی ندارد. به همین دلیل کودکان با درک معنای این عبارات میتوانند از آنها برای صحبت کردن بهتر، بهبود تلفظ و حتی گوش دادن موثر استفاده کنند.
مهارتهای ارتباطی
کتاب خواندن برای بهبود مهارتهای ارتباطی و تقویت هوش کودک ضروری است. البته منظور هوش اجتماعی است که باعث میشود کودک بهتر از سایر افراد برای رسیدن به اهداف خود کمک بگیرد. کودکانی که از کتابهای کودک استفاده میکنند بیشتر درباره شخصیتها، روایتها و مضامین انتقادی فکر میکنند و راحتتر میتوانند چالشهای اجتماعی خود را برطرف کنند.
رشد تخیل
یکی دیگر از مهارتهایی که باعث تقویت سایر مهارتهای اجتماعی میشود، تخیل کودک است. کودکان با خواندن داستانها در زمان و مکانهای مختلف غرق میشوند و بهتر میتوانند با تجربیات تخیلی ارتباط برقرار کنند. از این رو کتاب توانایی ذهن کودک برای ایجاد سناریوهای ذهنی را تقویت کرده و همین باعث بهبود سطح همدلی، حل مسئله، همکاری و… میشود.
بهترین کتابها برای رشد شخصیت اجتماعی
اگر میخواهید از نقش کتابهای کودک در رشد مهارتهای اجتماعی کودک خود استفاده کنید، بهترین کتابها را برای او انتخاب کنید. بهترین کتاب کودک برای تقویت مهارتهای اجتماعی، کتابی است که محتوای هیجان انگیز، داستان خلاقانه و متن آموزنده داشته باشد. همچنین جلوههای بصری جذاب میتواند به حفظ انگیزه و علاقه کودک نسبت به کتاب کمک کند. در ادامه بهترین کتابهای کودک معرفی ده در وبسایت خرید کتاب آوانگارد که به افزایش مهارتهای اجتماعی کمک میکنند را معرفی میکنیم.
- من دختری هستم که میخواهد فراموش کند: این کتاب برای دختر خانمهایی که در سنین مدرسه (10-12 سال) هستند تالیف شده و متن آن به صورت شعر آزاد است که کودک را میخکوب میکند.
- داستان کاشتن بذر صلح: این کتاب داستان واقعی یک زن آفریقایی است که ناخواسته نقش بزرگی در صلح ایفا میکند و معیارهای اصلی انسانیت را به کودک آموزش میدهد.
- چند نفر از ما حقوق کودکان را میداند: این کتاب به صورت ساده و با تصویرسازی حقوق کودک را به او آموزش میدهد و به فرزند شما کمک میکند راحتتر در اجتماع نیازها و حقوق خود را برآورده کند.
- چشمهایت را ببند و دنیا را ببین: این کتاب اثری از نویسنده معروف کودکان ویکتوریا پرزاسکو است که در مورد حواس پنجگانه بهترین اطلاعات را در اختیار کودک قرار میدهد.
- فسقلیها: مجموعه کتاب فسقلیها توسط انتشارات قدیانی ارائه شده و یکی از بهترین کتابهایی است که به مسائل تربیتی و اجتماعی میپردازد.
- خود خودم: این کتاب توسط انتشارات گیسا تالیف شده و همانطور که از نامش مشخص است، بیشتر به مسائل خودشناسی و درک عواطف مختلف توسط خود کودک پرداخته است.
- من و داداشم: این کتاب در مورد دختری است که به تازگی صاحب یک برادر شده و به چالشها و ویژگیهای این اتفاق میپردازد؛ چنین کتابی قطعا برای کودکانی که در این موقعیت قرار دارند مناسب است.
کتاب دوست صمیمی کودکان و والدین
تربیت و رشد کودکان قطعا مهمترین مسئلهای است که والدین باید به آن بپردازند. کتابخوانی یکی از بهترین عادتهایی است که میتوانید در ناخودآگاه کودک خود نهادینه کرده و به رشد ذهنی او کمک کنید. جدای از نقش کتابهای کودک در آموزش مهارتهای اجتماعی به کودک، این عادت تبدیل به یک فرهنگ شده و حتی در عادت کتابخوانی و موفقیت در بزرگسالی بچه شما نیز نقش دارد. اگرچه لازم نیست کتاب خواندن به اولویت اول کودک شما تبدیل شود و تمام زمان و سرگرمی او را اشغال کند؛ اما لازم است به صورت روزانه در زندگی او نقش داشته باشد. با خرید کتاب کودک برای کودک خود از اوایل زندگی و استمرار این عادت، قطعا تاثیر قابل توجهی در مهارتهای اجتماعی، هوش، تربیت و در نهایت زندگی موفق فرزندتان خواهید گذاشت.
نظرات کاربران