تشخیص لکنت زبان در کودکان باید توسط یک آسیبشناس گفتار-زبان متخصص و آموزش دیده انجام شود. این متخصص با بررسی دقیق نحوه صحبت کردن کودک در شرایط مختلف، ابتلای او به لکنت زبان را تشخیص میدهد. پس از تشخیص اولیه، آسیبشناس گفتار با همکاری و نظارت والدین، اقدام به درمان لکنت زبان کودک میکند. بنابراین، تشخیص و درمان این عارضه نیازمند مداخله تخصصی و مشارکت والدین است.
روش تشخیص لکنت زبان کودک
در قدم اول، پزشک احتمالا سوالاتی در مورد سابقه سلامتی فرزند شما خواهد پرسید. یکی از مهمترین سوالاتی که از والدین در این موقعیت پرسیده میشود، این است که کودک از چه زمانی شروع به لکنت زدن کرده و در چه شرایطی بیشتر دچار این مشکل میشود.
همچنین، ممکن است پزشک درباره اینکه لکنت زبان چگونه بر زندگی فرزند شما تأثیر گذاشته است نیز سوالاتی بپرسد. برای مثال، ممکن است در مورد تأثیر آن بر روابط اجتماعی کودک در مدرسه پرسش شود.
در زمان تشخیص، ممکن است از کودک خواسته شود که با والدین یا پزشک صحبت کند یا با صدای بلند کتاب بخواند. در این زمینه لازم به ذکر است که تفاوت قابل توجهی میان تکرار هجاها یا تلفظ غلط کلمات که در کودکان خردسال دیده میشود و لکنت زبان به عنوان یک وضعیت طولانیمدت وجود دارد. همچنین لکنت زبان را نمیتوان با بیماریهای زمینهای مانند سندروم تورت یکسان دانست و روش درمان آنها با یکدیگر متفاوت است.
روش پیگیری مشکل لکنت زبان
پس از ارزیابی بیمار توسط آسیبشناس گفتاردرمان، ما میتوانیم با مشورت متخصص در مورد بهترین روش درمان لکنت زبان تصمیمگیری کنیم. به یاد داشته باشید که برای درمان لکنت زبان، روشهای مختلفی وجود دارد. متخصص با در نظر گرفتن شرایط و نیازهای فردی بیمار، یک یا ترکیبی از این روشهای درمانی را انتخاب خواهد کرد که برای آن بیمار موثر باشد.
البته این درمانها ممکن است لکنت زبان کودک را به طور کامل از بین نبرند، اما به او مهارتهایی مانند برقراری مکالمه روان، ارتباط موثر با دیگران و مشارکت در مدرسه و فعالیتهای اجتماعی را آموزش خواهند داد. بنابراین باید به این درمانها و آموزشها با نگاهی مثبت نگریست.
روش های درمانی
گفتار درمانی میتواند به شما کمک کند تا سرعت گفتار خود را با دیگران کنترل و آهستهتر کنید. همچنین به شما کمک میکند تا متوجه لکنت زبان خود شوید. اگر درمان را به طور مرتب ادامه دهید، بدون شک صحبت کردن برای شما در بلندمدت آسانتر خواهد شد.
در درمان لکنت زبان، از ابزارهای تخصصی استفاده میشود. برای مثال، یکی از این ابزارها بهگونهای طراحی شده است که با ارائه بازخورد شنیداری و تأخیر در گفتگو، از شما میخواهد مکالمه را آهستهتر ادامه دهید. در روش دیگر، دستگاه نوع گفتار شما را تقلید میکند، به طوری که به نظر میرسد با شخص دیگری در حال صحبت کردن هستید.
رواندرمانی نیز میتواند به شناسایی و اصلاح علل روانی مشکل لکنت زبان کمک کند. همچنین میتواند در کاهش استرس، اضطراب و مشکلات مربوط به عزتنفس که باعث بروز لکنت زبان میشوند، به شما کمک کند.
بهترین روش برای درمان مشکل لکنت زبان کودک، تعامل مستمر میان کودک و والدین است. پس به طور مکرر در مورد موضوعات مختلف با کودک خود گفتگو کنید.
کودک را حمایت کنید
در نهایت به خاطر داشته باشید که اگر شما والدین کودکی هستید که لکنت دارد، ممکن است این نکات به شما کمک کند:
- همیشه با دقت به صحبتهای کودک گوش دهید و با حوصله به آن گوش فرا دهید.
- هنگام صحبت کردن کودک، حتماً با او تماس چشمی برقرار کنید.
- منتظر بمانید تا کودک کلمهای را که میخواهد بگوید، بر زبان آورد و آن را تکمیل نکنید.
- زمانی را اختصاص دهید که بدون حواسپرتی با کودک خود صحبت کنید، مثل زمان صرف غذا.
- آرام و بدون عجله با کودک صحبت کنید تا او هم همین شیوه را بیاموزد.
- به نوبت با کودک صحبت کنید و از همه اعضای خانواده بخواهید که شنونده خوبی باشند تا کودک در میان آنها احساس راحتی کند.
به این ترتیب ممکن است در طولانیمدت، لکنت کودک کاهش یابد.
نظرات کاربران