رعایت بهداشت دهان و دندان، در تمام سنین واجب است. نگهداری از دندان باید از دوران کودکی آغاز شود. کودکان در سنین خیلی پایین توانایی انجام این کار را نداشته و والدین وظیفه دارند این کار را برای آنها انجام دهند. بهعنوان پدر و مادر حتماً دغدغه این را دارید که چگونه دندانهای کودکان را سالم نگهداریم؟
این مقاله راهکارهای زیادی پیش روی شما قرار خواهد داد. اگر به دنبال بالا بردن اطلاعات خود راجع به بهداشت دهان و دندان کودک خود هستید و فکر خرید مسواک برقی کودکان را در سر میپرورانید؛ خواندن این مطلب را از دست ندهید. چرا که در این مقاله به همهچیز به صورت یکجا پرداختهایم.
چگونه دندانهای کودکان را سالم نگهداریم؟
وظیفه مراقبت و نگهداری از دندان کودکان در سنین خیلی پایین به عهده والدین است. همچنین شما بهعنوان یک پدر و مادر باید، نحوه مراقبت درست از دهان و دندان را از سنین کم، در وجود بچهها نهادینه کنید. در اصل، دندان خراب را میشود درست کرد؛ ولی عادت بد را نمیشود به این راحتیها اصلاح کرد. پس، مراقبت از دهان و دندان، همانقدر که وجههی مراقبتی دارد، وجههی تربیتی هم دارد.
در این بخش، راهکارهای مناسبی برای این کار پیشنهاد میکنیم که پیروی از آنها نتیجه خوبی خواهد داد.
مراقبت از دهان و دندان در دوران نوزادی
مراقبت و بهداشت دهان و دندان باید از دوران نوزادی آغاز شود. از یکماهگی به بعد مادران باید لثههای نوزاد را بعد از شیر خوردن با یک دستمال نخی تمیز، بهآرامی پاک کنند تا شیر روی لثه نوزاد باقی نماند.
وسیله کوچکی به شکل یک انگشتانه که سر آن برس نرم کوچکی دارد نیز برای تمیز کردن دهان و لثههای نوزاد مناسب است.
از ششماهگی به بعد، رشد دندانهای نوزاد شروع میشود. البته اگر نوزاد شما در این سن قرار دارد و دندان درنیاورده نباید نگران شوید. برخی نوزادان زودتر و برخی دیرتر با فرایند رشد و بیرون زدن دندانها روبرو میشوند که طبیعی است. پس از رشد اولین دندان، مسواک زدن را باید شروع کرد. مسواک زدن با آب خالی هم به تمیز شدن دندان کودک کمک میکند و لازم نیست خیلی زود از خمیردندان استفاده کرد.
ممکن است کودکتان به پستانک عادت داشته باشد و به شما بگویند که این کاری اشتباهی است و باعث کج شدن دندانهای کودکتان خواهد شد. اگر نگران هستید و نمیتوانید پستانک را از او جدا کنید، بهتر است برای پیشگیری از کج شدن دندانهای کودکان، از نوع ارتودنسی آن استفاده کنید.
اهمیت مراقبت از دندانهای شیری
درست است که دندانهای شیری بعد از شش سالگی شروع به ریختن میکنند؛ ولی مراقبت از آنها از چند جهت مهم است:
- اول اینکه پوسیدگی دندانهای شیری ممکن است، منجر به بروز عفونت شده و این عفونت به دندانهای دائمی زیر لثه هم آسیب زده و یا باعث ضعیف شدن لثه شود.
- در حالت دوم، پوسیدگی دندان شیری اگر با درد زیاد همراه شود باعث رنج کودک خواهد شد.
- سوما با مراقبت نکردن از دندان در سنین پایین، ممکن است کودک به مسواک نزدن عادت کرده و سلامت دهان و دندان برای او بیاهمیت شود.
آموزش صحیح مسواک زدن به کودکان
بعد از رویش دندانهای شیری، مسواک زدن برای بچهها را جدی بگیرید. یک مسواک خوب با اندازه مناسب که برس نرم و گردی داشته باشد برای کودک تهیه کنید. روزی حداقل دو مرتبه و بعد از خوردن هر ماده شیرینی، دندانهای کودک را مسواک بزنید.
استفاده از خمیردندان مخصوص کودکان از سه سالگی به بعد بلامانع است. به کودک آموزش دهید که کف و آب دهان خود را بیرون ریخته و خمیر دندان را به هیچ وجه قورت ندهد. همچنین هر ۶ ماه یکبار باید مسواک کودک را عوض کنید.
مسواک برقی کودکان نیز برای سنین پایین طراحی و تولید شده که کار مسواک زدن را برای کودکان راحتتر میکند.
شما میتوانید مسواک برقی کودکان را از سایت دنداک که مرجع تخصصی فروش انواع مسواک برقی است تهیه کنید. همچنین سایت دنداک با نقد و بررسی محصولات به شما این امکان را میدهد که بهترین نوع مسواک برقی کودکان را خریداری کنید. همچنین در بخش وبلاگ دنداک نیز مطالب آموزشی کاربردی در زمینه دهان و دندان منتشر شده که خواندن آنها بسیار مفید است.
استفاده از نخ دندان
بهتر است استفاده از نخ دندان را از دوران کودکی در برنامه مراقبت از دهان و دندان کودک قرار دهید. دندانپزشکان معتقدند باید از سه سالگی به بعد دندانهای کودک را با نخ دندان تمیز کرد.
کشیدن نخ دندان خود یکی از روشهای مراقبت از دندان بوده و جایگزین مسواک زدن نیست.
کشیدن نخ دندان علاوه بر تمیز کردن فواصل دندان، باعث تحریک لثهها، کاهش پلاک و کمک به کاهش التهاب لثهها نیز میشود.
دهانشویه راهکار کمکی برای سلامت دندانها
یک راه حل دیگر برای جواب سوال “چگونه دندانهای کودکان را سالم نگهداریم؟ ” این است که از دهان شویه استفاده کنید.
دهانشویه علاوه بر اینکه باعث تمیز شدن دهان و دندان میشود؛ حاوی مواد معدنی نیز هست که به سلامت دندانها کمک میکند.
دهانشویه باعث کاهش محیط اسیدی دهان و مانع از پوسیدگی دندانها میشود.
برای کودک، دهانشویه باید از ۵ سالگی به بعد، یعنی زمانی که به خوبی یاد گرفته محتویات دهانش را تخلیه کند، استفاده شود.
چگونگی کودکان را به مسواک زدن تشویق و ترغیب کنیم؟
شاید بعضی کودکان، بعد از اینکه خودشان مسولیت مسواک زدن را به عهده گرفتند؛ گاهی اوقات دوست نداشته باشند که مسواک بزنند. علتها و راهکارهای زیر، میتوانند به شما کمک کنند که مشکلتان را حل کنید:
- اگر این کار از روی تنبلی و شیطنت باشد، باید در مورد اهمیت مسواک زدن با آنها صحبت کرده و از روشهای تشویقی مثل جایزه دادن به او استفاده کنید.
- شما الگوی کودکان هستید. خودتان اول مسواک بزنید و سپس بگویید که نوبت مسواک زدن اوست. همچنین میتوانید همراه کودک با بازی و تفریح مسواک بزنید تا به این کار تشویق شود.
- پخش انیمیشنهای آموزشی مربوط به رعایت بهداشت دهان و دندان، باعث آگاهی کودک به اهمیت دندان خواهد شد.
- شاید کودک از نوع مسواک و خمیردندان راضی نیست و آنها باعث اذیت شدن دهانش میشوند. بهتر است خمیردندان و مسواک را به سلیقه خودش خریداری کنید. همچنین میتوانید مسواک برقی کودکان برای او تهیه کنید.
- ممکن است لثههای کودک دردناک شده و او این موضوع را به شما نگفته است؛ پس بهتر است با آرامش با او صحبت کنید و علت مسواک نزدنش را جویا شوید. در صورت مشاهده هرگونه مشکل در دهان و دندان او به دندانپزشکی مراجعه کنید.
تغذیه درست و تأثیر آن در داشتن دندانهای سالم
استفاده بیش از حد از خوراکیهای شیرین و تنقلاتی که ارزش غذایی پایینی دارند؛ کم کم باعث پوسیدگی دندان کودکان خواهد شد.
مصرف غذاهای حاوی کلسیم مثل سبزیجات و لبنیات به استحکام دندانهای کودکان کمک خواهد کرد.
جویدن سبزیجات تردی مانند هویج و کرفس و گاز زدن میوههایی مثل سیب برای استحکام لثه و دندان کودک کمک کننده است.
هرگز اجازه شکستن پوست سفت آجیلها مثل پسته و فندق را به کودکان ندهید؛ باعث شکسته شدن دندان و به مرور پوسیدگی آن میشود.
جمعبندی
در این مقاله سعی کردیم تمام راههایی که برای مراقبت و نگهداری از دندانهای زیبای فرزندانتان مناسب است را جمعآوری کنیم. امیدواریم با رعایت این موارد از پوسیدگی دندان کودکانتان در سنین پایین، پیشگیری کنید.
نظرات کاربران