0

روش های تشخیص و درمان یائسگی زودرس

درمان یائسگی زودرس
بازدید 26

همه خانم‌ها در یک زمان خاص، یائسگی را تجربه می‌کنند. یائسگی به معنای پایان قاعدگی است. بنابراین قدرت باروری خانم‌ها به‌طور کامل به اتمام می‌رسد. در شرایط عادی، خانم‌ها از سن ۴۵ سالگی به بعد باید دچار یائسگی شوند. ولی متاسفانه برخی از افراد زودتر از ۴۰ سالگی این شرایط را تجربه می‌کنند. درواقع دچار یائسگی زودرس می‌شوند. در این مطلب کارشناسان آزمایشگاه نارون قرار است بهترین روش تشخیص و درمان یائسگی زودرس را برای شما توضیح دهند. اگر سابقه خانوادگی برای یائسگی زودرس دارید، حتماً این مطلب را مطالعه کرده و از همین اکنون تحت نظر یک متخصص زنان باشید تا شما نیز دچار یائسگی زودرس نشوید.

بررسی دلایل یائسگی زودرس

اجازه دهید در ابتدا این موضوع را با یکدیگر بررسی کنیم که چرا برخی از افراد دچار یائسگی زودرس می‌شوند. به‌طور کلی چند عامل در این زمینه دخیل است:

1-    ژنتیک و توارث

آیا می‌دانید سن یائسگی بسیار تحت تاثیر ژنتیک قرار دارد؟ یعنی اگر مادر، خاله یا عمه‌های شما زودتر از سن طبیعی دچار یائسگی شده باشند، احتمال اینکه شما نیز درگیر همین مسئله شوید، بسیار زیاد خواهد بود. از طرف دیگر اختلالات ژنتیکی همانند سندروم ترنر، شرایط را برای یائسگی زودرس فراهم می‌کند.

2-    مصرف دخانیات

خانم‌هایی که در طول روز سیگار می‌کشند یا عادت به مصرف هرگونه دخانیات دارند، به دلیل اینکه کیفیت و تعداد تخمک‌های آن‌ها به شدت کم می‌شود، زودتر دچار یائسگی زودرس خواهند شد.

3-    ابتلا به بیماری‌های عفونی

یکی از مهمترین عوامل موثر در یائسگی زودرس، بیماری اوریون است. به جز این مورد، ابتلا به سل لگن که باعث عفونت و نارسایی تخمدان می‌شود، تاثیر بسیار زیادی بر روی یائسگی زودرس دارد.

4-    انجام شیمی درمانی و پرتو درمانی

باید این واقعیت را بپذیریم خانم‌هایی که به دلیل سرطان مجبور هستند شیمی درمانی یا پرتو درمانی انجام دهند، زودتر دچار یائسگی می‌شوند چون نارسایی تخمدان برای آن‌ها اتفاق می‌افتد.

5-    مصرف برخی از داروها

آیا می‌دانید برخی از داروهای ضد سرطان با تاثیری که بر روی نارسایی تخمدان‌ها می‌گذارند، باعث ابتلا به یائسگی زودرس می‌شوند؟

6- عدم تعادل هورمونی

اگر بنا به هر دلیلی دچار اختلالات هورمونی شوید، همین مسئله سن یائسگی شما را پایین می‌آورد.

7- استرس و اضطراب

آیا می‌دانید برخی از ناهنجاری‌های روانی همانند استرس، بر یائسگی زودرس تاثیر دارند؟ یکی از مهم ترین عوامل ایجاد یائسگی زودرس مربوط به استرس بیش از حد می باشد.

عوارض یائسگی

برای اینکه بهتر متوجه شوید چرا درمان یائسگی زودرس اهمیت بسیار زیادی دارد، باید مروری بر عوارض یائسگی داشته باشیم. در این صورت متوجه خواهید شد که اگر زودتر از سن طبیعی دچار این مسئله شوید، چه عوارضی شما را در اوج جوانی درگیر خواهد کرد. مهمترین عوارض یائسگی عبارتند از:

·   اختلالات خواب و افسردگی

·   استرس و اضطراب

·   کاهش میل و توان جنسی

·   کاهش قدرت تمرکز و حافظه

·   افزایش وزن

·   خشکی دهانه واژن

·   تکرر ادرار

·   خشکی پوست، چشم و دهان

·   کاهش میزان تراکم استخوان

·   احساس سفتی و درد در مفاصل

·   ریزش مو

·   نازک شدن موها

·   نازک شدن ناخن‌ها

·   ابتلا به بی‌اختیاری ادرار

·   ابتلا به بیماری‌های عروقی و قلبی

عوارض یائسگی

روش ‌های تشخیص یائسگی زودرس

مهمترین روش برای اینکه مطمئن شوید آیا درگیر یائسگی زودرس شده‌اید یا خیر این است که روند قاعدگی خود را بررسی کنید. اگر قاعدگی شما از حالت نظم خود خارج شده؛ به فاصله بسیار نزدیک یا با فاصله بسیار زیاد از هم قاعده می‌شوید و میزان خونریزی شما در دوران قاعدگی تفاوت فاحشی با قبل داشته است، باید حتماً به متخصص زنان مراجعه کنید. احتمال دارد درگیر یائسگی زودرس شده باشید. متخصص برای اینکه از این بابت مطمئن شود، از شما می‌خواهد تست‌هایی را تحت عنوان آزمایش یائسگی انجام دهید. این آزمایش‌ها به شرح زیر هستند:

1-    آزمایشات هورمونی

در عمده موارد برای تشخیص یائسگی زودرس، متخصص از شما می‌خواهد با انجام آزمایش خون، سطح هورمون FSH را اندازه‌گیری کنید. در صورتی که مقدار این هورمون از ۳۰ Miu/ml بیشتر و فرد به مدت یک سال پریود نشده باشد، می‌توان چنین نتیجه‌ای گرفت که به احتمال زیاد فرد درگیر یائسگی زودرس شده است. البته در کنار آزمایش هورمون FSH لازم است فرد حتماً آزمایش AMH که مربوط به ذخیره تخمدان است را نیز انجام دهد.

یکی دیگر از آزمایشات هورمونی که برای بررسی یائسگی زودتر انجام می‌شود، اندازه‌گیری سطح هورمون استروژن است. با کاهش این هورمون، می‌توان به این نتیجه رسید که فرد در آستانه یائسگی قرار دارد.

آزمایش LH، یکی دیکر از آزمایشات هورمونی است که برای بررسی سن یائسگی انجام می‌شود. این هورمون، با تولید مثل در ارتباط است. درواقع قدرت باروری خانم‌ها را تعیین می‌کند. با نزدیک شدن به یائسگس، سطح این هورمون کاهش می‌یابد.

استرادیول نیز یکی دیگر از هورمون‌های تولید مثل است. در دورانی که خانم‌ها توانایی بارداری دارند، سطح این هورومون بالا است ولی با نزدیک شدن به یائسگی، سطح هورمون کاهش می‌یابد.

2-    انجام سونوگرافی

با هدف بررسی وضعیت تخمدان‌ها و وجود تخمک یا فولیکول در داخل آن‌ها، باید حتماً سونوگرافی را انجام دهید. این سونوگرافی کمک می‌کند متخصص اطلاعات بیشتری درمورد تخمک‌های شما به دست بیاورد و متوجه شود که آیا به یائسگی زودرس مبتلا شده‌اید یا خیر.

3-    انجام آزمایشات تکمیلی

از دیگر تست‌هایی که برای تشخیص یائسگی زودرس باید انجام دهید می‌توان به سنجش میزان تراکم استخوان، انجام سونوگرافی واژینال، آزمایشات ژنتیک برای بررسی کروموزوم‌های جنسی، تست بارداری و پرولاکتین و تست تیروئید برای بررسی بی‌نظمی‌های پریود اشاره کرد. البته باید وضعیت شما در معاینه اولیه بررسی گردد تا مشخص شود که باید کدام یک از این تست‌ها را انجام دهید.

روش‌ های درمان یائسگی زودرس

باتوجه به عوارضی که برای یائسگی ذکر کردیم، مسلماً اگر شما دچار یائسگی زودرس شوید، در اوج جوانی زیبایی و شادابی خود را از دست خواهید داد و از طرف دیگر شرایط روحی شما به شدت افت می‌کند. به همین دلیل به محض اینکه متوجه شدید در آستانه یائسگی زودرس قرار دارید، باید درمان را آغاز کنید. مهم‌ترین روش ‌های درمان یائسگی زودرس عبارتند از:

·       هورمون درمانی

یکی از روش ‌های رایج برای درمان یائسگی زودرس، هورمون درمانی است. برای این منظور متخصص از دارو، ژل، اسپری یا درمان‌های موضعی در داخل واژن استفاده می‌کند. هدف از هورمون درمانی این است که سطح هورمون استروژن به حالت عادی در دوران قاعدگی برگردد تا یائسگی به تاخیر بیفتد.

·       استفاده از قرص‌های ضد بارداری

مصرف این قرص‌ها بر روی سطح هورمون استروژن و پروژسترون تاثیر می‌گذارد. به همین دلیل اغلب متخصصان به جای اینکه هورمون درمانی را شروع کنند، از فرد می‌خواهند که به سراغ قرص‌های ضد بارداری برود.

·       مصرف داروهای افسردگی

یکی از علائم رایج در یائسگی این است که فرد دچار اختلالات روانی می‌شود. افسردگی و اضطراب از جمله مهمترین اختلالات هستند. به همین دلیل باید حتماً داروهای ضد افسردگی مصرف شوند.

·       مصرف مکمل‌های کلسیم

با شروع یائسگی، پوکی استخوان با سرعت زیادی پیش می‌رود. بنابراین باید شما حتماً مکمل‌های کلسیم و ویتامین D را مصرف کنید تا تراکم استخوان در حد ایده‌آل حفظ شود.

کلام آخر

همانگونه که در این مطلب متوجه شدید، مهمترین روش برای تشخیص یائسگی زودرس این است که شما آزمایشات یائسگی را انجام دهید. برای این منظور باید به سراغ آزمایشگاه‌هایی بروید که با تجهیزات مدرن و پیشرفته، تست‌های مربوطه را انجام می‌دهند. آزمایشگاه نارون به‌عنوان بهترین آزمایشگاه در تهران، با تجهیزات پیشرفته‌ای که دارد تمامی تست‌ها را برای شما عزیزان انجام می‌دهد. لازم به ذکر است که این مجموعه علاوه بر انجام آزمایش یائسگی، خدمات دیگری همچون آزمایش در منزل را نیز ارائه می‌دهد. بنابراین اگر امکان انجام تست در منزل یا محل کار وجود داشته باشد، کارشناسان مربوطه اقدامات لازم را انجام خواهند داد.

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *