پس از زایمان، خونریزی واژینال یک پدیده طبیعی است. اما در صورتی که حجم خونریزی بیش از حد معمول باشد، آن را به عنوان خونریزی بعد از زایمان (PPH) یا لوشیا شناسایی میکنند. خونریزی بعد از زایمان یکی از عوارض نادر اما جدی است.
معمولاً خونریزی بعد از زایمان در روز اول و پس از زایمان آغاز میشود، اما در برخی موارد ممکن است تا دوازده هفته پس از زایمان ادامه پیدا کند. تقریباً 5 تا 10 درصد از زنان پس از زایمان با خونریزی بعد از زایمان مواجه میشوند. از دست دادن مقداری از خون پس از زایمان طبیعی است. حجم خونریزی طبیعی بعد از زایمان طبیعی حدود نیم لیتر و در زایمان سزارین حدود یک لیتر است.
در صورت وجود خونریزی بعد از زایمان، میزان خونریزی مادر شدیدتر و بیشتر از حد طبیعی خواهد بود و این موضوع میتواند برای مادر بسیار خطرناک باشد. خونریزی بعد از زایمان باعث کاهش شدید فشار خون میشود و در صورت عدم درمان سریع، میتواند منجر به شوک و در نهایت مرگ مادر شود. شوک به دلیل کاهش کافی از عرضه خون به اعضای بدن ایجاد میشود.
زایمان طبیعی و خونریزی بعد از آن
در نظر گرفتن خونریزی بعد از زایمان طبیعی، به طور کلی بدین شرح است:
- در طول یک تا سه روز اول پس از زایمان، خونریزی معمولاً به رنگ قرمز روشن یا قرمز تیره است و ممکن است بویی شبیه خونریزی قاعدگی داشته باشد.
- در برخی موارد، خونریزی ممکن است شامل تعدادی لخته خون به اندازه یک انگور تا یک آلوئه باشد.
- در روزهای چهارم تا هفتم پس از زایمان، خونریزی باید به رنگ صورتی یا قهوهای تغییر کند و لختههای خون باید کوچک شده یا از بین رفته باشند.
- در پایان هفته اول پس از زایمان، ترشحات باید به رنگ سفید یا زرد باشند.
- خونریزی واژینال باید در بازه سه تا شش هفته پس از زایمان به پایان برسد.
زایمان سزارین و خونریزی بعد از آن
خونریزی بعد از زایمان سزارین به طور کلی به این صورت است:
- میزان لوشیا (خونریزی واژینال پس از زایمان) پس از زایمان سزارین، احتمالاً کمتر از زایمان طبیعی است.
- در چند هفته اول پس از سزارین، خونریزی واژینال وجود دارد.
- رنگ خون در خونریزی بعد از زایمان سزارین، ابتدا قرمز است و سپس به قهوهای و در نهایت به رنگ زرد تغییر میکند، مشابه با الگوی خونریزی پس از زایمان طبیعی.
علل شایع خونریزی بعد از زایمان
خونریزی پس از زایمان یک مسئله بسیار مهم و حیاتی است که باید به آن توجه زیادی داشت. این خونریزی میتواند به دلایل مختلفی اتفاق بیفتد که شناخت آنها برای ارائه مراقبتهای مناسب بسیار حائز اهمیت است.
یکی از علل اصلی خونریزی پس از زایمان، آتونی رحم است. آتونی به معنای عدم انقباض کافی رحم پس از زایمان است. این مسئله باعث میشود که عروق خونی بعد از جدا شدن جفت، به طور کامل بسته نشوند و خونریزی ادامه پیدا کند. آتونی رحم شایعترین علت خونریزی پس از زایمان محسوب میشود.
علت دیگر خونریزی پس از زایمان، پارگی کامل یا ناقص جفت است. گاهی اوقات ممکن است جفت به طور کامل یا قسمتی از آن در رحم باقی بماند که این مسئله باعث ایجاد خونریزی میگردد.
همچنین پارگی لتههای رحم نیز میتواند باعث خونریزی داخلی و خارجی شود. این پارگیها ممکن است در اثر نوک زدن جنین یا مداخلات پزشکی در زایمان به وجود آیند.
وجود قطعات بافتی در رحم نیز از دیگر علل خونریزی پس از زایمان است. این قطعات میتوانند شامل بخشی از جفت، بندناف یا حتی بخشی از جنین باشند که در رحم باقی ماندهاند.
در نهایت، وارونگی رحم که هرچند بسیار نادر است، میتواند باعث بروز خونریزی شدید شود. در این حالت، رحم به داخل برگشته و این مسئله منجر به خونریزی مهلک میگردد.
بنابراین شناخت این علل و اقدامات مناسب برای مقابله با آنها بسیار حیاتی است تا بتوان از عوارض جدی خونریزی پس از زایمان جلوگیری کرد. پایش مادر و درمان سریع در صورت بروز هر گونه خونریزی میتواند نقش بسزایی در کاهش مرگ و میر مادران داشته باشد.
نظرات کاربران