در صورتی که در حال بارداری هستید، ممکن است با برخی عوارض و ناراحتیهای جدید روبرو شوید. اگر از زنانی هستید که به میگرن رنج میبرند، ممکن است خوشحال باشید که بدانید بارداری برای بسیاری از زنان میتواند علائم سردرد میگرن را کاهش دهد. با این حال، حتی اگر این اثر مثبت برای شما رخ ندهد، در این مقاله میتوانید آشنایی یابید با اطلاعاتی که به شما در مقابله با مشکل میگرن کمک میکند.
بیش از 25 درصد از زنان در طول زندگی خود با میگرن مواجه میشوند و تغییرات هورمونی، به ویژه تغییرات در سطح استروژن، میتواند تأثیر قابل توجهی بر فراوانی و شدت حملات میگرنی داشته باشد. این مسئله، به ویژه در مورد تغییرات هورمونی ناشی از بارداری، مشهود است. در صورتی که باردار هستید یا قصد دارید به زودی باردار شوید، چه چیزهایی را باید در نظر داشته باشید؟
آیا بارداری بر میگرن تاثیر دارد؟
بارداری میتواند تأثیر قابل توجهی بر روی علائم میگرن و روشهای درمان آن داشته باشد. در 50 تا 80 درصد از زنان باردار مبتلا به میگرن، تعداد حملات میگرنی در طول دوران بارداری کاهش مییابد. بسیاری از پزشکان باور دارند که افزایش سطح استروژن به کاهش فراوانی و شدت میگرن کمک میکند. درمان با هورمونهایی که تأثیر بارداری بر روی بدن را تقلید میکنند، به طور گسترده در درمان میگرن استفاده میشود، به خصوص برای زنانی که حملات میگرن را در اطراف زمان پریودشان تجربه میکنند.
علت سردرد های میگرنی در بارداری
علت دقیق سردردهای میگرن هنوز مشخص نشده است. اما به نظر میرسد میگرن ناشی از تغییراتی در مسیرهای عصبی، مواد شیمیایی عصبی و جریان خون در مغز است.
پژوهشگران باور دارند که سلولهای مغزی که بیش از حد فعال میشوند، باعث ترشح مواد شیمیایی میشوند. این مواد شیمیایی رگهای خونی روی سطح مغز را تحریک کرده و این تحریک منجر به تورم عروق خونی و ایجاد درد میشود.
فرضیه این است که استروژن نقشی در میگرن دارد. به همین دلیل است که بارداری، دوران قاعدگی و یائسگی اغلب الگوی سردردهای میگرنی زنان را تغییر میدهند. همچنین، به نظر میرسد انتقالدهندهٔ عصبی سروتونین نیز نقش کلیدی در بروز میگرن دارد.
تشخیص میگرن در دوران بارداری
سردرد ممکن است ناشی از یک مشکل بارداری به نام پرهاکلامپسی باشد، بنابراین پزشک ممکن است قبل از تشخیص میگرن، وجود پرهاکلامپسی را بررسی نماید. حتماً نیاز است پزشک را درباره تمام داروهایی که مصرف میکنید، از جمله محصولات بدون نسخه و مکملهای طبیعی آگاه سازید. همچنین، اگر در خانوادهٔ شما فردی با میگرن وجود داشته است، باید این موضوع را به پزشک اعلام کنید.
پزشک معمولاً میتواند میگرن را براساس دفترچهٔ سردرد شما و سابقهٔ پزشکی تان تشخیص دهد. در طول دوران بارداری، معمولاً توصیه نمیشود سیتیاسکن و سایر آزمایشها مانند رادیولوژی برای رد کردن سایر علل سردرد انجام داد؛ زیرا این آزمایشها ممکن است برای جنین خطرناک باشند
درمان میگرن در دوران بارداری
اگرچه به طور کلی پزشکان به زنان باردار توصیه میکنند که در حد امکان از مصرف داروها خودداری کنند، اما دو سوم زنان در دوران بارداری و ۵۰ درصد آنها در سه ماههٔ اول از داروها استفاده میکنند. اگر شما باردار هستید یا قصد بارداری دارید، احتمالاً لازم است گزینههای درمانی برای میگرن خود را مجدداً ارزیابی کنید. چند توصیه از کارشناسان درباره درمان میگرن در دوران بارداری عبارتند از:
راهکارهای کنترل میگرن خود را پیدا کنید:
شناسایی محرکهای میگرن خود و اجتناب از آنها را تلاش کنید. کاهش مصرف کافئین را امتحان کنید: تجربه کنید و دیدگاهی به مصرف غذاهایی مانند شکلات، کافئین و غذاهای فرآوری شده داشته باشید تا ببینید آیا تأثیری بر میگرن شما دارند یا خیر. در مورد مصرف کافئین در دوران بارداری آگاه باشید.
اولویت خواب را بر جای دهید:
برنامهریزی زمان خواب و بیداری ثابتی داشته باشید. در صورت لزوم، از گوشگیر و ماسک خواب استفاده کنید. بهداشت خواب شامل عدم خوابیدن در طول روز، تعیین برنامهٔ خواب ثابت، مصرف شام زودهنگام و رعایت تکنیکهای خواب است.
حفظ سطح آب بدن خود را توجه کنید:
اگر تا به حال به دلیل میگرن به بخش اورژانس مراجعه کردهاید، میدانید که اولین اقدام پزشکان، تجویز محلول سالین از طریق ورید برای مقابله با کمبود آب در بدن است. در دوران بارداری، بدن شما به میزان بسیار بیشتری نیازمند آب است. بنابراین، باید ادامه دادن به مصرف مایعات را به عنوان یک عادت داشته باشید و سعی کنید از کمبود آب در بدن جلوگیری کنید.
یک برنامه درمانی و یک برنامه پشتیبان را تدوین کنید:
باید بدانید کدام داروها برای شما مؤثر هستند و در چه زمان و چگونه آنها را مصرف کنید؟ همچنین، باید با درمانهای غیردارویی که میتوانند سردرد شما را تسکین دهند آشنا باشید. بهتر است قبل از اینکه نیازمند آنها شوید، با برنامههای کنترل درد و داروهای مسکن آشنا شوید و درباره آنها با پزشک خود مشورت کنید.
نظرات کاربران