0

اسید فولیک و پیشگیری از نقصهای عصبی در جنین

فولیک اسید در بارداری
بازدید 173

ویتامین B9 که به آن فولات یا فولیک اسید نیز می‌گویند، یکی از موادی است که می‌تواند به پیشگیری از اختلالات در تکامل لوله عصبی در جنین کمک کند. این اختلالات ممکن است در حدود یکی از هر 1000 بارداری رخ دهند. مطالعات نشان می‌دهند که استفاده از فولیک اسید در طول دوران بارداری می‌تواند خطر بروز اختلالات عصبی ناشی از بسته شدن نامناسب لوله عصبی در اوایل بارداری را کاهش دهد یا بهبود بخشد. برخی از این اختلالات شامل اسپینا بیفیدا (باقی ماندن قاعده مهره‌ها که منجر به نمایان شدن نخاع و اعصاب می‌شود)، انانسفالی (عدم وجود مغز و نخاع از طریق تولد) و انسفالوسل (بیرون زدگی مغز به داخل حفره‌ای در جمجمه) هستند.

مصرف اسید فولیک به میزان پیشنهاد شده (400 میکروگرم روزانه) توسط مادران در ماه قبل از بارداری و ادامه آن تا پایان سه ماهه اول بارداری، باعث کاهش گزارش وقوع بیماری‌های مرتبط با جنین شده است. این نکته به تنهایی کافی است تا تمام بانوان باردار، حتی قبل از بارداری، شروع به مصرف این ماده کنند. علاوه براین، برخی از مطالعات نیز نشان داده است که عدم مصرف کافی اسید فولیک در طول بارداری توسط مادران، ممکن است احتمال وقوع سقط، شکاف لب یا کام، اختلالات اندام و انواع خاصی از اختلالات قلبی در نوزادان را افزایش دهد.

بدن شما برای ساختن، ترمیم و عملکرد صحیح DNA به مقدار کافی از این ماده غذایی، یعنی اسید فولیک، نیاز دارد. DNA نقشه ژنتیکی ما را تشکیل می‌دهد و مهمترین ساختار در سلول‌ها است. بنابراین، در دوران بارداری که سلول‌ها در حال تکثیر و رشد فزاینده هستند، نیاز به مقدار زیادی اسید فولیک وجود دارد. علاوه بر این، اسید فولیک در یک فرایند متابولیک پیچیده دیگر نیز نقش دارد، که در آن یک اسید آمینه به یک نوع دیگر تبدیل می‌شود. در صورت کمبود فولات در بدن، ممکن است اختلالاتی در لخته شدن خون، جدا شدن جفت، سقط های مکرر و مشکلات در زایمان رخ دهد. همچنین، فولیک اسید در تولید گلبولهای قرمز خون نیز نقش دارد و کمبود آن می‌تواند منجر به کم خونی در مادر شود. در برخی موارد مانند بیماری کرون و اعتیاد به الکل، در چندقلویی‌ها و یا هنگامی که نیاز بیشتری به اسید فولیک وجود دارد، مصرف مکمل اسید فولیک ضروری است.

علائم کمبود این ماده چیست؟

علائم کمبود اسید فولیک ممکن است به صورت پنهان و بی‌علامت باشد و علائم خاصی برای تشخیص آن وجود نداشته باشد. فرد ممکن است با اسهال، کاهش اشتها، از دست دادن وزن، ضعف، زخم در دهان و زبان، سردرد، تپش قلب و تحریک پذیری مواجه شود. اگر کمبود اسید فولیک در بدن به صورت خفیف باشد، حتی ممکن است هیچ علامت مشخصی وجود نداشته باشد، اما تأثیرات نامطلوب بر روی جنین در دوران رشد و تکامل آن بسیار قابل توجه و جدی خواهد بود. به همین دلیل، تمام زنان در سن باروری باید اسید فولیک را مصرف کنند، حتی اگر به نظر می‌رسد از نظر سلامتی مشکلی ندارند.

به چه مقدار اسید فولیک نیاز دارم؟

قبل از شروع بارداری، توصیه می‌شود که یک ماه قبل از آن، روزانه 400 میکروگرم اسید فولیک مصرف کنید تا خطر اختلالات لوله عصبی در جنین کاهش یابد. فرآیند تکامل لوله عصبی از حوالی هفته سوم پس از لقاح آغاز می‌شود و ممکن است همزمان با زمانی باشد که شما به تازگی از بارداری خود مطلع شده‌اید. به دلیل اینکه بسیاری از بارداری‌ها بدون برنامه‌ریزی قبلی رخ می‌دهند، متخصصان بهداشت عمومی توصیه می‌کنند تا تمام زنان در سن باروری به طور روزانه اسید فولیک مصرف کنند.

با شروع بارداری، نیاز به مصرف اسید فولیک افزایش می‌یابد و توصیه می‌شود روزانه بین 600 میکروگرم تا 1 میلی‌گرم اسید فولیک مصرف کنید. اسید فولیک یک ویتامین حلال در آب است و بدن تمایل دارد مقادیر بیشتر از نیاز را از بین ببرد. به همین دلیل، اسید فولیک در بدن ذخیره نمی‌شود و باید هر روز به مقدار لازم مصرف شود.

یک مطالعه نشان داده است که سطح فولات در خون زنان باردار چاق، کمتر از زنان لاغر و کوچک جثه است و احتمال بروز اختلالات لوله عصبی در نوزادان مادران چاق بیشتر است. با این حال، هنوز رابطه دقیق بین این دو موضوع کاملاً واضح نیست.

زنانی که فرزندی با اختلال لوله عصبی دارند، ریسک بالاتری دارند تا در بارداری بعدی نیز این مشکل برای جنین به وجود آید. بنابراین، به این گروه از زنان باردار توصیه می‌شود که تقریباً ده برابر مقدار مصرفی افراد عادی، یعنی روزانه 4 میلیگرم اسید فولیک مصرف کنند. آنها باید مانند سایر زنان، مصرف اسید فولیک را از یک ماه قبل از بارداری آغاز کرده و تا حداقل پایان سه ماهه اول بارداری ادامه دهند.

آیا لازم است که قرصهای مکمل ویتامینی مصرف کنم؟

بدون شک، شما به مصرف روزانه قرص مکمل اسید فولیک نیاز دارید. حتی اگر مقدار کافی میوه و سبزیجات تازه را مصرف کنید، بهتر است این ماده را به عنوان قرص هم به تغذیه روزانه خود اضافه کنید. اگر تهوع در اوایل بارداری از مصرف منظم ویتامین‌های مخصوص این دوره جلوگیری می‌کند، حداقل می‌توانید قرص اسید فولیک را به صورت جداگانه تهیه کنید و به سادگی مصرف کنید، زیرا این قرص اندکی است و به راحتی قابل بلعیدن است.

بهترین منابع غذایی آن کدامند؟

بعضی از محصولات غلات مانند برخی انواع آرد، غلات صبحانه و پاستاها با فولیک اسید غنی می‌شوند. اتخاذ یک رژیم غذایی متعادل می‌تواند به شما در تامین نیاز به اسید فولیک کمک کند. مصرف روزانه یک فنجان غلات غنی شده در صبحانه با شیر و نوشیدن یک لیوان آب پرتقال می‌تواند نیمی از نیاز روزانه شما به فولیک اسید را تامین کند. برخی مواد طبیعی دیگر که حاوی اسید فولیک هستند شامل میوه‌ها مانند پرتقال و توت فرنگی، حبوبات مانند عدس، مخمر آبجو، سویا، محصولات غلات و سبزیجات با برگ‌های سبز تیره مانند کلم بروکلی، نخود فرنگی و مارچوبه است.

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *