فرآیند رشد موها در بدن ما در یک چرخه اتفاق میافتد که ممکن است بین دو تا هفت سال طول بکشد. فاز فعال یا رشد مو به عنوان آناژن شناخته میشود و طول موهایمان را تعیین میکند. سپس، پس از مدتی، فولیکول مو وارد مرحلهی استراحت (تلوژن) میشود و سپس به مرحلهی کاتاژن (یا مرحلهی میانی) وارد میشود. در این مرحله، موها ریزش میکنند (اگزوژن) و سپس فرآیند رشد مجدد آغاز میشود. تغییرات سطح هورمونها قبل، در طول و پس از بارداری میتواند بر رشد موها تأثیر بگذارد. تجربه عدم تعادل هورمونی پس از زایمان کاملا طبیعی است و یکی از علائم آن ریزش موها است. در اصطلاح پزشکی، ریزش موها پس از زایمان به عنوان تلوژن افلوویوم شناخته میشود. این حالت که به آن آلوپسی پس از زایمان نیز گفته میشود، نسبتا رایج است و بین 40 تا 50 درصد از زنان در ماههای بعد از زایمان مبتلا به آن میشوند.
تاثیر هورمن ها در رشد مو
استروژن، هورمون اصلی در زنان باردار و در دوران یائسگی، تأثیر قابل توجهی بر رشد موها دارد. در طول دوران بارداری، سطح استروژن تولید شده توسط بدن افزایش مییابد که باعث فعال شدن فولیکولهای بیشتری و ورود آنها به فاز رشد چرخه مو میشود تا به مرحله استراحت بیشتری نسبت به قبل از بارداری دست یابند. در این دوره، ممکن است تجربه کنید که موهایتان پرتر و پرپشتتر شدهاند. همچنین، احتمالاً متوجه خواهید شد که در دوران بارداری موهایتان به طور قابل توجهی سریعتر رشد میکنند نسبت به قبل از باروری.
علاوه بر تغییرات در سطح استروژن و پروژسترون، استرس و تغذیه نیز تأثیری در سطح هورمونها دارند، به ویژه در دوره پس از زایمان. التهاب غده تیروئید به عنوان یک نتیجه از تیروئیدیت، میتواند منجر به عدم تعادل در هورمونهای تیروئید شود که نیز ممکن است بر رشد موهای شما تأثیر بگذارد.
زمان شروع ریزش مو بعد از زایمان
بعضی از زنان ممکن است در دورهی دو تا چهار ماه پس از زایمان با ریزش موی پس از زایمان مواجه شوند. میزان ریزش مو در هر زن ممکن است متفاوت باشد و همیشه به کیفیت و تعداد موهای دوران بارداری وابسته نیست. با این حال، اگر موهایتان بلندتر باشند یا در دوران بارداری رشد موی بیشتری داشته باشید، ممکن است ریزش مو به نظر شدیدتر برسد.
ریزش مو چقدر طول می کشد؟
مهم است به خاطر داشته باشید که ریزش مو پس از زایمان به طور معمول یک مسئلهی موقتی است. برای بسیاری از زنان، ریزش مو در چهار ماه اول پس از زایمان بسیار رایج است و ممکن است تا چند ماه ادامه یابد. الگوهای طبیعی رشد مو به طور معمول پس از شش ماه از زمان زایمان به حالت قبلی بازمیگردند، اما برخی از زنان ممکن است تا یک سال پس از زایمان با ریزش مو مواجه شوند. اگر فکر میکنید ریزش موی شدید پس از زایمان را تجربه میکنید یا علائم آن بیش از یک سال ادامه دارد، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
جلوگیری از ریزش مو بعد از زایمان
مطمئن شوید که ورزش منظم و ملایم انجام میدهید
برای حمایت از بدن در حال تغییر و کمک به بهبودی پس از زایمان از یک رژیم غذایی سالم غنی از مواد مغذی استفاده کنید
در صورت توصیه پزشک از مکملهای ویتامین و مواد معدنی پس از زایمان استفاده کنید
چگونه ریزش مو پس از زایمان را متوقف کنیم؟
از آنجایی که ریزش مو پس از زایمان نتیجه طبیعی تغییر هورمونهای شما است چیزی نیست که بتوانید فوراً آن را متوقف کنید. با این حال اقداماتی وجود دارد که میتوانید برای به حداقل رساندن اثرات ریزش مو پس از زایمان و کمک به رشد موهای سالم انجام دهید.
رژیم غذایی سالم را حفظ کنید:
همه ما میدانیم که حفظ یک رژیم غذایی سالم عامل مهمی برای سلامتی و تندرستی مطلوب است. به ویژه برای زنان پس از زایمان. یک رژیم غذایی سالم میتواند به بهبودی کلی شما کمک کند و از پیشرفت ریزش مو پس از زایمان جلوگیری کند. اطمینان حاصل کنید که رژیم غذایی شما شامل تعادل لازم از ویتامینها و مواد مغذی است که عمدتاً در سبزیجات، غلات کامل و میوههای تازه یافت میشود. به خاطر داشته باشید که در طول روز مقدار زیادی آب بنوشید تا هیدراته بمانید.
مکملهای غذایی مصرف کنید:
اگر نگران ریزش مو پس از زایمان هستید با پزشک خود در مورد مصرف مکملهای ویتامین یا مواد معدنی برای کمک به توقف ریزش مو و رشد مجدد مو صحبت کنید.
کلام آخر
میتوانید اقداماتی برای کاهش سطح استرس انجام داده و به تنظیم عدم تعادل هورمونی کمک کنید. استفاده از تکنیکهای مختلف آرامش مانند تمرکز حواس، مدیتیشن و تمرینات تنفسی میتواند مفید باشد. همچنین، اختصاص زمانی برای ورزش که میتواند به کاهش استرس نیز کمک کند.
نظرات کاربران