توکسوپلاسموز یک عفونت است که توسط میکروبی به نام توکسوپلاسما گوندی ایجاد میشود. این میکروبها موجودات زندهای هستند که در اطراف ما یافت میشوند. برخی از آنها برای سلامتی ما مهم هستند، اما برخی دیگر میتوانند باعث بیماری شوند. توکسوپلاسما نام میکروب است و توکسوپلاسموز بیماری است که این میکروب میتواند ایجاد کند.
بیماری توکسوپلاسموز در بارداری: خطرات و عوارض
در صورتی که قبل از بارداری آلوده شوید، این میکروب تا چند روز تا هفته در بدن شما فعال خواهد بود و سیستم ایمنی شما زمان لازم برای واکنش در برابر آن را خواهد داشت. اگر سیستم ایمنی شما به طور کامل مصون شود، تا آخر عمر مصون خواهید ماند. این به این معنی است که اگر قبل از بارداری به عفونت مبتلا شدهاید، کودک شما محافظت میشود. اما اگر برای اولین بار در دوران بارداری یا درست قبل از بارداری توکسوپلاسما را دریافت کنید، زمان کافی برای مصونیت کامل وجود نخواهد داشت. به عبارت دیگر، این خطر وجود دارد که عفونت باعث عوارض بارداری و مشکلات سلامتی در نوزاد پس از تولد شود.
مبتلا شدن به بیماری توکسوپلاسموز
بیشتر موارد ابتلا به توکسوپلاسموز در دوران بارداری ناشی از خوردن غذای آلوده است. مصرف موارد زیر میتواند منجر به ابتلا به این بیماری شود:
- خوردن گوشت خام یا نیمپز که آثاری از رنگ صورتی یا خون دارد.
- نوشیدن شیر بز پاستوریزه نشده یا مصرف هر محصولی که از آن ساخته شده است.
- نگهداری از گوسفند یا بره باردار.
- خوردن غذایی که آلوده به مدفوع گربه یا خاک آلوده روی آن است.
- دست زدن به مدفوع آلوده گربه مانند در هنگام تعویض جعبهی بستر و سپس دست زدن به غذا.
به هر حال، باید توجه داشت که نوازش گربه یا داشتن گربه به عنوان حیوان خانگی شما را در خطر ابتلا به توکسوپلاسموز قرار نمیدهد. اما باید نکات مذکور در بالا را در نظر داشته باشید. از طریق تماس فرد به فرد، نمیتوانید به این بیماری مبتلا شوید. اما مادران میتوانند عفونت را از طریق انتقال از مادر به جنین منتقل کنند.
شناسی و تشخیص توکسوپلاسموز
به طور معمول، به زنان به عنوان بخشی از مراقبتهای دوران بارداری، آزمایش توکسوپلاسموز پیشنهاد نمیشود. اما اگر نگران هستید، میتوانید از ماما یا پزشک خود برای بررسی عفونت در هر زمانی از دوران بارداری، آزمایش خون درخواست کنید. اگر اخیراً به عفونت مبتلا شدهاید، آزمایشهای بیشتری برای بررسی اینکه آیا خطری برای ابتلا به کودک شما وجود دارد یا خیر، انجام خواهید داد. سعی کنید به یاد داشته باشید که این موضوع بسیار نادر است.
نشانه های توکسوپلاسموز
توکسوپلاسموز در بارداری به طور معمول هیچ علامتی ایجاد نمیکند و بسیاری از افراد مبتلا به آن از وجود این بیماری آگاه نمیشوند. با این حال، برخی از افراد ممکن است علائمی شبیه به آنفولانزا را تجربه کنند، از جمله:
- تب (درجه حرارت بالا)
- درد عضلانی
- خستگی
- احساس بیماری
- گلو درد
- تورم غدهها
در صورتی که این علائم را تجربه میکنید، نهایتاً به این معنی نیست که شما قطعاً به توکسوپلاسموز مبتلا هستید. با این حال، همواره باید درباره هرگونه علامتی که در دوران بارداری نگرانتان میشود، با پزشک یا ماما خود مشورت کنید.
چه کسانی در معرض خطر ابتلا به توکسوپلاسموز قرار دارند؟
هر کسی که هر چیزی که آلوده به این میکروب است را مصرف کند، در معرض خطر قرار دارد. زنان بارداری که در حوزههایی مانند صنعت غذاخوری یا کشاورزی فعالیت میکنند، ممکن است در معرض خطر بیشتری قرار بگیرند زیرا احتمال برخورد بیشتری با میکروب توکسوپلاسما گوندی دارند. همچنین، افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند مانند افراد پس از پیوند عضو، درمان سرطان یا افراد مبتلا به اچ آی وی (HIV)، در معرض خطر بیشتری قرار میگیرند.
چگونه خطر ابتلا به توکسوپلاسموز را کاهش دهم؟
برای کاهش خطر ابتلا به توکسوپلاسموز، میتوانید اقدامات زیر را انجام دهید:
- قبل از تهیه و مصرف غذا، دستهای خود را به خوبی بشویید.
- بعد از تهیه گوشت خام، دستها، چاقوها و تختههای خرد کن را به طور کامل بشویید.
- میوهها و سبزیجات را به طور کامل پوستبرداری کنید یا بشویید تا آثار خاک بر روی آنها از بین برود.
- گوشتهای خام یا پخته شده مانند سالامی یا ژامبون پارما را مصرف نکنید.
- از شیر بز غیرپاستوریزه یا محصولاتی که از آن تهیه شدهاند، استفاده نکنید.
- قبل از مصرف، تمامی گوشتها را به طور کامل پخته کنید تا هیچ اثری از خون یا گوشت صورتی بر روی آن باقی نماند.
- هنگام انجام فعالیتهای باغبانی، از دستکش استفاده کنید و پس از آن دستها و دستکشها را بشویید.
- از مصرف غذا در هنگام انجام فعالیتهای باغبانی خودداری کنید و از هر قسمتی که ممکن است مدفوع گربه حاضر باشد، اجتناب کنید.
- از انجام فعالیتهای باغبانی در مناطقی که ممکن است به دلیل آلودگی با مدفوع گربه، خطرناک باشد، خودداری کنید.
- درمورد غذاهایی که در دوران بارداری باید از آنها اجتناب کنید و نکاتی در خصوص ایمنی مواد غذایی بیشتر بخوانید.
نظرات کاربران