مصرف چای و قهوه به عنوان دو منبع اصلی کافئین، در سراسر جهان رایج است و این موضوع باعث میشود که زنان باردار نگران باشند که آیا مصرف کافئین در دوران بارداری برایشان مضر است یا خیر. همچنین، میزان مجاز کافئین در این دوره، نیز مشکلی برای بسیاری از افراد به وجود میآورد. اگر شما نیز از جمله افرادی هستید که علاقه زیادی به مصرف چای و قهوه دارید و تصمیم به باروری گرفتهاید، بهتر است مقدار مجاز کافئین در دوران بارداری را بدانید و با خطرات مصرف بیش از حد آن آشنا شوید.
آیا مصرف کافئین در بارداری ممنوع است؟
در فرهنگ ما، چای به عنوان یکی از مواد غذایی روزانه شمرده میشود و اخیراً تمایل به مصرف قهوه و محصولات مشتق از آن نیز به شدت افزایش یافته است. با توجه به وجود عوارض کافئین در دوران بارداری، خانمهای باردار باید درک کنند که باید مصرف کافئین را کاهش داده و محدود کنند. با این حال، نباید از فواید نوشیدنیهای حاوی کافئین مانند قهوه و چای نیز غافل شویم! این محصولات دارای مقدار زیادی آنتیاکسیدان هستند و تأثیر قابل توجهی بر روی سلامت بدن دارند. بنابراین، موضوع در اینجا این است که باید میزان ورودی کافئین به بدن را تنظیم کرده و از محدوده مجاز فراتر نرویم.
بطور کلی، خروج کافئین از بدن زنان باردار زمان بیشتری نیاز دارد و ممکن است بین 1.5 تا 3.5 برابر زمان لازم برای یک فرد عادی باشد. بنابراین، میزان ورودی کافئین نیز باید به همین نسبت کاهش یابد. هرچند در شرایط عادی، مصرف کافئین در دوران بارداری ممنوع نیست، اما ممکن است با توجه به شرایط مادر یا جنین، پزشک توصیه به کاهش یا حتی حذف کافئین از برنامه غذایی را داشته باشد.
مقدار مصرف کافئین در بارداری
اگه جزو افراد چای و قهوه دوست هستین، احتمالاً کمی خیالتون راحت شده که نیازی نیست کاملاً مصرف کافئین در بارداری ترک بشه. با این حال بهتره بدونین که کافئین میتونه از جفت رد و وارد بدن جنین بشه. اگر جنین ضعیف باشه یا در مواردی که خطر سقط وجود داره، میزان کم کافئین هم میتونه آسیب جدی وارد کنه یا حتی سقط رو به دنبال داشته باشه.
برای افراد عادی که بارداری بیخطری رو تجربه میکنن، مصرف کافئین باید به زیر 200 میلیگرم در روز کاهش پیدا کنه. مقدار مجاز کافئین در بارداری کمتر از حالت عادیه و نباید از 200 میلیگرم فراتر بره. از طرفی برای این که بدخواب نشید، باید زمان مصرف رو به قبل از شب موکول کنید. مثلاً اگر قبل از بارداری ساعت 6 عصر قهوه میخوردین و خواب راحتی داشتید، الان باید از ساعت 4 به بعد دیگه قهوه نخورید تا اثرش قبل از خواب از بدنتون خارج بشه. میتونید عصر یه فنجان قهوه بخورید و نگران اثر منفیش روی زمان خوابتون نباشید.
به طور میانگین، میزان مصرف کافئین در بارداری رو باید با توجه به مواد غذایی که مصرف میکنید و این ماده رو درون خودشون دارن، تنظیم کنید. مثلاً 2 تا 4 فنجون چای دم کرده یه میزان مناسب برای مصرف روزانه است و بهتره از این مقدار بیشتر مصرف نشه. اگر که در طول روز ترکیبی از چای و قهوه مصرف میکنید، بهتره 1 فنجون قهوه و 2 فنجون چای رو مصرف کنین و بیشتر از این مقدار زیاده روی محسوب میشه.
عوارض مصرف زیاد کافئین
وجود یک سری عوارض که باید در مورد مصرف کافئین در دوران بارداری توجه داشته باشید، بسیار مهم است. همانطور که اشاره شد، کافئین میتواند مانند سایر مواد، وارد جریان خون جنین شده و بر بدن آن تأثیر بگذارد. البته تأثیر مصرف کافئین در دوران بارداری تنها محدود به جنین نیست و ممکن است روی سلامت مادر نیز تأثیرگذار باشد. در این مرحله، بدن زنان تحت تغییرات زیادی قرار میگیرد. کافئین میتواند فشار خون را افزایش داده و ضربان قلب را افزایش دهد. همچنین، ممکن است اضطراب را ایجاد کند. زنان باردار این مشکلات را نسبت به قبل از بارداری بیشتر تجربه میکنند و مصرف کافئین باعث تشدید این مسائل میشود. اگر کافئین را از برنامه غذایی خود حذف کنید، بهتر است و نباید نگران تأثیر آن بر خود و جنین خود باشید.
یک نکته دیگر که باید به آن توجه کنید این است که زنانی که در دوران بارداری با افزایش فشار خون مواجه هستند، به هیچ عنوان نباید کافئین مصرف کنند. مصرف کافئین و موادی مانند چای و قهوه میتواند به طور دقیق بین 10 تا 20 دقیقه پس از مصرف، افزایش فشار خون را ایجاد کند. این مسئله حتی ممکن است خطر جان مادر را افزایش دهد و باعث افزایش فشار خون بیشتر شود. بنابراین، قبل از تصمیمگیری در مورد میزان کافئینی که در برنامه غذایی خود قرار میدهید، حتماً با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید.
نظرات کاربران