فرزند نوپای من نقاط بسیار کوچک و قرمز رنگی روی سینه و دور گردن دارد که در حال پخش شدن در سراسر بدنش است. آیا ممکن است که او به مخملک مبتلا شده باشد؟
مخملک در بچههای زیر دو سال بسیار نادر است، اما غیرممکن نیست. با این حال، شما نباید بیش از حد نگران باشید یا ترس داشته باشید.
مخملک در گذشته یک بیماری جدی و خطرناک در دوران کودکی بود، اما امروزه با استفاده از آنتیبیوتیکها قابل درمان است و به خطرناکی قبلی نیست.
عامل بیماری مخملک چیست؟
عامل بیماری مخملک یک نوع باکتری استرپتوکوکی است که میتواند سبب گلو درد چرکی و عفونت پوست نیز بشود. این باکتری در گلوی فرد سبب عفونت میشود و با آزاد کردن نوعی سم یا توکسین، موجب پیدایش واکنش پوستی و بروز بثوراتی روی پوست میشود.
در صورتی که کودک شما دچار مخملک شده باشد، احتمالاً آن را از کودک دیگری بیماری گرفته است. عامل بیماری میتواند از طریق تنفس هوای آلوده، استفاده مشترک از اسباب بازی، ظروف غذا و یا سایر وسایل مانند حوله که توسط فرد بیمار آلوده شده است، منتشر شود.
علائم بیماری مخملک
مخملک معمولا با سوزش و درد گلو، سردرد و تب ۳۸ درجه سانتیگراد یا بالاتر شروع میشود.
در مراحل اولیه بیماری، روی زبان کودک بیمار پوشش سفید یا زرد کم رنگ پیدا میشود که مدتی بعد ممکن است به رنگ قرمز درآید. برجستگیها و پرزهای زبان ممکن است بزرگتر از حالت طبیعی شوند که در این حالت زبان به شکل توت فرنگی در میآید و این علامت مهم در مخملک به “زبان توت فرنگی” موسوم است.
لوزهها و پشت حلق کودک نیز ممکن است باردار شده و قرمز و متورم به نظر برسد. صورت بیمار قرمز و برافروخته میشود در حالیکه اطراف دهان او بیرنگ و سفید است. سایر علائم عمومی در این بیماری میتواند شامل لرز، درد، کاهش اشتها، متورم شدن غدد لنفاوی، بیقراری و ناخوشی، تهوع و استفراغ باشد.
بثورات پوستی معمولا روز دوم بیماری ظاهر میشود و حدود ۵-۲ روز طول میکشد تا از بین برود. معمولا به شکل لکههای کوچکی که کمی برجسته است در ناحیه زیر بغل، گردن، سینه یا کشاله ران شروع میشود و سپس سر تا سر بدن را فرا میگیرد. بثورات پوستی معمولا خارش دار است. در برخی مواقع این بثورات یا راشها به شکل خط در میآیند که به آن خطوط Pastia میگویند. این خطوط بخصوص در ساعد، قسمت داخلی آرنج و کشاله رانها بیشتر واضح است. همراه با ناپدید شدن بثورات، پوست کودک بخصوص در ناحیه دستها و پاها و کشاله ران شروع به پوستهریزی میکند.
درمان بیماری مخملک
در صورت شک به مخملک یا هر نوع عفونت استرپتوکوکی دیگر، بهتر است برای قطعی شدن تشخیص از حلق بیمار نمونهگیری شده و برای کشت فرستاده شود. برای نمونهگیری از یک چوب مخصوص و نازک که سر آن مقداری پنبه قرار داده شده به نام سواپ استفاده میشود. بوسیله سواپ مقداری از ترشحات حلق کودک برداشته میشود و در محل خاصی کشت داده میشود. برای راحت بودن کودک، بهتر است از انواع سواپهای بی درد استفاده شود.
در صورت درمان، بهبودی سریع خواهد بود، اگر چه راشها ممکن است برای چندین روز باقی بماند. از طرفی چندین هفته نیز ممکن است طول بکشد تا تورم لوزهها و غدد لنفاوی به شکل عادی برگردد.
اگر هر نوع عفونت استرپتوککی بدون درمان بماند، ممکن است عوارض جدی مانند آبسه لوزهها را در پی داشته باشد. همچنین ممکن است منجر به بروز تب روماتیسمی و عوارض متعاقب آن، مانند برخی مشکلات قلبی شود که از عوارض دیررس مخملک بدون درمان است.
بنابراین اگر کودک شما به مخملک مبتلا شده است، باید مطمئن شوید که او آنتیبیوتیک مناسب را به مقدار کافی و تا زمانی که پزشک تجویز کرده است دریافت میکند، تنها در این صورت است که میتوانید مطمئن شوید که بیماری عود نمیکند.
ممکن است فردی چندین بار به انوع عفونت با استرپتوکوک دچار شود، اما ابتلا به مخملک بیشتر از یکبار غیر معمول است.
راحت کردن دوره بیماری برای فرزند
برای کاهش تب و درد گلو در کودک، میتوانید از استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کنید (هرگز از آسپیرین استفاده نکنید زیرا سبب بروز سندرم Reye میشود که یک بیماری نادر اما کشنده است.)
ممکن است بلع برای او دردناک باشد و در این صورت خوردن غذاهای نرم و رقیق مانند انواع سوپ، بستنی و غذاهایی که با شیر تهیه میشوند، برای کودک مبتلا به گلو درد راحتتر است.
در صورتی که سوزش گلو داشته باشد، به تمایل او به خوردن غذاهای گرم یا سرد دقت کنید؛ هر یک ممکن است برای او مناسبتر باشد.
اگر چه فعالیت برای او خطرناک نیست و استراحت در بستر معمولاً ضرورت ندارد، اما کودک بیمار شما باید به اندازه کافی استراحت کند. بعلاوه، باید مطمئن شوید که مایعات به مقدار لازم به بدن او میرسد.
میتوانید از یک دستگاه بخور در اتاق وی یا در کل خانه استفاده کنید تا با مرطوب کردن هوا، از خشک شدن گلوی کودک بکاهد.
مشاوره با پزشک
اگر فرزندتان هرگونه علامتی از مخملک یا عفونت استرپتوکوکی مانند گلو درد، سوزش گلو، بثورات پوستی یا نشانههای دیگر را نشان دهد، بهتر است به پزشک اطلاع دهید. اگر تشخیص مخملک برای فرزندتان قطعی باشد و یا حتی با دریافت آنتیبیوتیک مناسب، بعد از گذشت ۴۸ ساعت هنوز تب داشته باشد، لازم است پزشک را مطلع کنید.
آیا مخملک مسری است؟
بثورات پوستی مخملک به خودی خود مسری و واگیردار نیستند. اما استرپتوکوک موجود در حلق میتواند انتشار یابد و به فرد دیگری منتقل شود.
۲۴ ساعت بعد از دریافت آنتیبیوتیک، بیماری دیگر مسری نیست.
طی ۲۴ ساعت اول، ظروف او را مانند لیوان، قاشق، بشقاب، حوله و سایر لوازم شخصی اش را از وسایل بقیه اعضا خانواده جدا کنید. آنها را با آب گرم و شوینده مناسب تمیز بشوئید. فردی که از بیمار پرستاری میکند، باید مرتب و با دقت دستهایش را شستشو دهد.
اگر اعضای خانواده یا کسانی که با فرزند شما در تماس هستند، دچار سوزش گلو شدند باید از نظر مخملک معاینه شده و نمونه و کشت از حلقشان به عمل آید، حتی اگر بثورات پوستی در آنها دیده نشود.
نظرات کاربران