0

سوسیوپات و سایکوپات چیست؟ و چه تفاوتی با هم دارند؟

سوسیوپات یا سایکوپات ها
بازدید 215

در کتابچهٔ راهنمای رسمی سلامت روان یا راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، تعاریف دقیق این دو واژه (سایکوپات و سوسیوپات) قابلیت یافتن را ندارند. پزشکان به صورت رسمی افراد را به عنوان سایکوپات یا سوسیوپات تشخیص نمی‌دهند. به عبارت دیگر، این دو واژه به عنوان برچسب تشخیصی رسمی استفاده نمی‌شوند. به جای آن، پزشکان از اصطلاح “اختلال شخصیت ضداجتماعی” استفاده می‌کنند.

بیشتر متخصصان اعتقاد دارند که افراد سایکوپات و سوسیوپات برخی ویژگی‌های مشابه را دارند. این افراد دارای درک درونی ضعیفی از مفاهیم خوب و بد یا درست و غلط هستند. به علاوه، به نظر می‌رسد که آنها قادر به درک احساسات دیگران نیستند یا اینکه احساسات مشابهی را تجربه نمی‌کنند. با این حال، تفاوت‌هایی بین این دو نوع شخصیت نیز وجود دارد.

آیا سوسیوپات و سایکوپات دارای وجدان هستند؟

یک تفاوت کلیدی بین سایکوپات‌ها و سوسیوپات‌ها در وجود یا عدم وجود وجدان است. وجدان به معنای صدای ضعیفی در درون ماست که وقتی کار اشتباهی انجام می‌دهیم، به ما خبر می‌دهد.

با شخصیت سایکوپات، وجدان وجود ندارد. اگر فردی با شخصیت سایکوپات برای دزدیدن پول شما به شما دروغ بگوید، هیچ گونه شک و تردید اخلاقی در مورد این کار به او دست نمی‌دهد، اگرچه ممکن است وانمود کند که اینگونه احساسات را دارد. سایکوپات ممکن است رفتار دیگران را مشاهده کند و سپس به همان روش رفتار کند تا از خودش محافظت کند.

به طرفی دیگر، سوسیوپات ها معمولا وجدان دارند، اما وجدان آنها ضعیف است. آنها ممکن است بدانند که دزدیدن پول شما اشتباه است و شاید احساس گناه یا پشیمانی کنند، اما این احساسات قادر به مانع شدن از رفتارهای آنها نیست.

هر دوی این شخصیت‌ها فاقد احساس همدلی هستند، به این معنی که قادر به قرار دادن خود در جای دیگران و درک احساسات آنها نیستند. اما یک سایکوپات کمتر اهمیتی به دیگران می‌دهد. فردی با این نوع شخصیت دیگران را به عنوان اشیا می‌بیند که می‌تواند به نفع خود از آنها بهره‌برداری کند.

آیا سوسیوپات و سایکوپات‌ همیشه خشن هستند؟

در فیلم‌ها و سریال‌های تلویزیونی، سایکوپات‌ها و سوسیوپات‌ها معمولاً به عنوان افراد شروری تصویر می‌شوند که آدم‌های بی‌گناه را می‌کشند یا شکنجه می‌کنند. اما در زندگی واقعی، برخی از افراد مبتلا به اختلال شخصیت ضداجتماعی ممکن است خشن باشند، اما این مورد برای بیشتر آنها صدق نمی‌کند. به جای آن، آنها از تزویر و دستکاری ذهنی یا به عبارتی دیگر، از طریق بازی‌های روانی، به دیگران تلاش می‌کنند و از رفتار بی‌پروا برای رسیدن به آنچه که می‌خواهند استفاده می‌کنند.

در حالت بدترین، آنها به عنوان قاتلان سرد و حساب‌گر شناخته می‌شوند. برخی دیگر توانایی بالارفتن از نردبان شرکت را دارند، حتی اگر مجبور شوند به دیگران صدمه بزنند تا به آن هدف برسند.

اگر برخی از این ویژگی‌ها را در یکی از اعضای خانواده یا همکار خود تشخیص دهید، ممکن است با خودتان فکر کنید که با یک سایکوپات یا سوسیوپات در زندگی یا کار خود روبرو هستید. اما هرچند فردی بدجنس یا خودخواه باشد، این به معنای لزومی وجود اختلالی در آن فرد نیست.

تیپ شخصیتی سوسیوپات و سایکوپات چگونه است؟

تشخیص یک شخصیت سایکوپات کار آسانی نیست. آنها ممکن است با هوش و جذابیت بالا، و در تقلید احساسات ماهر باشند. آنها می‌توانند وانمود کنند که به شما علاقه دارند، اما در واقعیت، احتمالاً برایشان اهمیتی ندارید. این نوع شخصیت، بازیگران ماهری هستند که تنها هدفشان دستکاری ذهن و بازی با افکار افراد برای رسیدن به منافع شخصی است.

علاوه بر این، سوسیوپات‌ها کمتر قادر به نقش بازی کردن هستند. آنها به صراحت نشان می‌دهند که به کسی جز خودشان علاقه‌ای ندارند. این افراد اغلب دیگران را سرزنش می‌کنند و برای رفتارهایشان بهانه‌هایی مطرح می‌کنند.

بعضی از کارشناسان، افراد سوسیوپات را به عنوان “داغ‌سر” یا به عبارتی دیگر “کله‌شان داغ” توصیف می‌کنند. آنها بدون در نظر گرفتن تأثیر عمل خود بر دیگران، عمل می‌کنند.

سایکوپات‌ها “سنگدل‌تر” و حسابگرتر هستند. آنها با دقت حرکات خود را برنامه‌ریزی کرده و از روش‌های منظم و برنامه‌ریزی شده‌ای برای رسیدن به آرزوهایشان استفاده می‌کنند. به عنوان مثال، اگر در یک شرکت به دنبال کسب درآمد بیشتر یا رسیدن به یک موقعیت بهتر هستند، برنامه‌ای برای شکستن موانعی که در مسیر آنها وجود دارد تدوین می‌کنند، حتی اگر این موانع مربوط به شغل یا شهرت فرد دیگری باشد.

نظرات کاربران

  •  چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد و متوجه نویسندگان و سایر کاربران باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  •  چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *