مصرف قرص آهن در دوران پریودی
دوران پریودی یکی از مهمترین دلایل از دست رفتن آهن در بدن خانمها و بروز کمخونی به شمار میآید. دوران قاعدگی به طور متوسط بین 3 تا 7 روز طول میکشد و در این مدت حدود 220 تا 250 میلیگرم آهن به ازای هر پیمانه خون از بدن دفع میشود. این مقدار در طول زندگی و تحت تأثیر عوامل مختلفی همچون مصرف داروها، تغذیه و وضعیت سلامتی فرد میتواند متغیر باشد. زنان به طور طبیعی آهن کمتری نسبت به مردان در بدن خود ذخیره میکنند و همچنین مقدار آهن اضافی موجود در بدن خود را در دوران پریود از دست میدهند.
آهن یکی از مواد معدنی اساسی است که بدن برای تولید گلبولهای قرمز به آن نیاز دارد. عدم دریافت آهن به مقدار کافی موجب میشود تا تعداد طبیعی گلبولهای قرمز مورد نیاز برای حفظ سلامتی کاهش یابد و در نتیجه کمخونی ایجاد شود. کمخونی ناشی از فقر آهن میتواند علائمی همچون خستگی، ضعف، سرگیجه و رنگپریدگی پوست را به همراه داشته باشد که همه اینها نشاندهنده نیاز بدن به آهن بیشتر است.
به دلیل از دست دادن خون در دوران پریودی، بدن خانمها به طور طبیعی در پاسخ به کمبود آهن جذب این ماده معدنی را افزایش میدهد؛ به طوری که اگر در حالت معمولی جذب آهن 1 میلیگرم در روز است، این مقدار در دوران قاعدگی به 1.5 تا 3 میلیگرم افزایش پیدا میکند. بعید به نظر میرسد که بتوان این مقدار را تنها از رژیم غذایی تامین نمود. به ویژه زنانی که کمتر گوشت مصرف میکنند یا رژیم گیاهخواری دارند، ممکن است با مشکل کمبود آهن مواجه شوند. همچنین برخی از بانوان خونریزیهای سنگینی را در دوره پریود خود تجربه میکنند که این مسئله نیاز به آهن را بیشتر میکند.
در چنین شرایطی مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی ضرورت پیدا میکند. این قرصها به تأمین نیاز بدن به آهن کمک کرده و از بروز یا تشدید کمخونی جلوگیری میکنند. استفاده از مکملهای آهن میتواند به بهبود کیفیت زندگی زنان کمک کند، زیرا با افزایش سطح آهن بدن، علائم ناشی از کمخونی کاهش یافته و انرژی و قدرت بدنی فرد افزایش مییابد.
بنابراین، در دوران قاعدگی به خصوص برای زنانی که رژیم غذایی مناسبی ندارند یا دچار خونریزیهای شدید هستند، توصیه میشود که با مشورت پزشک از قرصهای آهن استفاده کنند. این کار میتواند به حفظ سلامت و بهبود کیفیت زندگی کمک کند و از بروز مشکلات جدیتر مرتبط با کمبود آهن جلوگیری نماید.
چگونه از قرص آهن در دوران پریود استفاده کنیم؟
اگر با علائمی همچون رنگپریدگی، خستگی مفرط، سردرد و سرگیجه مواجه هستید، ممکن است مصرف قرص آهن برای شما ضروری باشد. این علائم میتوانند نشانههای کمخونی ناشی از فقر آهن باشند که به ویژه در دوران قاعدگی تشدید میشوند. آهن دشمن کم خونی است اما بهتر است پیش از شروع مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی، با پزشک خود مشورت کنید. این مشاوره به این دلیل اهمیت دارد که ممکن است بدن شما به جذب آهن از طریق مکملهای غذایی نیازی نداشته باشد و در صورت مصرف آنها، با تجمع آهن در بدن مواجه شوید. افزایش بیش از حد آهن در بدن میتواند با علائم و مشکلات جدیای همراه باشد که شامل موارد زیر است:
عوارض سئو مصرف آهن
- خستگی مزمن
- درد مفصل
- درد شکم
- اختلالات کبد
- ریتم نامنظم قلب
- حمله یا نارسایی قلبی
- تغییر رنگ پوست
- اختلال در زمان عادت ماهیانه
- ریزش مو
- از دست دادن میل جنسی
بدن انسان برای خونسازی به اسید فولیک یا همان ویتامین B9 نیز نیاز دارد. این ویتامین از جمله ویتامینهای محلول در آب است و افزایش آن در بدن معمولاً مشکل خاصی را به دنبال ندارد زیرا مقدار اضافی آن از طریق ادرار دفع میشود. با این حال، در مورد مصرف اسید فولیک در زمان پریود نیز بهتر است با پزشک خود مشورت کنید تا از تمامی جوانب مطمئن شوید.
نکات کلیدی در خصوص مصرف قرص آهن در زمان پریود
در اینجا چند نکته کلیدی در مورد مصرف قرص آهن در دوران پریودی آمده است:
- مشاوره با پزشک: پیش از شروع مصرف هر گونه مکمل آهن، با پزشک خود مشورت کنید. او میتواند نیاز دقیق بدن شما به آهن را ارزیابی کرده و بر اساس نتایج آزمایشهای خونی، توصیههای لازم را ارائه دهد.
- میزان و نوع مصرف: پزشک ممکن است بر اساس نیاز شما، دوز مشخصی از قرص آهن را تجویز کند. مصرف خودسرانه و بیش از حد آهن میتواند منجر به مسمومیت آهن و بروز علائم ذکر شده شود.
- زمان مصرف: بهتر است قرص آهن را با معده خالی مصرف کنید، زیرا جذب آهن در این حالت بیشتر است. با این حال، برخی افراد ممکن است دچار معده درد یا ناراحتیهای گوارشی شوند. در این صورت، مصرف قرص آهن همراه با غذا نیز میتواند موثر باشد.
- اجتناب از مصرف همزمان با برخی مواد غذایی: برخی مواد غذایی مانند لبنیات، قهوه، چای و غذاهای پرکلسیم میتوانند جذب آهن را کاهش دهند. بنابراین بهتر است از مصرف این مواد همراه با قرص آهن خودداری کنید.
- افزایش جذب آهن: مصرف ویتامین C همراه با قرص آهن میتواند به افزایش جذب آن کمک کند. میتوانید قرص آهن خود را با یک لیوان آب پرتقال یا آب لیمو مصرف کنید.
- پایش و پیگیری: پس از شروع مصرف مکمل آهن، بهتر است به صورت دورهای آزمایش خون انجام دهید تا سطح آهن و هموگلوبین خون شما بررسی شود. این کار به پزشک کمک میکند تا وضعیت شما را بهتر مانیتور کرده و در صورت نیاز، تنظیمات لازم را در دوز یا نوع مکمل انجام دهد.
با رعایت این نکات و مصرف درست و به موقع قرص آهن، میتوانید از بروز یا تشدید کمخونی جلوگیری کنید و سلامتی خود را در دوران قاعدگی حفظ کنید. همچنین، توجه به مصرف سایر مواد مغذی مانند اسید فولیک و ویتامینهای گروه B نیز میتواند در بهبود وضعیت خونسازی بدن موثر باشد.
بهترین زمان مصرف قرص آهن در دوران قاعدگی
مکملهای آهن در صورتی که با معده خالی مصرف شوند، جذب بهتری در بدن خواهند داشت. بنابراین، توصیه میشود که نیم ساعت قبل از صرف صبحانه از آنها استفاده شود. با این حال، برخی از افراد پس از خوردن قرص آهن دچار مشکلات گوارشی میشوند. در این صورت، میتوان آن را قبل از خواب شبانه مصرف کرد تا از این مشکلات جلوگیری شود و جذب آهن در بدن به نحو احسن انجام گیرد. از این رو بهترین زمان مصرف قرص آهن در زمان پریودی 1 ساعت قبل از غذا و 2 ساعت بعد از غذا است.
برای افزایش جذب آهن و جلوگیری از تداخل با سایر مواد مغذی، حتماً به نکات زیر توجه کنید:
- اجتناب از مصرف همزمان با کلسیم و کافئین: حداقل 2 ساعت قبل و بعد از مصرف قرص آهن از خوردن مواد حاوی کلسیم (مانند لبنیات) و کافئین (مانند قهوه و چای) خودداری کنید. این مواد میتوانند جذب آهن را مختل کنند و تاثیر قرص آهن را کاهش دهند.
- ترکیب با ویتامین سی: جذب آهن در بدن برخی از افراد به دلایل متعددی دچار مشکل است، به این معنا که هر چقدر هم که مواد غذایی حاوی آهن را مصرف کنند، باز هم دچار کمخونی هستند. به این افراد توصیه میشود که چه در دوران قاعدگی و چه در مواقع دیگر، قرص آهن خود را همراه با ویتامین C مصرف نمایند. ویتامین C میتواند جذب آهن را افزایش دهد. به این منظور میتوانید قرص آهن را با یک لیوان آب پرتقال میل کنید یا از قرص جوشان ویتامین C استفاده کنید.
- زمانبندی مصرف: برای بهرهمندی بهتر از مکمل آهن، میتوانید زمانبندی مصرف را طوری تنظیم کنید که بهترین جذب و کمترین مشکلات گوارشی را تجربه کنید. به طور مثال:
صبح: نیم ساعت قبل از صبحانه با معده خالی
شب: قبل از خواب برای کسانی که مشکلات گوارشی دارند - پایش و ارزیابی: پس از شروع مصرف مکمل آهن، به صورت منظم وضعیت خون و سطح آهن خود را از طریق آزمایشهای پزشکی بررسی کنید. این کار به شما و پزشکتان کمک میکند تا دوز مناسب را تعیین کرده و در صورت نیاز تغییراتی را اعمال کنید.
- تغییر در رژیم غذایی: علاوه بر مصرف مکملها، سعی کنید رژیم غذایی خود را نیز غنی از منابع آهن نگه دارید. مصرف گوشت قرمز، جگر، حبوبات، سبزیجات برگ سبز تیره و مغزها میتواند به افزایش سطح آهن بدن کمک کند.
- آگاهی از علائم مصرف بیش از حد: در صورت مصرف بیش از حد آهن، ممکن است با علائمی همچون خستگی مزمن، درد مفصل، درد شکم، اختلالات کبد، ریتم نامنظم قلب، تغییر رنگ پوست و سایر مشکلات مواجه شوید. بنابراین، دوز مصرفی را دقیقا طبق توصیه پزشک رعایت کنید.
با رعایت این نکات، میتوانید به بهترین نحو از مکملهای آهن استفاده کنید و از بروز یا تشدید کمخونی در دوران قاعدگی جلوگیری کنید. مصرف صحیح مکمل آهن و رعایت نکات تغذیهای میتواند به بهبود سطح انرژی، کاهش علائم کمخونی و بهبود کلی سلامت شما کمک کند.
نظرات کاربران