از زمان تولد تا زمانی که کودک بتواند به تنهایی حمام بپردازد، معمولاً والدین مسئولیت حمام بردن به فرزند خود را بر عهده میگیرند. اما سؤالی که برای والدین همیشه پیش میآید این است که چه زمانی کودک میتواند به تنهایی به حمام برود؟ برخی والدین همیشه نگرانند که فرزندشان ممکن است نتواند به تنهایی به حمام برود یا خودش را به خوبی تمیز کند. با این حال، زمانی میرسد که شما نمیتوانید همیشه با کودکان به حمام بروید و باید آموزش حمام رفتن به آنها را به آرامی آغاز کنید. البته نباید این نکته را از یاد ببرید که حمام رفتن به تنهایی برای کودکان آداب خودش را دارد. بهتر است به تدریج و با توجه به رشد و توانایی کودک، او را در فرایند حمام رفتن مستقل تر کنید و به او امکان مراقبت از خود را بدهید. همچنین، حتماً در این فرآیند، از اصول بهداشت شخصی و روشهای صحیح حمام رفتن به کودکان استفاده کنید.
زمان مناسب برای کودک تا بتواند به تنهایی به حمام برود و خودش را تمیز کند
در ابتدا، باید سن مناسب برای کودک تا بتواند به تنهایی به حمام برود و خودش را تمیز کند، مشخص شود. نمیتوان به طور دقیق گفت که در چه سنی کودکان قادر به خودمانی حمام رفتن هستند، زیرا تفاوتهای بین کودکان وجود دارد. همچنین، شما نیز متوجه تفاوت بین کودکان خواهید شد. بعضی کودکان در سن ۴ سالگی میتوانند این کار را انجام دهند، در حالی که برخی دیگر تا سن ۱۰ سالگی هم نمیتوانند این کار را به خوبی انجام دهند. بنابراین، ابتدا باید شرایط فرزندتان را در نظر بگیرید تا بفهمید چه زمانی کودک میتواند به تنهایی به حمام برود.
حداقل تا قبل از ۵ سالگی، کودکان قادر به تنهایی حمام رفتن نیستند. تنهایی حمام رفتن کودک در سنین قبل از این، از نظر جسمی ممکن باشد و کودک بتواند آب را باز کند و ببندد؛ اما وقتی به شستشوی بدن و سر میرسد، قادر به انجام آن به درستی نیستند. بهترین سن برای تنهایی حمام رفتن کودکان سن ۶ تا ۹ سال است. البته، بسته به شرایط فردی کودکان، آنها ممکن است در این محدوده سنی برای این کار آماده شوند.
آموزش حمام رفتن به کودکان
به طور قطع برای اینکه کودکتان بتواند به تنهایی به حمام برود، باید به او آموزش حمام رفتن دهید. از سن ۴ سالگی به بعد، هنگامی که کودک را به حمام میبرید، به او یاد دهید که چگونه خودش را بشوید و چگونه از وان، دوش و شیر آب سرد و گرم استفاده کند. به او اجازه دهید تا بارها این فرایند را تحت نظر شما انجام دهد و خودش را به طور کامل تمیز کند. این طریقه، حداقل به شما اطمینان میدهد که کودک آموزشهای لازم را دریافت کرده است و میتواند کارهای ابتدایی را به تنهایی انجام دهد.
خطرات به تنهایی حمام رفتن
یک نکته دیگر که باید به کودکان یاد بدهید، در نظر گرفتن خطرات احتمالی است پس از تصمیم گیری درباره زمان مناسب برای تنهایی حمام رفتن کودک. برای مثال، حضور کودک در وان ممکن است به خطر غرق شدن منجر شود. احتمالاً فکر میکنید که مقدار آب در وان کم است؛ اما اگر پای کودک لیز بخورد و وارد وان شود، ممکن است نتواند به راحتی خود را نجات دهد و در خطر گرفتاری و خفگی قرار گیرد. اگر وان ندارید، همچنین باید در نظر بگیرید که لیز خوردن و افتادن روی کف حمام نیز خطراتی را به همراه دارد. در صورتی که مواد شوینده بر روی کف حمام پاشیده شود، سطح آن لغزنده تر میشود و احتمال سقوط افزایش مییابد. بنابراین، در این موارد نیز باید به کودکان آموزشهای لازم را بدهید.
ترس کودک از حمام رفتن به تنهایی
یک مشکل دیگر که ممکن است باعث افزایش سن حمام کردن توسط کودک خودش شود، ترس از فضای حمام است. برخی از کودکان از تنها ماندن در حمام ترس دارند. بدیهی است که نباید کودک را از فضاهای بسته بترسانید یا آنها را در فضایی از این نوع زندانی کنید. به طور عمومی، کودکانی که قبلاً با این مسئله مواجه شدهاند یا درب اتاق به آنها بسته شده است، ترس از تنها ماندن در فضای بسته دارند. در ابتدا باید این ترس را از بین ببرید و سپس به فکر تنهایی حمام کردن کودکتان بیفتید. میتوانید به تدریج او را به تنهایی بگذارید. به عنوان مثال، هنگامی که در حال حمام کردن او هستید، به او بگویید که در حمام بماند تا شما بروید و چیزی را بیاورید. اینطوری به طور ناخودآگاه ترس او از تنها ماندن در حمام کاهش مییابد.
سن مناسب برای تنها به حمام رفتن کودک
اگر برای مدت طولانی درگیر این مسئله بودهاید که چه زمانی کودک میتواند به تنهایی به حمام برود، ممکن است برای شما واضح شده باشد که با توجه به شرایط کودکتان، کی باید اقدام کنید. به عنوان مثال، اگر کودک آموزشهای لازم را یاد گرفته و چندین بار تحت نظارت شما به تنهایی حمام کرده است و همچنین دارای اراده تنهایی رفتن به حمام است، زمان آن رسیده که گاهی به او اجازه دهید به تنهایی به حمام برود. البته در ابتدا باید در اطرافش مراقبت کنید تا هیچ اتفاق غیرمطلوبی رخ ندهد. به کودک بگویید که درب را از درون قفل نکند، تا در صورت نیاز به کمک شما بتوانید با او همکاری کنید.
نظرات کاربران