احتمالاً شنیده اید که دمای طبیعی بدن برابر با 37 درجه سانتیگراد است. این عدد نشان دهنده میانگین دمای بدن است و دمای بدن میتواند پایینتر یا بالاتر از این عدد باشد. دمای بالاتر یا پایینتر از میانگین به تنهایی نشانگر بیماری نیست؛ بلکه عوامل متعددی از جمله سن، جنسیت، ساعت، روز و سطح فعالیت بر دمای بدن تأثیر میگذارند. اگر مایلید بدانید که دمای طبیعی بدن چقدر است، میتوانید با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری درباره محدوده سالم دمای طبیعی بدن برای نوزادان، کودکان، بزرگسالان و افراد مسن به دست آورید.
دمای طبیعی بدن چند درجه است؟ آیا دمای طبیعی بدن برای همه سنین یکسان است؟
با پیشروی سن، توانایی بدن در تنظیم دما تغییر میکند. به طور کلی، افراد مسن به مشکلات بیشتری در حفظ گرما برخورد میکنند و احتمالاً دمای بدن آنها پایینتر است.
نوزادان: متوسط دمای بدن در نوزادان در بازه 36.6 تا 37.2 درجه سانتیگراد قرار دارد.
کودکان: متوسط دمای بدن در نوزادان و کودکان نیز در بازه 36.6 تا 37.2 درجه سانتیگراد واقع میشود.
بزرگسالان: متوسط دمای بدن در بزرگسالان در بازه 36.1 تا 37.2 درجه سانتیگراد قرار میگیرد.
بزرگسالان بالای 65 سال: در سالمندان، متوسط دمای بدن باید کمتر از 36.2 درجه سانتیگراد باشد.
مهم است به یاد داشته باشید که دمای طبیعی بدن در افراد مختلف متفاوت است. دمای بدن شما ممکن است تا 0.6 درجه سانتیگراد بالاتر یا پایینتر از مقادیر فوق باشد. با داشتن اطلاعات در مورد دامنه طبیعی دمای بدن خود، میتوانید به راحتی تغییرات دما و حالت تب در خود آگاه شوید.
چه عواملی بر تغییرات دمای بدن تاثیر دارند؟
در قرن نوزدهم، دکتر کارل واندرلیک، یک پزشک آلمانی، میانگین دمای بدن را برابر 37 درجه سانتیگراد تعیین کرد. اما در سال 1992، نتایج تحقیقات دیگری نشان داد که این میانگین کمی پایینتر از آن بود و تقریباً حدود 36.8 درجه سانتیگراد بود. پژوهشگران نیز باور دارند که بدن در طول روز گرمتر میشود و به همین دلیل، تب در اوایل صبح ممکن است در دمای پایینتر از سایر ساعات روز ظاهر شود.
تنها ساعت شبانهروز عامل تغییر دمای بدن نیست. با توجه به دامنه دمای بدن در گروههای سنی مختلف، میانگین دمای بدن در افراد جوان بیشتر است و با گذشت زمان، توانایی تنظیم دمای بدن کاهش مییابد.
عوامل دیگری مانند سطح فعالیت بدنی، مصرف برخی غذاها و نوشیدنیهای خاص نیز میتوانند دمای بدن را تحت تأثیر قرار دهند. درجه حرارت بدن در خانمها نیز تحت تأثیر هورمونها قرار میگیرد و ممکن است در طول چرخه قاعدگی افزایش یا کاهش یابد.
علاوه بر این، نوع ابزاری که برای اندازهگیری دما استفاده میکنید نیز تأثیرگذار است. برای مثال، دمای زیربغل عموماً کمتر از دمای دهان به حداکثر خود میرسد. همچنین، معمولاً دماسنج داخل دهان دمایی کمتر از دمای داخل گوش یا مقعد نشان میدهد.
علائم تب چیست؟
بالا رفتن دمای بدن به میزانی که از حالت معمول خارج شود، به عنوان نشانهای از تب در نوزادان، کودکان و بزرگسالان در نظر گرفته میشود. دمای تب در این گروهها به شرح زیر تعریف میشود:
- دمای داخل گوش یا مقعد: 38 درجه سانتیگراد یا بالاتر
- دمای داخل دهان: 37.8 درجه سانتیگراد یا بالاتر
- دمای زیر بغل: 37.2 درجه سانتیگراد یا بالاتر
تحقیقات انجام شده از سال 2000 نشان میدهد که آستانه تب برای افراد مسن کاهش مییابد، زیرا افراد مسن دچار مشکلات بیشتری در حفظ گرما هستند. به طور کلی، دمای بدن 1.1 درجه سانتیگراد بیشتر از میانگین دمای معمول، به عنوان نشانهای از تب در نظر گرفته میشود.
تب با علائم دیگری نیز همراه است:
- تعریق
- سرما و لرز
- داغی و قرمزی پوست
- سردرد
- درد بدن
- خستگی و ضعف
- از دست دادن اشتها
- افزایش ضربان قلب
- کمبود آب بدن
نظرات کاربران