بارداری با لانه گزینی تخمک بارور شده در دیواره رحم آغاز میشود که باعث خونریزی خفیف یا لکه بینی میشود. از اولین علائم حاملگی میتوان به لکه بینی اشاره کرد. بعد از گذشت دو هفته از لقاح، لکه بینی آغاز میشود. تهوع صبحگاهی، عقب افتادن پریود، مشکلات گوارشی، حساس شدن سینهها و بیخوابی از سایر علائم حاملگی در ماههای اولیه قابل ذکر هستند. مدت زمان بارداری معمولاً ۴۰ هفته است و به سه دوره سه ماه تقسیم میشود. در هر یک از این دورهها، علائم فرد ممکن است متفاوت باشند. هر یک از این دورهها به مراحل رشد و نمو جنین اختصاص دارد. رژیم غذایی مناسب و ورزش، به داشتن یک بارداری سالمتر و راحتتر کمک بسیاری میکنند. انجام بعضی از کارها مانند سیگار کشیدن و مصرف الکل در این دوران ممنوع است؛ زیرا میتوانند آسیب جدی به جنین وارد کنند.
بارداری به معنا است؟
بارداری با لقاح اسپرم و تخمک اتفاق میافتد. پس از انجام لقاح، تخمک بارور میشود و در دیواره داخلی رحم لانهگزینی میکند. سیکل قاعدگی توسط هورمونها کنترل میشود. این هورمونها هر ماه بدن را برای بارداری احتمالی آماده میکنند. همچنین، این هورمونها باعث بالغ شدن تخمکها میشوند و حدود ۱۴ روز پس از پریود بعدی آن را آزاد میکنند. دیواره داخلی رحم توسط این هورمونها ضخیم میشود. تخمک از تخمدانی که در داخل لوله فالوپ قرار دارد، آزاد میشود و به سمت رحم حرکت میکند. جالب است بدانید که بعد از ورود اسپرم به بدن زن، تا ۶ روز میتوانند زنده بمانند. به همین دلیل، احتمال بارداری تا ۶ روز پس از رابطه جنسی وجود دارد. افرادی که در دوره تخمکگذاری اقدام به بارداری میکنند، شانس بیشتری برای باردار شدن دارند.
نشانه های بارداری
- علائم حاملگی در زنان به تفاوتهایی نظیر سن، سلامت جسمی، تعداد بارداریهای قبلی و ژنتیک بستگی دارد. برخی از علائم حاملگی را میتوان قبل از انجام تست تشخیص داد. همچنین، برخی از نشانهها پس از گذشت چند هفته و با تغییر در سطح هورمونها مشخص میشوند. علائم اولیه حاملگی شامل عدم پریود، لکه بینی، تکرار ادرار، حساسیت سینهها و تهوع میباشند. با پیشروی بارداری، علاوه بر این علائم، نشانههای دیگری نظیر گرفتگی عضلات، سوزش سردل، درد کمر، افزایش وزن، درد لگن و افزایش فشار خون تجربه خواهید کرد.
مراحل در بارداری
همانطور که اشاره شد، بارداری به سه دوره سه ماهه تقسیم میشود که در طی آن مراحل رشد و نمو جنین رخ میدهد. این سه دوره به شکل زیر تقسیم میشوند:
- سه ماهه اول: از هفته اول تا دوازدهم
- سه ماهه دوم: از سیزدهم تا بیست و هشتم
- سه ماهه سوم: از بیست و نهم تا چهلم
پزشکان معمولاً مدت چهل هفته را برای بارداری در نظر میگیرند. با این حال، نوزاد میتواند در هفتههای 37 تا 42 به دنیا آید. در اینجا، تغییرات جنین در هر یک از سه ماهه حاملگی را بررسی میکنیم.
سه ماهه اول
سه ماهه اول بارداری برای رشد جنین بسیار حائز اهمیت است. در این دوره، احتمال سقط جنین نسبت به دورههای بعدی بیشتر است. آمارها نشان میدهند که در هر ده بارداری، یک مورد به سقط جنین منجر میشود و 85 درصد از این سقطها در سه ماهه اول حاملگی رخ میدهد. تا پایان سه ماهه اول، جنین در مراحل زیر رشد و تکامل میکند:
- تشکیل جفت: جنین در این دوره شکل یک جفت میگیرد.
- رشد ساختارهای اصلی و اندامهای بدن: رشد ساختارهای اصلی بدن و اندامهای اصلی آغاز میشود.
- شروع تپش قلب جنین: در هفته ششم بارداری، با استفاده از سونوگرافی، میتوان ضربان قلب جنین را تشخیص داد.
- افزایش طول و وزن: طول جنین به حدود سه اینچ و وزن آن به یک اونس میرسد.
سه ماهه دوم
سه ماهه دوم بارداری از هفته ۱۳ تا ۲۸ شروع میشود. در این دوره، تغییرات زیادی در جنین رخ میدهد. طول جنین به یک فوت و وزن آن به حدود دو پوند میرسد. رویدادهای زیر در پایان سه ماهه دوم برای جنین رخ میدهد:
- توانایی دیدن و شنیدن: جنین توانایی دیدن و شنیدن را پیدا میکند و میتواند شست خود را بمکه.
- تشکیل مو، ناخن و پوست: مو، ناخن و پوست جنین شکل میگیرند.
- رشد کامل ریهها: ریهها به صورت کامل رشد میکنند.
- خواب و بیداری: جنین میتواند به خواب رفته و بیدار شود.
- تشکیل بیضه یا تخمک: در صورتی که جنسیت جنین پسر باشد، در سه ماهه دوم بیضهها در کیسه بیضه قرار میگیرند و در صورتی که دختر باشد، تخمک در تخمدان شکل میگیرد.
سه ماهه سوم
از هفته 29 تا 40 بارداری، به سه ماهه سوم حاملگی میرسیم. در این دوره، بیشتر سیستمها و اندامها در بدن جنین شکل میگیرند. در ادامه مقاله، تغییراتی که در سه ماهه سوم بارداری رخ میدهد را بررسی خواهیم کرد:
- شکلگیری استخوانها: در سه ماهه سوم، تمام استخوانها به جز استخوان جمجمه سف میشوند. استخوان جمجمه برای زایمان باید نرم و انعطاف پذیر باقی بماند.
- حرکات جنین: در این دوره، حرکات جنین بیشتر حس میشوند و مادر میتواند فعالیتهای جنین را بهتر احساس کند.
- باز بودن چشمها: چشمهای جنین در سه ماهه سوم باز هستند و جنین توانایی حس نور را پیدا میکند.
- شکلگیری نواحی مختلف مغز: در این دوره، نواحی مختلف مغز به شکل گیری خود ادامه میدهند و فرایند توسعه مغز جنین ادامه مییابد.
در کل، سه ماهه سوم بارداری فازی مهم در رشد و تکامل جنین است که بسیاری از سیستمها و اندامها شکل نهایی خود را میگیرند.
نظرات کاربران