دندان فرزند کوچک شما شکسته شده است و شما میخواهید بدانید چه باید انجام دهید. نگرش به لبخند کودک، یکی از لذتبخشترین خاطرات والدین است. اما اگر دندان کودک آسیب ببیند، نگرانیهایی برای شما به وجود میآید که شاید این وضعیت تا پایان عمر باقی بماند. اما خوشبختانه، کودکان دارای دندانهای شیری هستند که دندانهای آنها دائمی نیستند و در نهایت عوض میشوند. در این مقاله، به شما توضیح میدهیم که در صورت شکستن یا آسیب دیدن دندان کودک، چه اقداماتی میتوانید انجام دهید و هنگامی که باید به دندانپزشک مراجعه کنید تا دندان کودک را ترمیم کنید.
چرا شکستن دندان کودکان انقدر شایع است؟
به تمام فعالیتهای جدید و هیجانانگیزی که کودکان نوپا انجام میدهند، فکر کنید. در این سن، آنها شروع به راه رفتن، دویدن، پریدن و انجام حرکات مختلف با بدن خود میکنند. با این همه حرکت و بازی، احتمال لغزش، افتادن و سقوط وجود دارد. دندانهای شیری کودکان کوچک و نسبتاً ضعیف هستند. اگر کودک خردسال به صورت زمین بخورد، احتمال آسیب دیدن دندان وجود دارد. تخمینها نشان میدهد که در برخی موارد، ۵۰ درصد کودکان دچار آسیب دندانی میشوند. به عبارت دیگر، اگر فرزند نوپای شما دچار آسیب دندانی شود، این به معنی قصور و نقص در انجام وظایف والدگری نیست.
در صورتی که دندان کودک شکسته شده است، نیازی به نگرانی نیست. آرامش خود را حفظ کنید تا کودک نیز آرام باشد و انرژی برای مقابله با این شرایط بگیرد. سپس با دقت وضعیت بلع و تنفس کودک را بررسی کنید. مشکلات در بلع و تنفس ممکن است نشانه خوردن قطعه دندان یا بروز خطر برای تنفس باشد.
اگر نگران هستید که کودک ممکن است دندان را بلعیده باشد، به سرعت به بخش اورژانس مراجعه کنید.
اگر به نظر میرسد که کودک در خطر نیست، با دقت جستجو کنید تا قطعه دندان گمشده را پیدا کنید. پیدا کردن قطعات بزرگ دندان به راحتی انجام میشود، اما گاهاً دندان به قطعات کوچک تری ترک میخورد و پیدا کردن آن به سادگی امکان پذیر نیست. اگر توانستید قطعات دندان را پیدا کنید، آن را در شیر یا بزاق آغشته کنید و در یک ظرف تمیز قرار دهید. عدم پیدا کردن قطعات دندان نیز مشکلی را ایجاد نمیکند.
شکستن دندان کودکان چه خطراتی دارد؟
بعد از بهبود هر حادثهای که منجر به شکست دندان شده است، ممکن است علائم مختلفی را در ناحیه آسیب دیده و اطراف آن مشاهده کنید. به عنوان مثال، در صورت شکستن دندان، عصب نیز ممکن است آسیب ببیند و دندان به حساسیت در برابر گرما و سرمای غذا دچار شود. موارد دیگری که احتمال وقوع آن وجود دارد عبارتند از:
خونریزی از دندان یا لثه: میتوانید با استفاده از گاز مرطوب فشار را روی ناحیه اعمال کرده و از ادامه خونریزی جلوگیری کنید.
درد در محل آسیب: در صورت وجود درد پس از آسیب به لثه، میتوانید با مشاوره پزشک از مسکنهای بدون نیاز به نسخه استفاده کنید. نوع و مقدار مسکن، حتماً باید با مشاوره پزشک تعیین شود.
در صورت بروز تورم در دهان یا صورت کودک، میتوانید از کمپرس سرد برای کاهش التهاب استفاده کنید. همچنین، اگر کودک زبان یا لب خود را زخمی کرده است، استفاده از کمپرس سرد نیز مناسب است تا تورم کاهش یابد.
تغییر رنگ دندان: در برخی کودکان، رنگ دندان به طور موقت یا دائم تغییر میکند و ممکن است به رنگ خاکستری، سیاه، قهوهای یا قرمز درآید. در اکثر موارد، ضربه ممکن است باعث کبودی روی پوست شود که با گذشت زمان بهبود مییابد. اما اگر کبودی از بین نرود، بهتر است به دندانپزشک مراجعه کنید.
مشکل در غذاخوردن: تا زمانی که دندان توسط دندانپزشک بررسی نشود، باید از ارائه غذاهای سفت به کودک خودداری کنید. مصرف غذاهای سفت ممکن است فشار بیشتری به دندان وارد کند و باعث گسترش شکستگی شود.
نظرات کاربران