شیر گاو به عنوان یک منبع غذایی مناسب برای کودکان، به دلیل حاوی پروتئین، کلسیم و کالریهای سالم، شناخته شده است. اما از سوی دیگر، برخی از افراد، از جمله برخی پزشکان، به مشکلات مرتبط با مصرف شیر اشاره کردهاند. به عنوان مثال، مصرف شیر گاو ممکن است با آلرژی، کم خونی، اوتیسم، دیابت و سرطان همراه باشد. در این شرایط، والدین باید چه تصمیماتی بگیرند؟ بیایید به این مسائل بپردازیم و بررسی کنیم که آیا مصرف شیر در کودکان ضروری است یا خیر.
خوردن شیر در کودکان از چه سنی مجاز است؟
طبق توصیههای متخصصان، مصرف شیر گاو برای کودکان تا سن 12 ماهگی توصیه نمیشود، مگر اینکه نیاز به شیر خشک بر پایه شیر را داشته باشند. شیر مادر بهترین غذا برای نوزادان است. در ابتدا، میتوانید ماست را امتحان کنید زیرا آن آنزیمها و باکتریهای قابل هضم تری را فراهم میکند. اگر علائم واضحی مشاهده نشد، میتوانید به مصرف شیر بپردازید.
آیا شیر فرآوری شده برای کودکان مضر است؟
همانند بسیاری از غذاها، طی فرآیند فرآوری، کیفیت غذایی شیر نیز قابل توجهی تحت تأثیر قرار میگیرد. در این فرآیند، چربی شیر هموژنیزه میشود و از دسترس قابلیت جذب کلسیم کاسته میشود. همچنین، پاستوریزه کردن شیر باکتریهای ضروری برای هضم آن را از بین میبرد، لاکتوز را به مادهای غیرقابل هضم تبدیل میکند، باعث تداخل در جذب کلسیم میشود و ویتامینهای A، C و B را از بین میبرد.
عوارض خوردن شیر پاستوریزه در کودکان
توصیه میشود از مصرف شیر حاوی هورمون رشد گاو، آنتیبیوتیک و آفتکشها خودداری کنید. بهترین راه برای این منظور، مصرف شیر ارگانیک است. این به این معنی است که باید فقط از شیری استفاده کنید که به صورت ارگانیک تولید شده است و خالی از مواد شیمیایی است. این مواد شیمیایی ممکن است مسئول ایجاد برخی از مشکلات سلامتی مرتبط با مصرف شیر باشند. همچنین، در صورت امکان، در مصرف محصولات لبنی نیز بهتر است از محصولات ارگانیک (مانند بستنی، پنیر و ماست) استفاده کنید.
عوارض زیاد خوردن شیر در کودکان چیست؟
مصرف بیش از حد شیر میتواند مانع جذب آهن در بدن کودک شود، زیرا کلسیم موجود در شیر تأثیر منفی بر جذب آهن دارد. به همین دلیل، اگر کودک شما مقدار زیادی شیر مصرف کند، احتمال فقر آهن در بدن او وجود دارد. در صورتی که مصرف شیر بیش از حد در کودکان رخ دهد، توصیه میشود با انجام یک آزمایش خون، سطح آهن در بدن کودک بررسی شود.
بهترین زمان برای خوردن شیر در کودکان
زمانی که کودکان غذاهای حاوی آهن و یا مولتیویتامین حاوی آهن نخورده باشند، مناسبترین زمان برای مصرف شیر است. شما میتوانید در هر ساعت از شبانهروز به کودک خود شیر بدهید، اما باید مراقب باشید که بین مصرف شیر و مصرف غذاهای حاوی آهن حداقل دو ساعت فاصله وجود داشته باشد.
فواید خوردن شیر در کودکان چیست؟
مقدار پروتئین: در یک فنجان شیر یا ماست، حدود هشت گرم پروتئین و در 5/28 پنیر حدود شش گرم پروتئین وجود دارد. این غذا یک منبع پروتئین متراکم است. در شیر، آنزیم پروتئینی با نام گزانتین اکسیداز وجود دارد که اگر در جریان خون جذب شود، احتمال بروز بیماریهای قلبی را افزایش میدهد. این اتفاق به ویژه در هنگام مصرف شیر هموژنیزه رخ میدهد، زیرا گلبولهای کوچک چربی، آنزیم را محاصره کرده و از تجزیه آن جلوگیری میکنند.
ویتامین D: چربی کره یک منبع طبیعی و کمپلکس از ویتامین D است. ویتامین D برای جذب کلسیم در بدن ضروری است و بدن تحت تأثیر آفتاب قرار گرفته و ویتامین D را تولید میکند. به همین دلیل، در ماههای زمستان، بسیاری از افراد با کمبود ویتامین D مواجه میشوند. به صورت معمول، ویتامین D مصنوعی به نام ویتامین D2 (ارگوکالسیفرول) به شیر اضافه میشود، اما استفاده از ویتامین D2 همراه با خطر مسمومیت کبدی است. بنابراین، افرادی که در مناطقی با آسمان ابری و هوای سرد زندگی میکنند، باید ویتامین D3 طبیعی را (ارگوکالسیفرول) به صورت مکمل یا از طریق مصرف روغن ماهی دریافت کنند.
کلسیم: یک فنجان شیر یا ماست حدود ۲۰۰ میلیگرم کلسیم دارد. در شیر، مشکل اصلی این است که نسبت فسفر به کلسیم بیشتر است و بدن تمایل دارد کلسیم را دفع کند. راه حلی برای این مشکل، اضافه کردن مکمل سیترات کلسیم به رژیم غذایی کودک است. برای جذب مواد معدنی و ویتامینهای موجود در شیر، چربی لازم است. به همین دلیل، کودکان باید فقط شیر کامل و ماست کامل مصرف کنند و از محصولات کم چرب خودداری کنند. ویتامین C به جذب کلسیم کمک میکند، بنابراین مصرف میوههایی که حاوی ویتامین C هستند یا استفاده از مکملات میتواند در این مورد به شما کمک کند.
نظرات کاربران