کودکان نسبت به بزرگسالان بیشتر در معرض عوارض داروئی قرار دارند. به همین دلیل، در تجویز داروهائی که بدون نسخه از داروخانه ها قابل تهیه هستند و همچنین داروهای گیاهی برای کودکان، باید بسیار دقت کرد.
این مسئله در کودکان پیش دبستانی حتی مهمتر است، زیرا خوردن اتفاقی داروها در این سنین معمولاً بیشتر اتفاق میافتد.
در این مقاله، توضیحاتی در مورد داروهائی که هرگز نباید به کودکان دو تا چهار ساله داده شوند، ارائه شده است. این اطلاعات به والدین و مراقبان کمک میکند تا از دادن داروهای نامناسب به کودکان در این رده سنی پرهیز کنند و به سلامت آنان توجه بیشتری داشته باشند.
آسپرین
هرگز از آسپرین یا داروهای حاوی آسپرین برای کودک استفاده نکنید مگر اینکه پزشک تجویز کرده باشد. آسپرین می تواند کودکان را مستعد ابتلا به یک بیماری بالقوه کشنده به نام سندرم رای کند، که در مقاله ای در این سایت در موردش بحث شده است.
دقت کنید که برچسب تمام بسته های دارو را بخوانید تا مطمئن شوید حاوی آسپرین (گاهی به نام سالیسیلات هم صدا می شود) نیست. اگر کوچکترین شکی دارید، از داروساز یا پزشک راهنمایی بگیرید.
جایگزین های مناسب برای تسکین تب یا درد در کودکان استامینوفن یا ایبوپروفن هستند، اما باید دوز مناسب برای کودکان استفاده شود. اما اگر کودک استفراغ هم می کند، کم آب شده است، آسم دارد، بیماری کلیوی دارد یا هرگونه بیماری مزمن دیگری، قبل از دادن ایبوپروفن با پزشک مشورت کنید. برای استاپاین مینوفن نیز اگر کودک بیماری کبدی دارد، به پزشک بگویید تا دارویی مناسب تر تجویز کند.
داروهای بدون نسخه سرماخوردگی و سرفه
این نوع داروها نه تنها در واقع علائم سرماخوردگی و سرفه را در کودکان کاهش نمی دهند، بلکه می توانند مضر هم باشند.
داروهای مخصوص نوزادان و بزرگسالان
- در مورد نوزادان و کودکان کوچک، دادن دوز کمتر از مقدار توصیه شده برای بزرگسالان به همان اندازه خطرناک است که دادن دوز بیشتر از مقدار مخصوص نوزادان.
- این موضوع به این دلیل است که داروهای مخصوص نوزادان معمولاً غلظت بیشتری دارند تا با جذب در بدن کوچک آنها، دوز مناسب تأمین شود.
- در مقابل، داروهای کودکان بزرگتر معمولاً رقیق تر هستند.
- بنابراین اگر بر روی بسته دارو دوز آن بر اساس سن یا وزن کودک درج نشده باشد، بهتر است از دادن آن به کودک خودداری کنید.
- حتماً با پزشک مشورت کنید تا دوز مناسب براساس سن و وزن فرزندتان توصیه شود.
نکات مهم در رابطه با داروهای که تاریخ مصرفشان گذشته است
معرفی نکات مربوط به استفاده ی صحیح از برخی داروهای رایج
- همه داروها و موادی که تاریخ مصرف آنها گذشته است باید در اسرع وقت دور انداخته شوند. این مواد نه تنها دیگر موثر نیستند بلکه ممکن است اثرات نامطلوبی نیز بر بدن بگذارند. تغییر رنگ دارو یکی از نشانه هایی است که باید به آن توجه کرد.
- مواد دور انداخته شده باید به گونه ای معدوم شوند که کودکان به آنها دسترسی نداشته باشند.
- مراقب باشید کودک بیش از حد استامینوفن دریافت نکند. این ماده در برخی داروهای ضد درد نیز وجود دارد. بهتر است تا زمان اطمینان از مقدار استامینوفن، از دادن استامینوفن یا ایبوپروفن به کودک خودداری کنید.
- شربت ایپکاک که باعث استفراغ می شد، دیگر توصیه نمی شود زیرا اثربخشی آن در درمان مسمومیت مشخص نیست. بنابراین بهتر است این شربت در خانه نگهداری نشود.
- در مورد قرص های جویدنی باید دقت بیشتری کرد. کودکان چهار ساله اغلب با آنها کنار می آیند، اما در کودکانی که هنوز نمی توانند غذا را به خوبی بجوند باید احتیاط کرد. گاهی پزشک اجازه می دهد این قرص ها را در غذاهای نرم مانند ماست مخلوط کرد و به کودک داد.
نظرات کاربران