وقتی از دل پیچه صحبت میکنیم منظورمان احساس درد شدید و مبهم در ناحیه شکمی است که گاها این درد در ناحیه لگن، دندهها و شکم در حال چرخش است. به علاوه اینکه گاها فرد با وجود خالی بودن روده بزرگ نیاز مکرری برای دفع احساس میکند. دل پیچه یکی از شایعترین عارضههایی است که از بزرگسالان تا کودکان و حتی نوزادان هم درگیر آن میشوند. اغلب اوقات دل پیچه با گذشت چند ساعت برطرف میشود و گاهی اوقات هم ممکن است روزها زمان ببرد و بر روی کیفیت زندگی فرد تاثیر مخرب بگذارد. ما در ادامه این مطلب قصد داریم بیشتر در مورد داروی ضد دل پیچه کودکان و راهکارهای درمانی آن صحبت کنیم. همراه ما باشید.
دل پیچه چیست؟
دل پیچه دردی است که در قسمتهای بین دندهای و لگن احساس میشود. این درد در بین نوزادان و کودکانی که زیر ۱۲ سال هستند بسیار شایع است. این عارضه عموما بعد از چند ساعت برطرف میشود و گاهی اوقات هم ممکن است چند روزی طول بکشد. بنابراین دل پیچه به شکلهای شدید و خفیف ظاهر میشود که به آن قولنج شکمی هم گفته میشود.
درد ناشی از دل پیچه عموما مبهم است و نمیتوانید منشاء آن را پیدا کنید. همانطور که گفتیم این درد در قسمت شکم، دندهها و ناحیه لگن در چرخش است. از آن جایی هم که کودکان وضعیت حساسی دارند نمیتوان از هر دارویی برای درمان آنها استفاده کرد و حتما باید به سراغ داروی ضد دل پیچه کودکان بروید که در ادامه بیشتر در مورد آنها صحبت میکنیم.
علت دل پیچه چیست؟
کودکان به دلایل بسیار زیادی ممکن است درگیر این درد شوند که یکی از شایعترین آن پرخوری و مسمومیت غذایی است. از آن جایی که کودکان گاهی اوقات ممکن است از روی شیطنت و بازیگوشی مدت زمان زیادی گرسنه بمانند و بعد به طور ناگهانی حجم زیادی غذا بخورند، دل پیچه بین آنها بسیار شایع است. همچنین برخی اوقات گروهی از غذاها ممکن است به معده و سیستم گوارشی آنها آسیب برساند و منجر به مسمومیت غذایی شود که این مورد هم نهایتا منجر به دل پیچه میشود.
از دیگر دلایل رایج دل پیچه در کودکان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- یبوست: در صورتی که کودک ۲ بار یا کمتر در هفته اجابت داشته باشد یعنی به یبوست دچار است.
- نفخ شدید: نفخ در بین نوزادان تازه متولد شده بسیار رایج است و دلیل آن بلعیدن هوا حین شیر خوردن و گریه کردن است.
- عدم تحمل لاکتوز: کودکانی که به لاکتوز حساسیت دارند نمیتوانند قند موجود در لبنیات را هضم کنند. به همین خاطر با مصرف لبنیات دچار نفخ و اسهال میشوند.
- بلع جسم خارجی: در صورتی که کودک یا نوزاد جسم خارجی را وارد دهان و دستگاه گوارش کند میتواند در نتیجه آن دل درد شدیدی را تجربه کند و دلیل آن عدم توانایی دستگاه گوارش برای هضم جسم است.
- سندروم روده تحریکپذیر: سندروم IBS باعث درد شدید شکمی میشود که همراه با اسهال و یبوست مزمن است.
- گاستروانتریت: منظور از گاستروانتریت عفونت روده است. این عفونت ویروسی میتواند به دلیل بهم خوردن تعادل باکتریایی روده آغاز شود که با دل درد و اسهال همراه است.
علائم و نشانههای دل پیچه در کودکان
دل پیچه در نوزادان خردسال و تازه متولد شده گاها با گریه و ناراحتی شدید همراه است. نوزاد سعی دارد با این گریهها وضعیت ناخوشایند خودش را گزارش دهد. از دیگر علائم شایع دل پیچه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- اسهال
- درد شکمی
- حالت تهوع
- بوی بد دهان
- احساس نفخ
- کاهش اشتها
- میل به دفع گاز
- سکسکه و سرفه
- نیاز مکرر به دفع باد گلو
- احساس سوزش در معده
چه زمانی برای دل پیچه کودکان باید به پزشک مراجعه کنید؟
اغلب اوقات پزشکان توصیه میکنند که در مواجه با دل پیچه در کودکان و بهخصوص نوزادان اقدامات خودسرانهای انجام ندهید و از پزشک اطفال در این زمینه کمک بگیرید. به همین خاطر ما هم پیشنهاد میکنیم که در این زمینه حتما از متخصص مشورت بگیرید. بنابراین اگر کودک شما احساس درد شکمی شدیدی دارد و دائما با گریههای بلند ناراحتی خود را اعلام میکند به سراغ متخصص بروید تا بهترین راهکار درمانی را دنبال کنید.
راهکارهای درمان دل پیچه کودکان
همانطور که بالاتر هم گفتیم اغلب اوقات دل پیچه بعد از چند ساعت برطرف میشود و نیازی هم نیست که به پزشک مراجعه کنید. اما زمانی که دل پیچه شدید باشد و چند روزی طول بکشد حتما باید از دکتر اطفال کمک بگیرید. اصلیترین روش درمانی دل پیچه دارو درمانی است. از شایعترین و بهترین داروی ضد دل پیچه کودکان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- هیوسین
- دی سیکلومین
- بلادونا پی بی
تمامی این داروی ضد دل پیچه کودکان که در این جا نام بردیم برای برطرف کردن التهاب و درد شکمی هستند. از بین این موارد دی سیکلومین بیشتر از بقیه مورد استفاده قرار میگیرد.
دی سیکلومین برای چی خوبه؟
دی سیکلومین برای چی خوبه؟ این دارو برای تسکین و التیام دردهای شکمی نوزادان کاربرد دارد. به علاوه اینکه اسپاسمهای دستگاه گوارش را برطرف میکند. این دارو جز گروه داروهای آنتی کولینرژیک است. شما میتوانید حتی بدون نسخه هم آن را تهیه کنید اما همانطور که گفتیم بهتر است خودسرانه دارویی به فرزند خود ندهید و حتما قبل از مصرف با پزشک در این زمینه مشورت کنید. همچنین دی سیکلومین به شکل قرص، شربت و آمپول در دسترس است.
پیشگیری از دل پیچه در کودکان
عموما روشی برای پیشگیری از دل پیچه وجود ندارد و درگیر شدن با آن بهخصوص در کودکان امری اجتنابناپذیر است. اما به طور کلی شما میتوانید با رعایت نکات بهداشتی اعم از شستوشوی منظم دستهای کودک، مصرف به موقع وعدههای غذایی و شناسایی حساسیتهای غذایی کودکان تا حدی جلوی بروز دل پیچه را بگیرید.
سخن پایانی
همانطور که دیدید دی سیکلومین بهترین داروی ضد دل پیچه کودکان است و حتما آن را با تجویز پزشک مصرف کنید. به یاد داشته باشید علاوه بر مشکلاتی مانند مسمومیت غذایی و حساسیت به لاکتوز عوامل دیگری از جمله استرس و اضطراب هم میتوانند منجر به بروز دل درد شدید در کودکان شوند، بهخصوص استرس ناشی از مدرسه و حضور در جمع دوستان. بنابراین توصیه میکنیم با آگاهی و تمرینهای روزانه این استرس را از فرزند خود دور کنید.
نظرات کاربران