آیا به محتوا و درجه بندی برنامههایی که فرزندتان در حال تماشای تلویزیون، کارتون در تبلت و گوشی هستند، توجه کردهاید؟ یا در هنگام انتخاب فیلم برای یک دورهمی شبانه خانوادگی، دقت کافی به محتوا نشان دادهاید؟
بدیهی است که فیلمها و کارتونهای تخیلی و ترسناک جزو برنامههای مورد علاقه شما هستند، زیرا ژانر وحشت از گذشته تا کنون یکی از پرمخاطبترین ژانرها در سراسر جهان بوده است و ترس و هیجان جزئی از احساسات ما محسوب میشوند. اما آیا دیدن فیلمهای ترسناک برای کودکان مشکلی به وجود میآورد؟ آیا باید جلوی دیدن فیلمهای ترسناک را به کودکان بگیریم؟
یا ممکن است فرزندتان از شما بخواهد که به او اجازه دهید تا فیلم های تخیلی و وحشت آفرین را ببیند؟
از دیدن کارتونهای باب اسفنجی و میکی ماوس خسته شدهام. چرا به من اجازه نمیدهید یک انیمیشن تخیلی ببینم؟
من متوجه میشوم که شما به دیدن انیمیشنهای تخیلی علاقهمند هستید و احساس میکنید که کارتونهای مورد علاقه دوستانتان را دیدهاید، پس چرا شما نباید آن را ببینید؟
به عنوان والدین، اهمیت میدهیم که فرزندانمان سالم و خوشحال باشند. بنابراین، به طور طبیعی نگران تأثیر فیلمهای ترسناک (و بازیهای ویدیویی!) بر روی کودکانمان هستیم. این نگرانی به خصوص در مورد پیشرفت سریع فناوریها اهمیت دارد، زیرا بچهها میتوانند به محتواهایی دسترسی پیدا کنند که حتی در دوران جوانی خود هم نمیتوانستیم رویایشان را ببینیم. در نتیجه، ممکن است در مورد اینکه چه باید بکنید، گیج و مردد شوید.
علت تمایل بچه ها به دیدن فیلم ترسناک در کودکان
دیدن فیلمهای ترسناک در کودکان دارای دلایل مختلفی است که باعث میشود فرزندانمان به دیدن کارتونها، انیمیشنها و فیلمهای ترسناک یا تخیلی علاقه نشان دهند. برخی از این دلایل عبارتند از:
تمایل به نشان دادن بالغ و شجاع به نظر رسیدن: برخی کودکان میخواهند به دیگران نشان دهند که بزرگ شدهاند و دارای شجاعت هستند.
عدم تمایل به در نظر گرفته شدن به عنوان عاطفی ضعیف: برخی کودکان، به خصوص پسران، نمیپسندند که به عنوان ضعیف عاطفی در نظر گرفته شوند و این باعث میشود به دیدن فیلمهای ترسناک علاقه نشان دهند.
تمایل به پذیرفته شدن در بین همسالان: در سنین نوجوانی، برخی کودکان برای پذیرفته شدن در میان همسالان، به خصوص به صورت گروهی، به دیدن این فیلمها روی میآورند.
عوارض دیدن فیلم ترسناک برای کودکان
فیلمهای ترسناک، با استفاده از ترفندهایی که شامل دستکاری تصاویر، صدا و داستان میشوند، توهماتی را برای بیننده ایجاد میکنند. با این حال، اگرچه مغز انسان از واقعی نبودن تهدیدها آگاه است، اما بدن همزمان این تهدیدها را ثبت میکند و به گونهای به نظر میرسد که آنها واقعیت دارند. در چنین شرایطی، اگرچه بزرگسالان بیشتر میتوانند تفاوت بین واقعیت و داستان را تشخیص دهند، اما به نظر میرسد کودکان با مشکلات زیادی مواجه میشوند. عدم تفکیک میان حقیقت و تخیل، باعث میشود که کودکان در زندگی واقعی نیز دچار ترس و هیجان شده و به عبارتی عوارضی را تجربه کنند.
اختلالات بهداشت روانی، مانند استرس و اضطراب، میتوانند عوارضی غیرمطلوب در کودکان ایجاد کنند. برخی از این عوارض عبارتند از:
اختلال در خواب: ممکن است کودکان با مشکلاتی مانند کابوسهای شبانه، از خواب پریدن و حتی گریه به دنبال دیدن خوابهای ترسناک مواجه شوند.
شب ادراری: این مشکل میتواند بر عزت نفس و اعتماد به نفس کودکان تأثیر بگذارد و ممکن است زمینهساز افسردگی شود.
اختلال در اشتها: برخی از کودکان ممکن است در پاسخ به استرس و اضطراب، به شکل پرخوری عصبی نشان دهند و این میتواند زمینهساز چاقی شود.
بیشفعالی: بچههایی که تحت تأثیر ترس و اضطراب قرار میگیرند، ممکن است به عنوان یک واکنش دفاعی، سطح فعالیتهایشان را افزایش دهند.
نظرات کاربران