خونریزی واژینال در حد فاصلههای بین دورههای قاعدگی، یک اتفاق شایع است و به آن لکهبینی نیز مشهور است. این خونریزی به طور معمول به صورت یک یا دو قطره خون روی لباس زیرتان رخ میدهد. گاهی اوقات، این لکهبینی به اندازهای سنگین است که ممکن است به نظر برسد که قاعدگی شما تازه آغاز شده است. با این حال، بسیاری از علل خونریزی بین دورههای قاعدگی نیاز به نگرانی ندارند. با این وجود، لکهبینی ممکن است نشانهای از بیماری جدیتر باشد، به خصوص اگر علائم دیگری نیز وجود داشته باشد. در این مقاله، درباره انواع خونریزی بین دورههای قاعدگی، علل شایع خونریزی بین دورههای قاعدگی، زمانی که باید با پزشک خود در مورد لکهبینی تماس بگیرید و روشهای تشخیص و درمان این مشکل آشنا میشوید.
تشخیص خونریزی طبیعی پریود
مدت زمان خونریزی قاعدگی طبیعی معمولاً حدود پنج تا هفت روز است. متوسط چرخه قاعدگی حدوداً 28 روز است، اما داشتن چرخهای بین 21 تا 35 روز به عنوان یک وضعیت طبیعی تلقی میشود. با گذشت زمان، بیشتر زنان چرخه خود را به خوبی شناخته و اگرچه ممکن است به نظر برسد مقدار زیادی خون از دست میدهید، اما در واقع معمولاً در هر دوره قاعدگی تنها حدود 2 تا 3 قاشق غذاخوری خون از دست میدهید.
تقریباً 14 روز پس از شروع دوره قاعدگی، تخمدانهای شما یک تخمک را آزاد میکنند که این فرآیند به عنوان تخمکگذاری شناخته میشود. برخی افراد ممکن است در طول تخمکگذاری لکهبینی را تجربه کنند که ممکن است طبیعی باشد. با این حال، اگر لکهبینی شدید رخ دهد، باید به پزشک خود اطلاع دهید. اگر تخمک بارور نشود، تقریباً دو هفته پس از تخمکگذاری، دوره قاعدگی شروع میشود. در طول دوره قاعدگی، لایهٔ داخلی دیوار رحم ریزش میکند، زیرا برای حمایت از بارداری نیازی به آن وجود ندارد.
احتمالاً شما در زمان پریود شدن عادت دارید به دیدن خون قرمز روشن یا یک نقطه قرمز کمی تیره. در صورتی که لکهبینی داشته باشید، رنگ خون ممکن است روشنتر (صورتیتر) یا تیرهتر (قهوهای) باشد. خون کهنه معمولاً قهوهای یا حتی نزدیک به سیاه است. همچنین، در صورت وجود عفونت، ممکن است با لکهبینی همراه با ترشحات واژینال روبهرو شوید. رنگ ترشحات بسته به عامل عفونت ممکن است سفید، زرد یا سبز باشد.
انواع خونریزی بین پریودها
چندین نوع خونریزی وجود دارد که ممکن است در زمانی که پریود نیستید رخ دهد:
لکهبینی:
وقتی روی دستمال توالت یا لباس زیر قطرات خونی با رنگ تهرنگ قرمز یا قهوهای دیده میشود، احتمالاً این مورد را لکهبینی مینامند. با این حال، پزشک تنها زمانی خونریزی را به عنوان لکهبینی در نظر میگیرد که در زمان پریود شما رخ ندهد و نیازی به استفاده از نوار بهداشتی یا تامپون نداشته باشید.
خونریزی خفیف:
این نوع خونریزی معمولاً درست قبل یا بعد از دوره قاعدگی رخ میدهد. از نظر فنی، این را به عنوان لکهبینی تعریف نمیکنیم، بلکه به عنوان بخشی از دوره قاعدگی در نظر میگیریم.
خونریزی تخریبی:
خونریزی تخریبی معمولاً در اثر استفاده از داروهای ضدبارداری خوراکی رخ میدهد. این نوع خونریزی معمولاً بین دورههای قاعدگی بر اثر سطوح پایین استروژن اتفاق میافتد.
خونریزی غیرطبیعی:
هر نوع خونریزی شدیدی که نیاز به استفاده از تامپون یا پد دارد و در خارج از دوره قاعدگی رخ میدهد و ناشی از مصرف قرصهای ضدبارداری هورمونی نیست، به عنوان خونریزی غیرطبیعی تلقی میشود. این وضعیت را ممکن است خونریزی غیرطبیعی رحم یا خونریزی غیرطبیعی واژینال نیز نامید.
علل لکهبینی و خونریزی خفیف بین قاعدگیها
چندین علت احتمالی برای خونریزی خفیف بین دورههای قاعدگی وجود دارد و برخی از آنها عبارتند از:
بارداری:
لکهبینی ممکن است در طول دوران بارداری رخ دهد و دلایل مختلفی وجود دارد که برخی از آنها جدی هستند، از جمله:
خونریزی لانهگزینی:
وقتی تخمک بارورشده در رحم لانهگزینی میکند و شروع به رشد میکند، ممکن است لکهبینی رخ دهد.
بارداری خارج رحمی:
این وضعیت در زمانی رخ میدهد که تخمک بارورشده در خارج از رحم کاشته شود. یکی از نشانههای بارداری خارج رحمی خونریزی واژینال است و به عنوان یک مورد اورژانس پزشکی در نظر گرفته میشود.
تغییرات هورمونی:
تغییرات در سطوح هورمونها میتواند خونریزی خفیف بین دورههای قاعدگی را تحریک کند. این تغییرات ممکن است به علت مصرف روشهای ضدبارداری هورمونی، تغییرات در وزن، استرس، یا مشکلات تنظیم هورمونی دیگر ایجاد شود.
پیشگیری از بارداری
خونریزی بین دورههای قاعدگی ممکن است به دلیل استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری زیر نیز رخ دهد:
داروهای ضدبارداری خوراکی:
شروع، توقف یا قطع داروهای ضدبارداری خوراکی، مانند قرصهای ضدبارداری، میتواند باعث لکهبینی یا خونریزی تخریبی، به عبارتی خونریزی بین دورههای قاعدگی، شود.
سایر روشهای هورمونی کنترل بارداری:
استفاده از چسب، ایمپلانت یا آمپولهای ضدبارداری ممکن است علت خونریزی غیرطبیعی واژینال باشد.
دستگاههای داخل رحمی (IUD):
استفاده از دستگاههای داخل رحمی (IUD) ممکن است موجب ایجاد لکهبینی گاه به گاه شود.
نظرات کاربران