بعد از مدتها انتظار، بالاخره کودک عزیز شما به دنیا آمده است. به شما به خاطر این اتفاق خوب تبریک میگوییم. باید به خاطر داشته باشید که هر نوزادی منحصر به فرد است و مراحل رشد را با سرعت خودش پیش میبرد. اگر کودک شما زودتر از تاریخ مقرر تولدش به دنیا آمده باشد، باید در نظر داشته باشید که احتمالاً نیاز به زمان بیشتری برای رشد و تکامل دارد. بنابراین، بهتر است درباره هر گونه نگرانی یا سؤالی درباره رشد کودکتان با پزشکتان صحبت کنید. در این مقاله میتوانید بیشتر در مورد چگونگی رشد نوزاد در هفته اول زندگیش آشنا شوید.
ظاهر نوزاد
به خاطر داشته باشید که نوزاد شما تا اواخر دوران بارداری در رحم به صورت جمع و جور بوده است. بنابراین، ممکن است برای مدتی شکل بدنش جمع شده به نظر برسد و دستها و پاهایش هنوز کاملاً راست نشده یا حتی پاهایش به شکل پرانتزی به نظر برسند. اما نگران نباشید، زیرا بدن کودک شما به تدریج از این حالت خارج میشود و وقتی به شش ماهگی میرسد، دست و پاهایش به طور کامل راست خواهد شد.
آشنایی با رفلکس های نوزاد
رفلکس مورو یا وحشتزدگی: این واکنش باعث میشود که وقتی نوزاد صدای بلندی میشنود یا حرکت ناگهانی را حس میکند، پشت خود را قوس بکشد، دستها و پاها را باز کند و گاهی هم بگرید. این واکنش حتی ممکن است در حالت خواب نوزاد رخ دهد و پس از چند ماه کمکم کاهش پیدا میکند.
رفلکس بابنسکی: رفلکس بابنسکی نیز یکی از واکنشهای نوزاد است. وقتی کف پای نوزاد تحریک میشود، انگشت شست پایش به سمت بالا خم میشود و انگشتان دیگر پا از هم باز میشوند.
رفلکس درجا قدم برداشتن: این واکنش به معنای آن است که وقتی شما نوزاد را در حالت ایستاده نگه میدارید و کف پایش روی سطح سفتی قرار میگیرد، به نظر میرسد که او گامهایی برمیدارد یا رقص میکند. اما به خاطر داشته باشید که این نشانهای برای این نیست که میتوانید فرزندتان را روی پاهایش قرار دهید.
رفلکس رانش زبان: رفلکس رانش زبان به این معنی است که وقتی سینهٔ مادر روی زبان نوزاد قرار میگیرد، او زبانش را بیرون میآورد.
رفلکس جستوجو: این رفلکس یکی دیگر از واکنشهای از پیش تعیین شدهٔ نوزاد است که به او کمک میکند سینهٔ مادر را پیدا کند و نحوهٔ شیرخواری را یاد بگیرد. وقتی شما با انگشت یا نوک سینه خود به گونه، لب یا دهان نوزاد لمس میکنید، نوزاد سر خود را به سمت شما بچرخانده و دهانش را باز میکند تا مکیدن را شروع کند.
تغذیه و خواب نوزاد
شیرخوردن و خوابیدن دو مورد بسیار مهم در زندگی یک نوزاد هستند. بیشتر نوزادان در طول شبانهروز هر دو تا سه ساعت یک بار شیر میخورند. الگوی خواب نوزادان نیز متناوب و تکراری است و بین نوزاد به نوزاد دیگر بسیار متفاوت است. نوزاد شما معمولاً در یک دورهٔ ۲۴ ساعته حدوداً ۱۶ تا ۱۷ ساعت میخوابد و این زمان به هشت دورهٔ خواب تقسیم میشود.
یک نکته مهم در خصوص خواب نوزاد که باید به آن توجه کنید، این است که برای کاهش خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد، باید مطمئن شوید که نوزاد حتماً روی پشت و کمرش خواب میکند و به اصطلاح “طاقباز” است. همچنین، نوزاد را برای خوابیدن، به خصوص در شب، در حالت دمر قرار ندهید.
حس چشایی و بویایی در نوزاد
از لحظهٔ تولد، نوزاد میتواند از حس بویایی خود استفاده کند و قادر است بوها را تشخیص دهد. وقتی بوی ناخوشایندی مانند بوی پوشک کثیف را حس میکند، احتمالاً صورت خود را میگرداند. بنابراین، نوزاد در این زمان دارای یک حس چشایی تکاملیافته است. به طور واضح، نوزادان به نظر میرسد جوانههای چشایی بیشتری نسبت به بزرگسالان دارند. آنها احساس حساسیت به طعمهای شیرین و تلخ را از زمان تولد تجربه میکنند، اما واکنش به طعمهای شور تا پنج ماهگی نوزاد شکل نمیگیرد.
نظرات کاربران