0

آب جوش در زایمان و علت و کاربرد آب جوش در زایمان چیست؟

آب جوش در زایمان
بازدید 1569

اگر شما یک طرفدار فیلم و سریال‌های قدیمی هستید، احتمالاً صحنه زایمان یک خانم باردار در منزل برای شما غریبه نخواهد بود، زیرا در این نوع فیلم‌ها آوردن آب جوش به عنوان یکی از ضروریات زایمان مطرح است. یکی از سؤالاتی که شاید با دیدن چنین برنامه‌هایی برایتان پیش بیاید، این است که چرا اولین چیزی که عامل زایمان از دیگران درخواست می‌کند، حوله و آب جوش است! اما در واقع آب جوش چه کاربردی در زایمان دارد؟ و چرا قابله‌ها به آب جوش در زایمان نیاز دارند؟ در ادامه این مقاله، شما با کاربردهای آب جوش در زایمان آشنا خواهید شد.

علت استفاده از آب جوش در زایمان

در واقع، استفاده از آب جوش برای زایمان دارای چندین دلیل قاطع است. اولین دلیل آن، مربوط به گذشته است که امکانات استریل و ضدعفونی کردن به اندازه کافی وجود نداشت. در آن زمان، جوشاندن آب تنها و روش قابل اطمینان برای از بین بردن میکروارگانیسم‌های بیماری‌زا، از جمله ویروس‌ها، باکتری‌ها و انگل‌ها بود. با استفاده از آب جوش، می‌توان وسایل مورد استفاده در زایمان را ضدعفونی و استریل کرد.

یک دلیل دیگر برای استفاده از آب جوش در زایمان طبیعی، مربوط به روند نسبتاً کثیف و آلوده بودن زایمان طبیعی است که ممکن است باعث بیماری و حتی عفونت مرگبار در مادر و نوزاد شود. بنابراین، به منظور کاهش حداقلی آلودگی های محیطی، نیاز است تا منطقه کانال زایمان تمیز نگه داشته شود، خون و مخاط (و حتی مدفوع مادر که ممکن است در حین زایمان خارج شود) باید تمیز شوند و لباس‌های خیس و ملافه‌ها باید شسته و ضدعفونی شوند تا بتوان مجدداً از آنها استفاده کرد. استفاده از آب جوش در این میان، به منظور انجام تمامی این فعالیت‌ها و ضدعفونی پارچه‌ها ضروری است.

یک دلیل دیگر برای استفاده از آب جوش در زایمان، مربوط به وضعیت مادر در طول فرآیند زایمان است. هنگامی که مادر به فشارها و فشارهای وارده در طول زایمان تحت فشار قرار می‌گیرد، ممکن است ضعف، کاهش فشار و لرزش بینابینی تجربه کند. در نتیجه، تحمل لمس شدن با چیزهای سرد برای مادر غیرقابل قبول است. به همین دلیل، پزشک یا ماما باید شست و شو را با داغترین آبی که مادر بتواند تحمل کند، انجام دهد.

همچنین، ترکیب آب جوش ضدعفونی شده با کمی آب سرد، شرایط مطلوبی را برای شستشوی نوزاد تازه متولد شده فراهم می‌کند و امکان تمیز کردن باقیمانده‌های پرده جنینی، مکونیوم (مدفوع نوزاد) و سایر آلاینده‌ها را فراهم می‌سازد. زیرا بسیاری از نوزادان در ساعات اولیه زندگی قادر به تنظیم صحیح دمای بدن خود نیستند، لذا شستشوی نوزاد با آب سرد تصمیم مناسبی نخواهد بود.

علاوه بر این، آخرین دلیل استفاده از آب جوش در زایمان مربوط به وضعیت مادر پس از پایان زایمان است. در این لحظه، مادر به شدت عرق می‌کند و بدن او با خون، مخاط و سایر آلاینده‌ها کثیف شده و خسته است. استحمام با آب گرم، نه تنها مادر را تمیز می‌کند، بلکه پس از طی کردن فرایند سخت و خسته‌کننده زایمان، به او آرامش می‌بخشد. فواید آب گرم به اندازه‌ای بزرگ است که حتی در این روزها، پزشکان نمی‌توانند از آن غفلت کنند و می‌توان گفت استفاده از حمام یا دوش با آب گرم جایگاه ویژه‌ای در فرایند زایمان دارد.

کاربرد آب گرم در زایمان در زمان حال

امروزه نیز از آب جوش در زایمان استفاده می شود اما به گونه ای متفاوت.

پیش از زایمان:

بر اساس تحقیقات بسیار، استفاده از دوش، وان، یا حمام با آب گرم در مراحل قبل از زایمان به شروع فرآیند زایمان در مادران کمک می‌کند و همچنین در کاهش استرس و نگرانی‌های مادران بسیار موثر است.

مرحله اول زایمان:

مرحله اول زایمان آغاز می‌شود زمانی که مادر به صورت منظم انقباضات رحمی تجربه می‌کند و تا زمانی که جنین برای خروج آماده شود ادامه خواهد یافت. در صورت عدم وجود مشکلی در بارداری، وزن مادر کمتر از 110 کیلوگرم باشد و 37 هفته بارداری را تکمیل کرده باشد، در این مرحله قرار گرفتن در آب گرم و غوطه‌وری در آن، نه تنها برای مادر هیچ مشکلی به همراه ندارد، بلکه احساس بیشتری از امنیت را به او القا می‌کند و در فواصل بین انقباضات به او کمک می‌کند تا آرام باشد. حتی دیدن آب و شنیدن صدای آن نیز در چنین شرایطی می‌تواند به مادران باردار آرامش بخش باشد. به علاوه، استفاده از آب گرم در این مرحله به مادر کمک می‌کند تا:

  • در طول انقباضات، کاهش درد را تجربه کند.
  • احساس ترس و استرس کمتری داشته باشد.
  • راحت‌تر حرکت کند و موقعیت خود را تغییر دهد.
  • فرآیند زایمان را به سرعت‌تر پیش ببرد.
  • با احتمال بسیار کمتری به داروهای ضد درد و مداخلات نیاز داشته باشد.

مرحله دوم زایمان:

در صورتی که وضعیت مادر و شرایط جنین در حالت خوبی باشند، می‌تواند به مدت دلخواه از حوض آب گرم استفاده کند. قرار گرفتن در آب گرم در این مرحله، به مزایای زیر منجر می‌شود:

  • به تسریع در پیشرفت زایمان به طور قابل توجهی کمک می‌کند.
  • احتمال نیاز به اپیزیوتومی (برش در دهانه واژن برای کمک به خروج جنین) کاهش می‌یابد.
  • البته در مرحله دوم زایمان که نوزاد به دنیا می‌آید، بسیار مهم است که دمای آب نزدیک به دمای بدن مادر باشد (تقریباً بین 35.5 تا 37 درجه سانتیگراد)، تا نقل و انتقال نوزاد از رحم به دنیای بیرون در زیر آب با کمترین مشکل صورت پذیرد.

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *