تأثیر آلودگی هوا در این روزها یکی از انگیزههای نگرانی برای همه افراد است، به ویژه اگر فرد دچار بیماری یا شرایط حساسیت باشد. یکی از گروههای حساس تر، خانمهای باردار و جنینهای آنان هستند که هر دو دارای سلامتی ضعیفی هستند. از سوی دیگر، جنین در حال رشد نیازمند مراقبت ویژه است تا بتواند رشد سالمی داشته باشد. در ادامه، قصد داریم درباره آلودگی هوا و تأثیر آن بر سلامت مادر و جنین صحبت کنیم و بررسی کنیم که آلودگی چه تأثیری میتواند بر این دو نفر داشته باشد. با ما همراه باشید.
آلودگی هوا و آلایندههای موجود در هوا
برخی شهرها مانند شهرهای شمال کشور یا شهرهای کوچک با هوای سالمی مواجه هستند و در زمینه آلودگی هوا خطرآفرین نیستند. با این حال، شهرهای بزرگ مانند تهران، اصفهان، مشهد، شیراز و غیره که جمعیت چشمگیری را در خود جای دادهاند و فعالیت صنایع مختلف یا تعداد زیادی خودرو باعث آلودگی هوای آنان میشود، مواد آلاینده بسیاری را وارد ریه ساکنین میکنند. سطح آلایندهها در شهرهایی مانند تهران گاهی به حدی بالا میرسد که مدارس و ادارات هم تعطیل میشوند. همچنین، به افراد حساس مانند خانمهای باردار، افراد سالمند و افرادی که مشکلات قلبی و ریوی دارند، توصیه میشود که از خانه خارج نشوند.
تأثیر آلودگی هوا بر سلامت افراد منجر به اندازهگیری مداوم آلایندههای مضر در هوا شده است. اگر سطح این آلایندهها از یک حد مشخص بیشتر شود، آنگاه باید مسئله را جدیتر بررسی کرد. برخی از آلایندههای مهم مانند مونوکسید کربن، دیاکسید گوگرد، آرسنیک، آزبست و غیره تأثیرات ضاری بر سلامت زنان باردار دارند. در ادامه، تأثیر این مواد بر روی سلامت مادر و جنین را بررسی خواهیم کرد.
تأثیر آلودگی هوا و سلامت مادر و جنین
هر یک از موادی که باعث آلودگی هوا میشوند، تأثیری بر بخش خاصی از سلامت مادر و جنین دارند. به طور کلی، زمانی که ذرات معلق و آلودگی هوا به میزان زیادی وجود داشته باشند، میزان اکسیژنی که به مادر و جنین میرسد کاهش مییابد و این باعث احساس کسالت، خستگی، سردرد و سایر عوارض ممکن میشود. با این حال، برخی از مواد موجود در هوا و آلایندهها ممکن است تأثیرات مخربی بیشتری داشته باشند.
تأثیر مونوکسید کربن بر سلامت مادر و جنین
مونوکسید کربن از احتراق ناقص بنزین و دیگر سوختهای فسیلی تولید میشود. این گاز بیبو میتواند میزان اکسیژن در خون را کاهش داده و عوارضی نظیر تنگی نفس، سوزش مجاری تنفسی و تحریک چشم را به همراه داشته باشد. این عوامل به طور مستقیم سلامتی مادر و جنین را به خطر میاندازند. در صورتی که مقدار کافی اکسیژن به بدن جنین نرسد، مشکلاتی نظیر کاهش رشد، اختلال در وزنگیری و در موارد شدیدتر، نقص عضو و مشکلات قلبی و تنفسی را به همراه دارد.
تأثیر آلودگی هوا و دیاکسید گوگرد بر زنان باردار
دیاکسید گوگرد نیز از جمله موادی است که در هوای شهرهای صنعتی و بزرگ وجود دارد و بر سلامت مادر و جنین تأثیر میگذارد. تأثیر آلودگی هوا و این آلاینده مضر بر زنان باردار باعث ضعف سیستم دفاعی بدن آنان میشود و به مرور زمان باعث مشکلات ریوی میشود. عفونتهای ریوی نیز در بین زنان باردار در شهرهای آلوده یکی از بیماریهای شایع است.
آزبست یکی از مواد آلاینده مؤثر بر سلامت زنان باردار و جنین
آزبست یک ماده خطرناک است که تأثیر آلودگی هوا بر زنان باردار را تشدید میکند. این ماده در کارخانههای صنعتی، نساجیها و حتی به واسطه لنتهای ترمز در هوا منتشر میشود. میزان بالای آزبست باعث اختلال در رشد جنین و کاهش وزن آن میشود. علاوه بر این، این ماده تأثیرات دیگری نیز بر سلامت مادر و جنین دارد، از جمله کاهش حجم ریه و مشکلات تنفسی. سطح آزبست در محیطهای با ترافیک شدید به دلیل آزاد شدن آن از لنت ترمز خودروها بالا است، بنابراین بهتر است زنان باردار در معابر با ترافیک سنگین حضور کمتری داشته باشند.
علاوه بر مواردی که بیان شد، آلودگی هوا به علت حضور موادی مانند آرسنیک که باعث کاهش وزن جنین و در برخی موارد سقط نیز میشود، خطرناک است و در شهرهای بزرگ، زنان باردار باید به این موضوع توجه و آگاه باشند.
برای کاهش تأثیر آلودگی هوا بر زنان باردار و جنین چه باید کرد؟
تأثیر آلودگی هوا بر زنان باردار مورد بررسی قرار گرفته و برخی از موارد آن را شرح دادیم. در روزهایی که آلودگی هوا اعلام میشود، مناسب است که زنان باردار در خانه باقی بمانند و در صورت لزوم برای خروج از خانه از ماسک استفاده کنند. مصرف مایعات زیاد، شیر و مکملهای تغذیه میتواند تأثیر آلودگی را کاهش داده و مواد مضر را از بدن جبران کند. احتمالاً نتوانیم تأثیر آلودگی هوا را به طور کامل از بین ببریم؛ اما کاهش آن میتواند به طور قابل توجهی مفید باشد.
نظرات کاربران